Zdravie

Štúdia: Kofeín pomáha v boji s Parkinsonovou chorobou

Objav skutočnú chuť kávy

Popíjanie kávy je v našich končinách populárne, tomuto zvyku holduje väčšina populácie. Najskôr ranná kávička doma, potom niekoľko ďalších v práci a celý deň sa nesie na pozitívnej vlne. Nuž a vyzerá to tak, že podobné postupy sú navyše zdraviu prospešné.

Pozitívnych vlastností kávy je mnoho a viacero z nich sme už rozpitvali v článkoch, ktoré nájdete v rubrike ZDRAVIE, nuž a teraz k ním môžeme priradiť aj spomalenie nástupu Parkinsonovej choroby, prípadne zabránenie jej vzniku. Ide pritom o degeneratívne neurologické ochorenie mozgu, ktorý postupne prichádza o nervové bunky.

S Parkinsonom pomáha kofeín a uráty

S týmto záverom prišli vedci z Harvard Medical School, ktorí ich publikovali v Journal of Parkinson’s Disease. Skonštatovali, že kofeín a uráty (soly kyseliny močovej, pozn. autora) majú ochranné účinky. Najskôr to bolo potvrdené na zvieratách, neskôr však aj na ľuďoch.

Vedci si posvietili na puríny, medzi ktoré radíme napríklad adenín, guanín, hypoxantín, xantín, teobromín, kofeín, kyselinu močovú, izoguanín a ďalšie. Ukázalo sa, že hlavne kofeín a uráty vieme priamo prepojiť so znížením rizika vzniku Parkinsonovej choroby.

Účinky boli potvrdené na zvieratách, neskôr i na ľuďoch

Podľa šéfa výskumu Rachita Bakshiho za to môže skutočnosť, že tak kofeín, ako aj uráty, v zásade blokujú receptory adenozínu a okrem toho pôsobia ako antioxidanty. „Ochranné vlastnosti ukázali už aj pri zvieracích modeloch Parkinsonovej choroby a potvrdili, že zvyšujú šancu na spomalenie tohto ochorenia,“ uviedol Bakshi, ktorý pracuje na oddelení neurológie v nemocnici v Massachusetts a rovnako aj na Harvard Medical School v Bostone.

Výskumníci si posvietili na 369 ľudí, ktorí majú Parkinsona a rovnako na 197 ľudí, ktorí ho nemajú. Posudzovali množstvo urátov, ktorý v tele majú a rovnako aj množstvo kofeínu, ktoré pravidelne prijímajú, respektíve prijímali. Prostredníctvom dotazníkov zisťovali príjem kávy s kofeínom, ale aj bezkofeínovej kávy, no rovnako skúmali aj pitie čaju a nealkoholických nápojov – to všetko v priebehu posledných dvanástich mesiacov. Účastníci prieskumu mali na výber deväť rôznych frekvencií požívania spomínaných látok/nápojov.

Šanca na vznik Parkinsona klesne až o 70 percent

„Príjem kofeínu bol u pacientov s idiopatickou Parkinsonovou chorobou nižší, ako u zdravých ľudí,“ stojí v záveroch štúdie. „Šance na vznik Parkinsonovej choroby výrazne klesali s narastajúcim množstvom spotreby kofeínu.“ Ak si porovnáme ľudí s najvyššou a najnižšou spotrebou kofeínu, šanca na vznik Parkinsonovej choroby bola u prvej skupiny až o 70 percent nižšia.

„Všetko je to dôležitý základ pre ďalší vývoj budúcich prístupov k tejto chorobe v záujme spomalenia zhoršovania tohto inak vytrvalo progresívneho stavu,“ dodal profesor Bas Bloem pracujúci pre žurnál, v ktorom bola štúdia publikovaná.

Žiada sa ďalší výskum…

Nič však nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Problém je v tom, že so zvyšovaním množstva urátov sa už pri „liečbe“ Parkinsonovej choroby pracovalo, avšak úspech to neprinieslo. Aktuálna štúdia naznačila, že by to malo fungovať, avšak úmyselné zvyšovanie množstva urátov môže byť škodlivé a neodporúča sa.

Účinky kofeínu je pri dlhodobej liečbe Parkinsonovej choroby ešte potrebné detailnejšie preskúmať, takže to, že niekto začne piť viac kávy a prijímať viac kofeínu, v tejto fáze výskumu de facto nič nezaručuje.

Jedinečná príležitosť na pochopenie Parkinsonovej choroby

„Identifikovanie faktorov, ktoré sú spojené s nižšou pravdepodobnosťou vzniku Parkinsonovej choroby, akým je napríklad spotreba kofeínu, nám ponúka jedinečnú príležitosť na pochopenie tejto choroby,“ skonštatoval doktor Bakshi. „A ak je prepojenie kauzálne, tak v tom prípade nám ponúka aj možnosť jej spomalenia.“

Parkinsonova choroba je podľa Wikipedie „pomaly progredujúce neurodegeneratívne ochorenie, postihujúce centrálny aj periférny nervový systém, ktoré sa prejavuje zhoršením motorických funkcií, s charakteristickým spomalením pohyblivosti, trasom, neskôr s psychickými príznakmi. Vyskytuje sa prevažne u starších ľudí, častejšie u mužov, postihuje asi 1% populácie vo veku 60 rokov.“

Eshop s bio organickou kávou
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.