streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zdravie

Štúdia: Kofeín pomáha v boji s Parkinsonovou chorobou

Ladislav Király Od Ladislav Király
18. mája 2020
káva a Parkinsonova choroba

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Popíjanie kávy je v našich končinách populárne, tomuto zvyku holduje väčšina populácie. Najskôr ranná kávička doma, potom niekoľko ďalších v práci a celý deň sa nesie na pozitívnej vlne. Nuž a vyzerá to tak, že podobné postupy sú navyše zdraviu prospešné. Pravdepodobne aj v boji s Parkinsonovou chorobou.

Pozitívnych vlastností kávy je mnoho a viacero z nich sme už rozpitvali v článkoch, ktoré nájdete v rubrike ZDRAVIE. Teraz k ním môžeme priradiť aj spomalenie nástupu Parkinsonovej choroby, prípadne zabránenie jej vzniku. Ide pritom o degeneratívne neurologické ochorenie mozgu, ktorý postupne prichádza o nervové bunky.

Náš tip: majte svoje telo radi a doprajte mu kvalitnú kávu – ponúkame vám zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy pracujúcich s najlepším zrnom.

S Parkinsonom pomáha kofeín a uráty

S týmto záverom prišli vedci z Harvard Medical School, ktorí ich publikovali v Journal of Parkinson’s Disease. Skonštatovali, že kofeín a uráty (soly kyseliny močovej, pozn. autora) majú ochranné účinky. Najskôr to bolo potvrdené na zvieratách, neskôr však aj na ľuďoch.

Vedci si posvietili na puríny, medzi ktoré radíme napríklad adenín, guanín, hypoxantín, xantín, teobromín, kofeín, kyselinu močovú, izoguanín a ďalšie. Ukázalo sa, že hlavne kofeín a uráty vieme priamo prepojiť so znížením rizika vzniku Parkinsonovej choroby.

káva a Parkinsonova choroba - rozliata káva
Foto: Shutterstock

Účinky boli potvrdené na zvieratách, neskôr i na ľuďoch

Podľa šéfa výskumu Rachita Bakshiho za to môže skutočnosť, že tak kofeín, ako aj uráty, v zásade blokujú receptory adenozínu a okrem toho pôsobia ako antioxidanty. „Ochranné vlastnosti ukázali už aj pri zvieracích modeloch Parkinsonovej choroby a potvrdili, že zvyšujú šancu na spomalenie tohto ochorenia,“ uviedol Bakshi, ktorý pracuje na oddelení neurológie v nemocnici v Massachusetts a rovnako aj na Harvard Medical School v Bostone.

Výskumníci si posvietili na 369 ľudí, ktorí majú Parkinsona a rovnako na 197 ľudí, ktorí ho nemajú. Posudzovali množstvo urátov, ktorý v tele majú a rovnako aj množstvo kofeínu, ktoré pravidelne prijímajú, respektíve prijímali. Prostredníctvom dotazníkov zisťovali príjem kávy s kofeínom, ale aj bezkofeínovej kávy, no rovnako skúmali aj pitie čaju a nealkoholických nápojov – to všetko v priebehu posledných dvanástich mesiacov. Účastníci prieskumu mali na výber deväť rôznych frekvencií požívania spomínaných látok/nápojov.

Šanca na vznik Parkinsona klesne až o 70 percent

„Príjem kofeínu bol u pacientov s idiopatickou Parkinsonovou chorobou nižší, ako u zdravých ľudí,“ stojí v záveroch štúdie. „Šance na vznik Parkinsonovej choroby výrazne klesali s narastajúcim množstvom spotreby kofeínu.“ Ak si porovnáme ľudí s najvyššou a najnižšou spotrebou kofeínu, šanca na vznik Parkinsonovej choroby bola u prvej skupiny až o 70 percent nižšia.

„Všetko je to dôležitý základ pre ďalší vývoj budúcich prístupov k tejto chorobe v záujme spomalenia zhoršovania tohto inak vytrvalo progresívneho stavu,“ dodal profesor Bas Bloem pracujúci pre žurnál, v ktorom bola štúdia publikovaná.

káva a Parkinsonova choroba - ilustračná fotografia
Foto: Shutterstock

V téme káva a Parkinsonova choroba sa žiada ďalší výskum

Nič však nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Problém je v tom, že so zvyšovaním množstva urátov sa už pri „liečbe“ Parkinsonovej choroby pracovalo, avšak úspech to neprinieslo. Aktuálna štúdia naznačila, že by to malo fungovať, avšak úmyselné zvyšovanie množstva urátov môže byť škodlivé a neodporúča sa.

Účinky kofeínu je pri dlhodobej liečbe Parkinsonovej choroby ešte potrebné detailnejšie preskúmať, takže to, že niekto začne piť viac kávy a prijímať viac kofeínu, v tejto fáze výskumu de facto nič nezaručuje.

Jedinečná príležitosť na pochopenie Parkinsonovej choroby

„Identifikovanie faktorov, ktoré sú spojené s nižšou pravdepodobnosťou vzniku Parkinsonovej choroby, akým je napríklad spotreba kofeínu, nám ponúka jedinečnú príležitosť na pochopenie tejto choroby,“ skonštatoval doktor Bakshi. „A ak je prepojenie kauzálne, tak v tom prípade nám ponúka aj možnosť jej spomalenia.“

Parkinsonova choroba je podľa Wikipedie „pomaly progredujúce neurodegeneratívne ochorenie, postihujúce centrálny aj periférny nervový systém, ktoré sa prejavuje zhoršením motorických funkcií, s charakteristickým spomalením pohyblivosti, trasom, neskôr s psychickými príznakmi. Vyskytuje sa prevažne u starších ľudí, častejšie u mužov, postihuje asi 1% populácie vo veku 60 rokov.“

Náš tip: keď sa vám doma minie káva, spomeňte si na naše zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

nalievanie kávy - ilustračná fotografia - batch brew
Foto: Shutterstock
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: káva a parkinsonova chorobakáva a zdraviePozitívne vlastnosti kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
Pestovanie kávy v Etiópii a klimatické zmeny

Africkým pestovateľom hrozia problémy, do zavlažovania musia investovať miliardy

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café bezkofeínová káva cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL