utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Stupne praženia kávy: Od zelenej k celkom spálenej

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. júna 2019
stupne praženia kávy

Tentoraz vám predstavíme stupne praženia kávy: od zelenej k celkom spálenej. Prajeme príjemné čítanie.

Share on FacebookShare on Twitter

Poznáte stupne praženia kávy? Viete, ako sa označujú a koľko ich je? V tomto článku sa vám pokúsime povedať viac a predstaviť vám základy týkajúce sa intenzity praženia.

Pred časom sme už písali o tom, ako vyzerajú plody kávovníka. Sú to čerešne, ktoré by v čase zberu mali byť červené alebo červeno-fialové. Vo vnútornej časti plodu sa nachádzajú dve zelené zrná, s ktorými sa ďalej pracuje. Toto je surová káva, ktorá by pri okamžitej konzumácii nemala žiadnu vábivú chuť. Pochopiteľne by ste ju mohli pomlieť a zaliať horúcou vodou, veľkú lahodu by vám však neponúkla.

Preto do všetkého vstupuje proces praženia kávy, ktorým sa vďaka rôznym fyzickým a chemickým reakciám kultivuje chuť a aróma.

stupne praženia kávy

Káva sa pri pražení zahrieva a je už na danom pražiarovi, aby všetko nastavil tak, ako si situácia žiada. Zrno postupom času naberá tmavší odtieň, pričom keď dosiahne ten požadovaný, treba praženie ukončiť a horúcu kávu okamžite schladiť. Proces chladenia má napríklad veľký vplyv na udržanie sladkosti kávy a nemal by trvať dlhšie, ako päť minút.

V priebehu praženia sa kávovníkové semienka postupne menia zo zelených na hnedé, pričom okrem farby sa mení aj ich veľkosť. Zrná objemovo rastú až o približne 50 percent, avšak na druhej strane sú napokon ľahšie, ako keď boli surové. Máme už aj článok o tom, koľko hmotnosti stratí kávové zrno pri pražení.

Stupne praženia kávy

Stupňov praženia je veľmi veľa, v zásade by sme ich mohli stanoviť toľko, koľko len chceme. Najslabšie pražená káva je zelená, najviac upražená je takmer spálená a čierna. Stupeň praženia kávy je pritom jeden z najdôležitejších faktorov, ktorý určuje chuť kávy.

Často sa uvádza desať stupňov v poradí Light Cinnamon, Cinnamon, New England, American (Light City), City Plus (Medium), Full City, Light French (Vienesse), French, Italian, Spanish; ak máme použiť zaužívané anglické názvy. Pri týchto označeniach ide o praženie pri teplotách od niečo menej ako 200 (Light Cinnamon) cez približne 230 (Full City) až po 250 stupňov Celzia, čo je úroveň Spanish.

stupne praženia kávy

Ako chutí káva v jednotlivých fázach praženia?

V najnižších stupňoch praženia, kým je káva svetlá, je aj silne kyslá a nedisponuje mimoriadnymi chuťovými kvalitami. Postupne naberá škoricovú farbu a čoraz výraznejšiu arómu. Pri stredných stupňoch praženia sa dostáva až k hnedej farbe, acidita kávy mierne ustupuje a zrná naberajú pomerne výraznú sladkosť.

Pri najtmavších tónoch praženia je acidita takmer úplne potlačená a vytráca sa aj sladkosť. V ďalších fázach (prelom French/Italian) sa už na povrchu zŕn objavuje zreteľný olej. Tomu sme sa venovali v článku „Prečo sú niektoré kávové zrná výrazne olejnaté?„

Takéto intenzívne praženie vedie k mierne pripálenej chuti. Ak proces praženia pokračuje ešte ďalej, káva sa dostane tesne pred okamih zhorenia. To by už zrná boli absolútne čierne a chutili by len málokomu. Zmenili by sa na uhlík.

stupne praženia kávy
Takto približne vyzerajú jednotlivé stupne praženia kávy.

Ako meriame stupne praženia kávy?

Tejto téme sme venovali samostatný článok s názvom „Agtron a spektrofotometer: Technológia určujúca stupeň praženia kávy„. V ňom sa dozviete mnoho ďalších zaujímavých informácií.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: kávapraženie kávystupne praženia kávy
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
káva v šálke - básnička o káve

Báseň o káve

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL