štvrtok, 19 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Stredoamerickí pestovatelia kávy krachujú, húfne utekajú do USA

Ladislav Király Od Ladislav Király
10. mája 2020
Kávová plantáž, kávovník, farmárska kríza

Farmári v Strednej Amerike sú v kríze. Ceny kávy sú mimoriadne nízke a okrem toho doplácajú aj na globálne otepľovanie. Húfne utekajú do USA...

Share on FacebookShare on Twitter

O kríze mnohých pestovateľov kávy sme vás už informovali. Popísalo sa o tom dosť a môžu za to veľmi nízke ceny tejto komodity, ktoré stlačila nadol hlavne obrovská produkcia silných výrobcov. Na rovinatých plantážach sa začali používať moderné stroje, čo znie síce ako samozrejmosť, avšak pri káve, ktorá bola zväčša pestovaná v hornatých oblastiach, to až taká samozrejmosť nebola.

Situácia sa však mení a káva sa dnes vo veľkom pestuje na slnkom zaliatych rovinách, kde majú stroje dobrý prístup. Tie následne nahradia desiatky farmárov a produktivitu zvyšujú takým enormným spôsobom, že ceny kávy padli na trinásťročné minimum. Ale čo potom s farmármi, ktorí kávu poctivo pestujú na kopcoch? Tam sa stroje nikdy nedostanú. A bohužiaľ, v súčasnosti to nie je ich jediný problém.

Od Panamy po Belize…

Situácia je veľmi vážna hlavne v Strednej Amerike, teda v oblasti medzi Kolumbiou a Mexikom. Nachádza sa tam Panama, Kostarika, Nikaragua, Honduras, Salvádor, Guatemala a Belize. Mnoho farmárov tu už skrachovalo, ale podľa New York Times nejde len o slabú produktivitu. Problém spôsobilo aj globálne otepľovanie, ktoré v tejto oblasti udrelo silnejšie, ako inde. Nuž a káva je na to veľmi citlivá.

„Postupne narastajúce teploty, extrémnejšie prejavy počasia a čoraz nepredpovedateľnejšie počasie – neprší vtedy, keď by malo, prípadne leje vtedy, keď by nemalo,“ konštatuje New York Times. „Toto všetko narušilo cykly dozrievania kávy a navyše to prinieslo veľké premnoženie škodcov.“

Opustených fariem pribúda

Situácia dospela tak ďaleko, že mnoho fariem ostalo prázdnych a očakáva sa ďalšie zhoršovanie situácie. Miestni obyvatelia v mnohých prípadoch nemajú inú možnosť, ako sa cez Mexiko pobrať smerom do USA. Zmena klímy sa v priebehu najbližších troch desaťročí môže postarať o to, že až 1,4 milióna zväčša poľnohospodársky založených ľudí z Mexika a Strednej Ameriky naberie smer USA. Takto to vidí Svetová banka.

USA proti tomu bojovalo svojsky; ekonomicky silná krajina posielala do regiónu Strednej Ameriky dotácie vo výške desiatok miliónov dolárov, ktoré farmárom pomáhali. Navonok to možno neznelo príliš logicky, ale USA vďaka tomu dokázalo pomerne úspešne odrážať nával migrantov. Prezident Donald Trump však pomoc pre Honduras, Guatemalu a Salvádor stopol. Nuž a je jasné, aký to malo následok.

Farmári utekajú do USA

„Klimatické zmeny ničia niektoré farmy,“ povedal honduraský farmár Fredi Onan Vicen Peña pre New York Times a dodal, že jeho bratia, sestra i syn to už vzdali a nabrali smer USA. Veľmi ho to mrzí, ale aj on je vraj bezmocný. Klimatická zmena sa postarala o to, že miesta, kde sa káve darilo, už nie sú ideálne. Farmy treba sťahovať do vyšších polôh, čo je drahé. Doterajšie plantáže sú napádané chorobami, napríklad hrdzavením kávovníka. „Toto sme nepredpokladali,“ smutne skonštatoval Vicen.

„Aj niektoré veľmi silné rodiny, ktoré už dlho produkovali kvalitnú kávu, čelia rozhodnutiu, či ostať v kávovom priemysle,“ uviedla profesorka antropológie Floridskej univerzity Catherine M. Tuckerová, ktorá sa už vyše dve desaťročia venuje výskumu na pôde Hondurasu.

„Malí farmári už doteraz žili v chudobe,“ pridal svoj názor doktor Edwin J. Castellanos z výskumného inštitútu na Universidad del Valle de Guatemala. „Už doposiaľ boli na hrane toho, že takto prežiť nedokážu. Akákoľvek ďalšia zmena situácie im môže dať rozhodujúci podnet pre odchod.“

Stratí Stredná Amerika 40 percent vhodného kávového územia?

Odhady týkajúce sa budúcnosti sú veľmi zlé. Niektoré predpovede hovoria o tom, že do roku 2050 sa územie Strednej Ameriky, ktoré je vhodné pre pestovanie kávy, zmenší až o 40 percent. Počet pestovateľov kávy sa v oblasti, kde žije skôr spomínaný pán Vicen, za posledné desaťročie znížil z 12 000 na 9 000.

„Malí producenti nemajú šancu, nemôžu pokračovať. To vám môžem povedať so stopercentnou istotou,“ skonštatoval José Edgardo Vicen, brat skôr spomínaného pána, ktorý už kávovú oblasť opustil a dnes pracuje v stavebníctve. „Spomínam si na to, že zber úrody bol kedysi ako párty. Oslavovalo sa. Dnes to však neplatí. Evidujú sa len straty. Zisky nie sú žiadne.“

Dodajme, že aj bio organická káva Cafézia pochádza zo Strednej Ameriky, konkrétne z Peru a Hondurasu. Disponuje však certifikátom „fair trade“, ktorý je zárukou toho, že farmári dostali za svoju prácu dostatočne zaplatené. Ostáva len veriť, že im to pomôže.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: choroby kávykávakávoví škodcoviapestovanie kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
kávovníkové čerešne

Pestovanie kávovníka v domácich podmienkach: Ako na to?

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Colombia Whiskey Infused a Colombia Luisa od Cipolla Caffé

    Ochutnali sme dve Kolumbie od Cipolla Caffé: Jednu funky, jednu s príchuťou whisky

    18. júna 2025
    Colombia Ortiz od Coffeeinu - Chiroso a Pink Bourbon

    Ako vplýva genetika na chuť kávy? Pink bourbon a chiroso od pražiarne Coffeein

    18. júna 2025
    zbohom talianska káva

    Zbohom talianska káva: Tri kvalitné kávy zo slovenských pražiarní, ktoré vás nezruinujú

    17. júna 2025
    Mexiko Esmeralda SHG EP od READY AFTER - espresso

    30 % + 10 %: Dvojitá zľava na MexiK.O. Esmeralda od READY AFTER

    17. júna 2025
    reklama Coffeein

    Z novej reklamy Coffeeinu padla sánka: Čo chce pražiareň dosiahnuť a koľko to stálo?

    16. júna 2025
    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Colombia Whiskey Infused a Colombia Luisa od Cipolla Caffé

    Ochutnali sme dve Kolumbie od Cipolla Caffé: Jednu funky, jednu s príchuťou whisky

    18. júna 2025
    Colombia Ortiz od Coffeeinu - Chiroso a Pink Bourbon

    Ako vplýva genetika na chuť kávy? Pink bourbon a chiroso od pražiarne Coffeein

    18. júna 2025
    zbohom talianska káva

    Zbohom talianska káva: Tri kvalitné kávy zo slovenských pražiarní, ktoré vás nezruinujú

    17. júna 2025
    Mexiko Esmeralda SHG EP od READY AFTER - espresso

    30 % + 10 %: Dvojitá zľava na MexiK.O. Esmeralda od READY AFTER

    17. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL