pondelok, 19 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Stupne praženia kávy: Od zelenej k celkom spálenej

Ladislav Király Od Ladislav Király
30. mája 2021
stupne praženia kávy

Tentoraz vám predstavíme stupne praženia kávy: od zelenej k celkom spálenej. Prajeme príjemné čítanie.

Share on FacebookShare on Twitter

Poznáte stupne praženia kávy? Viete, ako sa označujú a koľko ich je? V tomto článku sa vám pokúsime povedať viac a predstaviť vám základy týkajúce sa intenzity praženia.

Pred časom sme už písali o tom, ako vyzerajú plody kávovníka. Sú to čerešne, ktoré by v čase zberu mali byť červené alebo červeno-fialové. Vo vnútornej časti plodu sa nachádzajú dve zelené zrná, s ktorými sa ďalej pracuje. Toto je surová káva, ktorá by pri okamžitej konzumácii nemala žiadnu vábivú chuť. Pochopiteľne by ste ju mohli pomlieť a zaliať horúcou vodou, veľkú lahodu by vám však neponúkla.

Preto do všetkého vstupuje proces praženia kávy, ktorým sa vďaka rôznym fyzickým a chemickým reakciám kultivuje chuť a aróma.

stupne praženia kávy

Káva sa pri pražení zahrieva a je už na danom pražiarovi, aby všetko nastavil tak, ako si situácia žiada. Zrno postupom času naberá tmavší odtieň, pričom keď dosiahne ten požadovaný, treba praženie ukončiť a horúcu kávu okamžite schladiť. Proces chladenia má napríklad veľký vplyv na udržanie sladkosti kávy a nemal by trvať dlhšie, ako päť minút.

V priebehu praženia sa kávovníkové semienka postupne menia zo zelených na hnedé, pričom okrem farby sa mení aj ich veľkosť. Zrná objemovo rastú až o približne 50 percent, avšak na druhej strane sú napokon ľahšie, ako keď boli surové. Máme už aj článok o tom, koľko hmotnosti stratí kávové zrno pri pražení.

Stupne praženia kávy

Stupňov praženia je veľmi veľa, v zásade by sme ich mohli stanoviť toľko, koľko len chceme. Najslabšie pražená káva je zelená, najviac upražená je takmer spálená a čierna. Stupeň praženia kávy je pritom jeden z najdôležitejších faktorov, ktorý určuje chuť kávy.

Často sa uvádza desať stupňov v poradí Light Cinnamon, Cinnamon, New England, American (Light City), City Plus (Medium), Full City, Light French (Vienesse), French, Italian, Spanish; ak máme použiť zaužívané anglické názvy. Pri týchto označeniach ide o praženie pri teplotách od niečo menej ako 200 (Light Cinnamon) cez približne 230 (Full City) až po 250 stupňov Celzia, čo je úroveň Spanish.

stupne praženia kávy

Ako chutí káva v jednotlivých fázach praženia?

V najnižších stupňoch praženia, kým je káva svetlá, je aj silne kyslá a nedisponuje mimoriadnymi chuťovými kvalitami. Postupne naberá škoricovú farbu a čoraz výraznejšiu arómu. Pri stredných stupňoch praženia sa dostáva až k hnedej farbe, acidita kávy mierne ustupuje a zrná naberajú pomerne výraznú sladkosť.

Pri najtmavších tónoch praženia je acidita takmer úplne potlačená a vytráca sa aj sladkosť. V ďalších fázach (prelom French/Italian) sa už na povrchu zŕn objavuje zreteľný olej. Tomu sme sa venovali v článku „Prečo sú niektoré kávové zrná výrazne olejnaté?„

Takéto intenzívne praženie vedie k mierne pripálenej chuti. Ak proces praženia pokračuje ešte ďalej, káva sa dostane tesne pred okamih zhorenia. To by už zrná boli absolútne čierne a chutili by len málokomu. Zmenili by sa na uhlík.

stupne praženia kávy
Takto približne vyzerajú jednotlivé stupne praženia kávy.

Ako meriame stupne praženia kávy?

Tejto téme sme venovali samostatný článok s názvom „Agtron a spektrofotometer: Technológia určujúca stupeň praženia kávy„. V ňom sa dozviete mnoho ďalších zaujímavých informácií.

Platí, že ak patríte medzi milovníkov kávy, sotva budete siahať po spálených zrnách. Tohto sa držíme aj pri výbere káv pre eshop s kávou eshop.blogokave.sk.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávapraženie kávystupne praženia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
káva v šálke - básnička o káve

Báseň o káve

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL