pondelok, 7 júla, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
No Result
View All Result
Blog o káve
No Result
View All Result
Home Zaujímavosti o káve

Systémy hodnotenia zelenej kávy: Ako sa určuje jej kvalita a cena?

Filip Lörinc by Filip Lörinc
14. februára 2025
systémy hodnotenia zelenej kávy - pohľad na defektné zrná

Foto: Shutterstock

Share on FacebookShare on Twitter

Nie je káva ako káva. Aj keď si mnohí milovníci kávy myslia, že všetky kávové zrnká sú rovnaké a keď to svoje niekto predáva drahšie, tak kradne, nie je to pravda. Káva sa líši v závislosti od druhu (arabika/robusta), v závislosti od konkrétnej odrody (gesha, caturra, catuai, mundo novo, atď), v závislosti od spracovania i ďalších faktorov. A okrem toho všetkého existujú aj systémy hodnotenia kvality zelenej kávy, teda surového kávovníkového zrna. Prezradíme vám, ako fungujú.

Hodnotenie kvality zelenej kávy je kľúčový proces, ktorý ovplyvňuje jej cenu a napovedá veľa o jej finálnej chuti v šálke. Existuje niekoľko hodnotiacich systémov, pričom medzi najznámejšie patria systém SCA (Specialty Coffee Association), Brazil/New York systém a rôzne národné systémy používané hlavne v afrických krajinách. Každý z nich má svoje špecifiká a kritériá, podľa ktorých sa káva hodnotí a skóruje. 

systémy hodnotenia zelenej kávy - preberanie zŕn
Foto: Shutterstock

SCA systém: Bodovanie výberovej kávy

Ide o bodovanie vyvinuté Asociáciou výberovej kávy (Specialty Coffee Association – SCA), konkrétne jej americkou odnožou SCAA (Specialty Coffee Association of America) a je celosvetovo uznávaným štandardom pre hodnotenie (najmä) výberovej kávy (specialty coffee). Hodnotenie prebieha v dvoch fázach: fyzická analýza a senzorická analýza.

Fyzická analýza (prítomnosť defektov v zelenom zrne)

SCA klasifikácia pracuje s defektami v 350-gramovej vzorke zelenej kávy (nie 300 g, ako sa často mylne uvádza), pričom ich rozdeľuje do dvoch kategórií: primárne (závažné) a sekundárne (menej závažné) defekty.

Primárne defekty a ich počet zodpovedajúci jednému plnému primárnemu defektu:

primárne defekty a ich váhy podľa SCA hodnotenia

Sekundárne defekty a ich počet zodpovedajúci jednému plnému sekundárnemu defektu:

sekundárne defekty a ich váhy podľa SCA hodnotenia

Signifikantné sú hlavne defekty označené za primárne. Ak má byť káva označená za výberovú, nemôže obsahovať ani jeden z nich. Ak vzorka obsahuje kombináciu viac než 5 sekundárnych defektov, káva taktiež nespĺňa kritériá výberovej kávy.

Kvalitatívne úrovne kávy podľa SCA:

akostné triedy kávy podľa hodnotenia SCA

Senzorická analýza (chuť a aróma testovaná cuppingom)

Za obe časti analýzy sú zodpovední certifikovaní odborníci zvaní Q Graderi.

bodovanie kávy SCA
Foto: Shutterstock

V senzorickej časti hodnotia kávu z 300-gramovej vzorky podľa 10 kategórií, medzi ktoré patrí:

Aróma (Intenzita a komplexnosť)
Chuť (Hĺbka a vyváženosť chutí)
Dochuť (Dĺžka a príjemnosť)
Acidita (Jasnosť a jej čistota)
Telo (Plnosť a štruktúra)
Vyváženosť (Harmónia chutí)
Čistota šálky (Absencia defektov)
Sladkosť (Obsah prirodzených cukrov)
Uniformita (Konzistentnosť medzi šálkami)
Celkový dojem (Hodnotenie odrážajúce kvalitu ostatných vlastností kávy)

SCA Cupping Form
Takto vyzerá cuppingový hárok SCA.

Po ukončení cuppingu a spočítaní bodov z jednotlivých senzorických kategórií dostane káva určité skóre. Prítomnosť defektov sa odrazí v kategóriách Čistota šálky, Uniformita a Celkový dojem a v špecifickej kategórii určenej pre počet a závažnosť defektov. Na základe bodového hodnotenia sa káva zaraďuje do kategórií:

90+ Výnimočná výberová káva
85 – 89,99 Vysokokvalitná výberová káva
80 – 84,99 Výberová káva nižšej kvality
< 80 Komerčná (komoditná) káva

cupping káv
Foto: Shutterstock

Ak káva dosiahne skóre pod 80 bodov, je zaradená do segmentu komerčnej kávy.  Pre takúto kávu je vhodnejší ďalší systém, ktorý si predstavíme.

Brazil/New York systém: Hodnotenie komoditnej kávy

Tento systém sa využíva najmä v Brazílii a je štandardom pri obchodovaní na New York Coffee Exchange (kávovej burze v meste New York). Káva sa hodnotí primárne podľa počtu defektov v 300-gramovej vzorke a veľkosti zŕn (screen size). Podobne ako v prípade systému podľa SCAA, hodnotenie Brazil udeľuje kávam body a zaraďuje ich do kategórií. Toto hodnotenie sa však výraznejšie zameriava na prítomnosť defektov v káve a menej na jej chuť.

Dôležitosť defektov

Pre brazílsky systém existuje presná tabuľka, ktorá určuje počet defektov pre jednotlivé triedy kávy a defekty rozdeľuje do dvoch kategórií:

1. prirodzené defekty “Intrinsic defect” (čierne zrná, kyslé zrná, mušle, poškodené zrná, zrná napadnuté hmyzom, deformované zrná)
2. vonkajšie defekty “Foreign defect” (väčšie a menšie kamienky a drievka, suché čerešne atď.)

Po zhodnotení a zapísaní prítomnosti jednotlivých defektov je káva ohodnotená a zaradená do príslušnej kategórie. 

Napríklad, káva triedy NY2 (najvyššia trieda na komoditnom trhu) nemôže obsahovať viac než 6 plných defektov. Oveľa nižšia trieda NY6 ich však môže obsahovať až 120.

Na stránke slovenského importéra zelenej kávy z Brazílie, spoločnosti KAVAZ, je tento systém vysvetlený prostredníctvom dvoch tabuliek:

Tabuľka č. 1:

metóda Brazil New York - tabuľka 1

Tabuľka č. 2:

metóda Brazil New York - tabuľka 2

Podľa tohto systému predstavuje výberová káva kávu bez takmer defektov s rovnomernou veľkosťou a tvarom zrna. Cenu kávy na burze však ovplyvňuje aj veľkosť jej zrna. Vo všeobecnosti platí: čím väčšie zrno, tým vyššia cena.

Africké lokálne systémy

Brazil/New York a SCA systém poskytujú veľmi dobrý  a univerzálny systém, ktorým sa káva hodnotí po celom svete. Aj napriek tomu existuje niekoľko ďalších systémov, s ktorými sa môžete stretnúť najmä v afrických krajinách. Tieto systémy pomáhajú v transparentnosti a precíznosti na lokálnom trhu s kávou. S označením niektorých systémov ste sa už určite stretli, poďme sa pozrieť na tie najznámejšie z nich:

Keňa: Triedenie podľa veľkosti zŕn

V Keni si potrpia na veľkosť zrna. Keňské kávy nesú prívlastky ako AA, AB, PB či C. Tieto písmená odrážajú veľkosť zŕn, ktorá sa meria pomocou sitiek s rôznou veľkosťou otvorov (screen size). Téme sme sa venovali aj v článku „Sú väčšie zrná zárukou lepšej kávy?„

AA – najväčšia veľkosť zrna (screen size) 17/18, čo znamená minimálne 7,2 mm.
AB –  veľkosť zrna 15/16.
C – najmenšie zrno o veľkosti 14 a 15 (screen).
PB – takzvané “peaberries”, a teda zrná z čerešní, ktoré vytvorili len jednu kôstku. Špecifické zrno, ktoré sa niekedy chybne označuje za defekt.

pohľad na zrná Kenya AA
Takto vyzerajú kenské zrná typu AA.

Treba poznamenať, že označenie veľkosti zŕn nemusí zároveň odrážať aj kvalitu kávy. Pre následné kvalitatívne hodnotenie sa používajú iné systémy, ako napríklad ten navrhnutý SCA.

Etiópia: Hodnotenie podľa množstva defektov

Etiópske kávy sú hodnotené podľa kvality spracovania kávy, a teda množstva defektov. Pri káve z Etiópie sa často stretnete so skratkami Gr.1, Gr.2, atď. Jednotlivé stupne (Grade) zodpovedajú množstvu defektov v káve.

Napríklad, Grade 1 môže obsahovať maximálne 3 defekty, Grade 2 až 12 a taký Grade 6 až 153 defektov. Vo svete výberovej kávy sa najčastejšie stretnete s kávami označenými Gr.1 a Gr.2. Tie musia pri svojom hodnotení prejsť nielen fyzickou kontrolou defektov, ale aj senzorickým testom za pomoci cuppingu.

zelené kávovníkové zrno - detail defektov
Detail defektných kávovníkových zŕn. Foto: Shutterstock

Aj ďalšie africké krajiny majú svoje vlastné systémy, no väčšina z nich vychádza z toho kenského. Kenský systém slúžil ako vzor pre systémy v Zambii, Ugande či Burundi. 

Dobre vedieť

Každý hodnotiaci systém reflektuje odlišné trhové potreby a regionálne zvyklosti. SCA systém je určený najmä pre výberovú kávu, Brazil/New York systém najmä pre komoditnú kávu a africké systémy kombinujú veľkosť, spracovanie a senzorické vlastnosti a napomáhajú lokálnemu reťazcu predaja kávy. Znalosť týchto systémov je kľúčová pre obchodníkov s kávou a ich zákazníkov, teda pražiarov. No prečo by sme sa o nich nemohli dozvedieť viac aj my, koncoví zákazníci, baristi a domáci baristi?

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Tags: káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Next Post
Popeachy káva

Coffeein predstavil štvrtú edíciu megahitu Popeachy káva

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Uncategorized @sk
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters - nalievanie kávy do šálky

    Kolumbia Supernatural od Barista Roasters: Paranormálne supernaturálna káva plná exotiky

    1. júla 2025
    Venezuela Santa Cruz de Mora od Barista Roasters - espresso

    Top kávový tip: Obrovská hodnota od Barista Roasters za menej ako 25 €/kg

    30. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Uncategorized @sk
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Jednoducho káva od Goriffee - príprava espressa na La Marzocco

    Jednoducho káva: Pražiareň Goriffee nasadila espresso zmes za 7 €

    4. júla 2025
    Barista Roasters - akcia - espresso za euro

    Výberové espresso za 1 €: Taký je júl v kaviarňach Barista Roasters v Lučenci

    4. júla 2025
    Idylika - produkty siete Me Gusta

    Pražiareň Idylika nie je len o Martine – jej kamenné obchody nájdete aj v Žiline vo VOYAGE a Rajeckých Tepliciach v PENSIONE RELISH

    3. júla 2025
    Summertime Coffee od READY AFTER - espresso

    Summertime Coffee: Pražiareň READY AFTER predstavila nový letný hit

    4. júla 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    No Result
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL