Sumatra Aceh Washed: Ako dostať maximum zo skvelej súťažnej kávy?
V ponuke pražiarne Coffeein sa dlhodobo nachádzajú aj direct trade kávy z Indonézie. Označenie „direct trade“ získali preto, lebo boli nakúpené priamo od farmárov bez akýchkoľvek sprostredkovateľov. Postaral sa o to Slovák Luka Ondrišák, ktorý v Indonézii žije už viac ako desať rokov a je v kontakte s viacerými farmármi a spracovateľmi kávy.
Na Slovensko vďaka Lukovi prichádzajú vynikajúce kávy, ktoré by sme inak nemali možnosť ochutnať. Jednou z nich je aj Sumatra Aceh od farmára Hendru Maulizara, ktorú Coffeein aktuálne ponúka v mokrom spracovaní (washed).
Festivalová súťažná káva
„Táto Sumatra Aceh bola súťažnou kávou na festivale Two Coffee Championship v roku 2022, ale aj na tohtoročnom festivale výberovej kávy Fest Čierny Deň,“ prezradil Blogu o káve hlavný pražiar Coffeeinu Peter Szabó. „Získali sme ju prostredníctvom Luku, a to konkrétne od farmára Hendru Maulizara.“
Ide o mix variet arabiky, ktorý Hendra Maulizar spracováva viacerými metódami. Naturálne spracovaná káva získala v regionálnom Cup of Excellence viac ako 90 SCA bodov, čo je extrémne vysoké hodnotenie. Washedka bodovaná nebola, ale keďže ide o tú istú kávu, len inak spracovanú, s veľkou pravdepodobnosťou by obstála veľmi podobne.
Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Platí na všetko.
Tóny čerstvého ovocia
„Telo kávy je stredne silné, iskrivé,“ stojí v popise kávy na webe coffeein.sk. „Káva hrá od začiatku viacerými tónmi čerstvého ovocia, ktoré sprevádza sladkosť cukrovej trstiny. Dochuť kávy sa nesie v podobnom sladkom duchu a nájdete v nej broskyňu s jemnou horkosťou karamelizácie.“
Dosť však bolo teórie, máme pre vás aj trochu praxe. Zozbierali sme hneď niekoľko receptov na to, ako z kávy Sumatra Aceh spracovanej mokrou (washed) metódou dostať maximum. Poďte to vyskúšať.
Peter Szabó, hlavný pražiar Coffeeinu
Recept na V60:
pomer kávy a vody: 30 g kávy na 420 ml vody (pomer 1:14)
mletie: 24 klikov na Comandante (cieľom je extrakciu dostať pod 3 minúty)
teplota vody: 95 až 96 stupňov
prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
tretí nálev je pri 1 minúte a dolejem 100g vody (dokopy tam je 220g)
štvrtý nálev je v čase 1:30 a dolejem 110g vody (dokopy tam je 320g)
piaty nálev je v čase 2:00 a dolejem 110g vody (dokopy tam je 420g)
v čase 2:30 krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
Martin Pagáč, víťaz prvého kola súťaže na Fest Čierny Deň 2024
Recept na AeroPress – klasická metóda:
20 gramov kávy
mletie: 27 klikov na Comandante
teplota vody: 88 stupňov
voda: ARO
čas 00:00 až 00:30, 50g vody, blooming
miešam 15 sekúnd dosť rýchlo v strede
čas 00:30 až 01:15, pridám 100 gramov vody
čas 01:15 až 01:45, pridám 100 gramov vody
čas 01:45 až 02:15, pretláčam
Recept na V60:
20 gramov kávy
mletie: 27 klikov na Comandante
teplota vody: 91 stupňov
voda: ARO
čas 00:00 až 00:30, 50g vody, blooming
čas 00:30 až 01:15, pridám 100g vody
čas 01:15 až 02:15, pridám 100g vody
Filip Lörinc, barista Blogu o káve
Recept na AeroPress – inverzná metóda (na AeroPress súťaži v rámci Fest Čierny Deň získala táto káva najviac bodov):
25g kávy
Mletie: 32 klikov na Comandante
Teplota vody: 85 stupňov
voda: ARO
predhriať AeroPress horúcou vodou (kým som mlel kávu)
nasypať kávu a zaliať 100 g vody (nalievať prudko, maximálne 10 sekúnd)
miešať lyžičkou 30 sekúnd
1:00 nasadiť sitko s dvoma papierovými filtrami
1:15 otočiť a pretláčať 20 sekúnd, na konci zatlačiť poriadne a vyžmýkať z kávy všetko, čo sa dá
výsledný koncentrát by mal mať cca 70 až 75 g
koncentrát nariediť pomocou 130 až 150 g horúcej vody (podľa preferencie)
Filipov dodatok: „Je to bizarný recept s bizarným pomerom, ale z kávy vytiahne len aciditu a sladkosť, žiadnu horkosť a suchosť. Keď chcete viac acidnú kávu, stačí ubrať pár sekúnd miešania. Ak chcete naopak preklopiť chute na sladkú stranu, pridajte pár sekúnd miešania. Inšpiroval som sa receptom od Tomáša Taussiga a upravil ho tak, aby sedel na pravidlá súťaže a pasoval k súťažnej káve.“
Recept na V60:
20 g kávy
20 klikov na Comandante (z kávy som pomocou Kruve sitiek vysiftoval časť fines)
Teplota vody: 87 stupňov Celzia
voda: ARO
Čas 0:00 až 0:30, 70g vody + stir
Čas 0:30 až 1:00, 70g vody
Čas 1:00 až 1:30, 70g vody
Čas 1:30 až 1:45, 30g vody
Finálny čas: 2:15
Filipov dodatok: „Tento recept taktiež cieli na zvýraznenie ovocnosti a potlačenie horkosti.“
Ahojte, na úvod uvediem, že súťaže som sa zúčastnil, takže presne viem čo za kávu to je, a Coffeein mám rád, s nimi za začala moja cesta s výberovou kávou!
Podľa mňa je to najhoršia káva, akú kedy Coffeein má/mal v ponuke. Mal som aj tú čo bola na súťaži predtým.
Tvrdiť, že je excelentná a výborná na základe toho, že naturálka získala 90+ bodov je jednoducho nesprávne, alebo že by mala byť, no nie je (minulý rok som mal aj natural, a tá bola ozaj chutná). Aj samotné bodovanie ešte nič nemusí znamenať.
Táto káva má v sebe neskutočnú trpkosť/suchosť/pachuť (astringency). Veľmi dobre si pamätám tváre a rozčarovanie až bezmocnosť ľudí na tréningu pred súťažou.
Už len so samotných receptov Pagyho a Filipa vidno, že z tej kávy chceli dostať nutné minimum, zakryť jej chyby, a nie maximum ako pri ozaj výbornej káve.
PS: nechcem sa nikoho dotknúť, robíte dobrú prácu, aj Coffeein, len tento článok, táto káva a osobná skúsenosť ma donútili niečo napísať
takže je to ideálna súťažná káva 🙂