ExkluzívneKávovary

Automatický kávovar je zdroj plesní a baktérií (FOTO)

V posledných dňoch sme sa na našich instagramových kontách @ladislavkiraly a @blogokave venovali téme čistenia automatických kávovarov. Prvotný boom vašich reakcií prišiel po článku, ktorý sme uverejnili v spolupráci s Verticcio: „Hygiena kávovarov: na tieto veci doma nezabúdajte, lebo bude zle„. Prišli nám stovky správ a o tom, že automatický kávovar je zdroj plesní, ste mnohí ani len netušili.

Keď to máme zhrnúť, tak približne polovica z vás vôbec nevie, že automaty treba čistiť aj zvnútra. No a druhá polovica sa tej prvej smeje, že to nevie. A tak sa v mnohých domácnostiach hromadia zbytočné plesne. Kde vznikla chyba, ťažko povedať. Predajca možno dosť dobre neinformoval o potrebe čistiť kávovar zvnútra, ale možno to len konzument zanedbal a návod ku kávovaru rovno zahodil.

Automatický kávovar je zdroj plesní a baktérií

Čistenie nádobky s použitou kávou, odkvapkávacieho podnosu či nádržky na vodu je samozrejmosť a to robí (takmer) každý, avšak ani to nestačí. Kávovar treba aj otvoriť a prečistiť ďalšie veci. Také, ktoré na prvý pohľad nevidieť. Vnútri je teplo a vlhko, plus sem-tam niekde unikne štipka kávy a začnú sa tvoriť plesne, prípadne vzniká tajomná hubová subkultúra.

Po záchodovej mise a spodnej časti nádobky so zubnými kefkami je kávovar miestom s tretím najväčším výskytom baktérií v domácnosti. Jeden z výskumov našiel v útrobách kávovaru 67 rôznych rodov baktérií, niektoré aj s patogénnymi účinkami.

Čistenie sparovacej jednotky

Čistiť treba aj sparovaciu jednotku (jednotku vylúhovača). Návody na čistenie najpopulárnejších kávovarov si ľahko vygooglite. „Sparovaciu jednotku by sme mali čistiť minimálne na týždennej báze,“ povedal mi Lukáš Kmecík z Verticcio a vzápätí upozornil: „Keďže sparovacia jednotka je pohyblivý element, je potrebné ju umývať pod studenou vodou. Teplá voda totiž zmýva potravinársku vazelínu, ktorou sú namazané pohyblivé časti a tesnenia.“

Výrobca De’Longhi to vyriešil tak, že stačí odobrať nádobku s vodou a hneď za ňou je ľahko vyberateľná jednotka vylúhovača. Za pár sekúnd ju máte von, vložíte ju do vody a prečistíte. Talianska spoločnosť takisto upozorňuje: „Nepoužívajte žiadne chemické látky, aby ste nespláchli z prvku vrstvu naneseného maziva, ktorá bola aplikovaná vo výrobe.“

Náš tip: Video návody na čistenie sparovacej jednotky rôznych kávovarov si ľahko vygooglite.

Čo ak sa sparovacia jednotka nedá vybrať?

„V prípade, že kvôli jeho konštrukcii z automatického kávovaru nie je možné vytiahnuť sparovaciu jednotku, je potrebné dostať sa k nej čo najbližšie a štetcom alebo handričkou odstrániť zvyšky zlepencov mletej kávy,“ dodal Lukáš Kmecík v rozhovore, ktorý nájdete pod názvom Hygiena kávovarov: Na tieto veci doma nezabúdajte, lebo bude zle. V článku nájdete aj Lukášove tipy na konkrétne čistiace prostriedky, ktoré by ste mali použiť.

Skúste teda svoje kávovary otvoriť, dostať sa dovnútra a prečistiť ich. Viacerí ste tak po mojej výzve už spravili a ďakujem za fotky, ktoré ste mi následne poslali. Tie skutočne potvrdzujú, že automatický kávovar je zdroj plesní. Vieme s tým však niečo robiť.

„Najchutnejšie“ fotografie prikladám:

automatický kávovar ako zdroj plesní a baktérií
automatický kávovar ako zdroj plesní a baktérií
automatický kávovar ako zdroj plesní a baktérií
automatický kávovar ako zdroj plesní a baktérií
automatický kávovar ako zdroj plesní a baktérií
automatický kávovar ako zdroj plesní a baktérií
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close