nedeľa, 6 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Zaujímavosti o káve

Syr máčaný v káve: Vyskúšajte severskú tradíciu aj u seba doma

Ladislav Király by Ladislav Király
7. apríla 2022
syr v káve Kaffeost Leipäjuusto

Počuli ste už o máčaní syru v káve? Aby trochu zmäkol a bol lahodnejší? Volá sa to Leipäjuusto alebo Kaffeost. (Foto: Strövtåg/Instagram)

Share on FacebookShare on Twitter

V severných častiach Európy, hlavne vo Fínsku a Švédsku, majú zaujímavú syrovo-kávovú tradíciu. Špeciálny typ syra vo Fínsku označovaný ako leipäjuusto (chlebový syr), prípadne i juustoleipä, vo Švédsku zasa kaffeost alebo brödost, tamojší obyvatelia máčajú v káve.

Ide o čerstvo vyrobený syr z bohatého mlieka nedávno otelenej kravy, avšak niektoré zdroje uvádzajú, že pôvodne sa používalo hlavne sobie mlieko. Jednou z alternatív pritom môže byť aj kozie mlieko.

Good morning! This is kaffeost, 'coffee cheese'. Tasty stuff! Leipäjuusto – apparently known as 'squeaky Finnish cheese in the US – is the very specific cheese used for the task! Happy #FikaFriday! pic.twitter.com/9JRSoPe3MN

— Sweden (@Sweden) May 10, 2019

Tento syr podľa dostupných informácií pochádza z fínskych provincií Ostrobotnia (Pohjanmaa) a Kainuu, kde je do dnešných dní najrozšírenejší. Cestu si však postupne našiel aj do vzdialenejšieho okolia a dokonca aj do zahraničia. Pomerne častý má byť aj v Nórsku a Rusku.

Ako sa vyrába leipäjuusto?

Mlieko je najskôr vyzrážané a umiestnené do formy okrúhleho tvaru, pričom na výšku by malo mať dva až tri centimetre. Vznikajúci syr je následne pečený, grilovaný alebo flambovaný, vďaka čomu naberie špeciálne hnedé alebo pripálené „značky“.

https://twitter.com/NordicMumPodcas/status/1159750693244170243

Práve v spomínaných provinciách sa pôvodne označoval ako juustoleipä (syrový chlieb) a jeho konzumovanie bolo na dennom poriadku. V iných častiach krajiny sa neskôr uchytilo označenie leipäjuusto alebo aj narskujuusto. V USA takýto druh syra volajú piskľavý alebo vŕzgajúci, a to podľa toho, aký zvuk vydáva pri zahryznutí.

Tvrdý syr treba zmäkčiť

„Leipäjuusto bol zvyčajne sušený, vďaka čomu mohol byť skladovaný aj niekoľko rokov,“ píše Wikipedia. „Keď sa mal jesť, tak tento suchý a takmer skalopevne tvrdý syr bol ohriaty na ohni, ktorý ho zmäkčil.“

Postupne však ľudia hľadali iné alternatívy a prišli na to, že takýto syr je vynikajúci v kombinácii s kávou. Horúci nápoj ho dokáže zmäkčiť a potom je ozajstnou pochúťkou. No a zaliať ho vraj treba v „kuksa“ alebo „guksi“, teda v drevenej šálke vyrobenej z brezového dreva.

https://twitter.com/ColypseP/status/1325421236348981253

Nie všetky zdroje sa zhodujú na tom, že tento syr skutočne pochádza z Fínska. Možno je pôvodom švédsky a s touto verziou sa spája aj zaujímavá historka: na severe Švédska majú mimoriadne čistú vodu, ktorá nemá takmer žiadne minerály. Konzumovanie kaffeostu ich vraj tamojším ľuďom historicky pomáhalo dopĺňať.

Skúste syr s kávou aj vy doma

K pravému leipäjuusto alebo kaffeostu sa v našich končinách asi len tak ľahko nedopracujeme, avšak existuje mnoho tvrdších syrov, ktoré by sa dali využiť podobne. Ak niektoré vyskúšate a bude to stáť za to, dajte nám vedieť príspevkom v diskusii.

Možno inšpirujete aj ďalších slovenských kávičkárov a spoločne objavíme niečo zaujímavé a veríme, že i chutné.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: kaffeostleipäjuustosyr máčaný v káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Next Post
mlynček na kávu

Mlynček na kávu: Ako si vybrať ten správny?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters - nalievanie kávy do šálky

    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters: Paranormálne supernaturálna káva plná exotiky

    1. júla 2025
    Venezuela Santa Cruz de Mora od Barista Roasters - espresso

    Top kávový tip: Obrovská hodnota od Barista Roasters za menej ako 25 €/kg

    30. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL