Studená káva s ľadovými kávovými kockami: Leto sa môže začať
Za nami je obdobie pomerne zvláštneho počasia, ktoré sa na leto a letné dni zatiaľ príliš nepodobalo. Postupne to však príde a čoraz častejšie bude prichádzať chuť na studenú kávu. Počas chladných zimných rán je pochopiteľné, že každý túži po horúcej šálke, avšak v lete sa tieto potreby menia.
Ako sme už v niektorých článkoch spomínali, existujú tri základné spôsoby prípravy studenej kávy. Prostredníctvom nich sa dopracujeme k rozdielnej chuti i aróme, avšak všetky majú niečo do seba a všetky sú pomerne obľúbené.
Ľadová káva – väčšinou je to tak, že keď si niekde opýtate ľadovú kávu, dostanete kávu pripravenú za horúca, ktorá však bola vychladená a následne bol do nej pridaný aj ľad. Nie je to ideálny spôsob prípravy, pretože káva je dlho vystavená pôsobeniu vzduchu, čo spôsobí najvyššiu úroveň oxidácie a aj zvýšenie horkosti.
Cold brew – toto je moderný spôsob prípravy kávy, pri ktorom sa extrahuje za studena. Mletá káva sa zaleje vodou izbovej teploty a lúhuje sa buď kdekoľvek v prostredí vášho domova pri normálnej teplote, alebo v chladničke. Celá táto procedúra trvá podľa vkusu kávičkára od 6 do 24 hodín.
Japonská ľadová káva – toto je veľmi zaujímavá alternatíva, pri ktorej sa káva extrahuje bežným spôsobom, teda za použitia horúcej vody, avšak prekvapkáva do predpripravenej nádoby s ľadom. Hovorí sa, že táto metóda z nej dokáže dostať viac zaujímavých chutí a aróm, ako zvyšné dve, avšak to je už na vyskúšaní každého z vás.
Všetky tieto metódy však majú aj jeden pomerne zásadný problém; káva je v konečnom dôsledku zriedená ľadovou vodou, takže jej chuť nie je natoľko intenzívna. Aj na toto však existuje „liek.“
Zmeňte pomer kávy a vody – pri klasicky pripravovanom nápoji sa využíva pomer kávy a vody 1:18, avšak ak do pohára neskôr chcete pridať aj ľad, pomer upravte. Nebojte sa ísť poriadne nízko, pokojne aj k pomerom 1:7 alebo 1:8.
„Chcete, aby bola káva silnejšia, pretože po pridaní ľadu sa ten predsa roztopí. Práve na to myslíme, keď hovoríme, že kávu varíme dvakrát takú silnú,“ povedal Chad Moore zo spoločnosti Starbucks pre Delish, aby vzápätí zdôraznil, že ju treba pripravovať z čerstvej a filtrovanej vody: „Káva je na 98 percent zložená z vody, takže tento krok sa postará o obrovskú zmenu v chuti finálneho drinku.“
Moore súčasne pripomenul, že studené kávy je najlepšie pripravovať zo stredoamerických, prípadne z afrických zŕn, ktoré pôsobia sviežejšie a občerstvujúco: „Latinské kávy v sebe majú niečo orieškové a korenisté, pričom tie africké zvyknú byť pestrejšie a kyslejšie, takže napokon ide o vaše osobné preferencie.“
Ako sme spomínali, musíte rátať s tým, že do kávy budete pridávať ľad, takže pri príprave treba upraviť pomer kávy a vody. Ale pozor, pretože existuje aj iná alternatíva. Dopredu si môžete pripraviť kávové ľadové kocky.
Klasickú mletú či zrnkovú kávu sa v chladničke skladovať neodporúča, pretože do seba nasaje vlhkosť a stratí optimálne vlastnosti. Pri zmrazenej káve je to však iné a je zrejmé, že ak na ochladenie nápoja použijete kávovú a nie vodovú kocku, dostanete sa o krok bližšie k ideálu.
My sme si to už vyskúšali a namrazili sme si značné množstvo kávy – viď nižšie priložené fotografie. Leto, sme na teba pripravení!