Keď si kladiete otázku, či káva, ktorú každé ráno pijete, je kvalitná, nie ste sami. V posledných týždňoch nám do redakcie chodí množstvo podobných otázok – asi preto, že sme nabrali veľa nových followerov. Spomínate v nich rôzne kávy a chcete vedieť, či ich neotestujeme. V drvivej väčšine prípadov však v otázkach ide len o komoditné kávy, ktorých kvalitu viete posúdiť teoreticky aj sami. Prezradíme vám ako.
Komoditná káva je vo svojej podstate káva bez jasného pôvodu, ktorá síce uspokojí základnú potrebu po kofeíne, no so slovom „kvalitná“ ju asociovať nemôžeme. Pozrite sa na obal kávy, ktorej kvalitu by ste chceli posúdiť a prejdite si nasledujúce kroky.
Informácie na obale
Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zistiť, že káva nie je kvalitná, je pozrieť sa na jej obal. Kvalitná výberová káva má transparentnosť ako jeden zo svojich základných pilierov.
To znamená, že na balení by ste mali nájsť tieto informácie:
Krajinu pôvodu (napr. Kolumbia, Etiópia, Keňa…)
Región pestovania
Konkrétnu farmu alebo spracovateľskú stanicu a ideálne aj meno farmára
Nadmorskú výšku pestovania (napr. 1 800 m n. m.)
Odrodu kávy (napr. Bourbon, Caturra, Mundo Novo, Geisha, SL28…)
Spracovanie (mokré/washed, suché/natural, honey…)
Dátum praženia (nie minimálna trvanlivosť)
Chuťový profil (napr. bobuľové ovocie, čokoláda, citrusy…)

Ak tieto informácie na obale chýbajú, je to veľký varovný signál. Priemyselná, tzv. komoditná káva, spravidla neuvádza nič okrem slova „arabica“ alebo „espresso“ a dátumu spotreby. To hlavne preto, že jej pôvod, spracovanie a vlastne všetko je nejasné. Takúto kávu viac nekupujte.
Náš tip: detailne sme sa téme informácií na obale kávy venovali v tomto článku.
Nízka cena
Kilo kvalitnej výberovej kávy nemôže stáť 15 €. A ani 20 €. Tesne nad touto hranicou sa teoreticky dá vyprodukovať kilo „obyčajnejšej“ kávy s nižším cuppingovým skóre, ktorú však sotva bude tvoriť jedna jediná odroda rovnakého spracovania a z jednej farmy.
Náš tip: v tejto chvíli je v kvalitných pražiarňach tejto hranici najbližšie Káva za babku od Be:Café. S kódom BLOGOKAVE10 vás vyjde na 21,15€/kg.

Keď teda kupujete kávu, ktorej kilo stojí menej ako 20 €, takmer s určitosťou je to len komoditná káva. Mnoho zákazníkov tvrdí, že kávu s cenou nad 20€ za kilo si nemôže dovoliť, ale úprimne, radšej nepiť nič ako piť lacnejšie varianty káv. Jednou z alternatív môže byť aj drahšia káva a zníženie spotreby kávy. Potom vás to rozpočtovo vyjde narovnako.
Pestovanie, ručný zber, spracovanie a čerstvé praženie si jednoducho vyžadujú vyššie náklady a za 15€ sa kilo kvalitnej kávy vyprodukovať nedá. Určite však sledujte Blog o káve, sem-tam sa nám podarí nájsť kávy, ktoré pražiarne produkujú doslova bez zisku len s cieľom získania nových zákazníkov. V takomto prípade sa dokážu priblížiť sume 20 €/kg.
Marketingové frázy
Veľa ľudí sa však nechá zlákať na marketingové frázy ako „zdravá káva“, „vyladená juhotalianska zmes“, „premium blend“, „intenzita 5/5“ a podobné nezmysly. V skutočnosti tieto pojmy nič neznamenajú – sú to prázdne slová, ktoré nahrádzajú skutočnú informáciu o kvalite.
V budúcnosti sa týmto prázdnym frázam budeme oveľa viac venovať. Úlety v tomto smere sme pripomínali napríklad pri recenzii Tchibo, ale riadne bludy sme sa dočítali aj pri Versaceho kávovom odpade a prehnanými tvrdeniami je známe napríklad aj Štrbské Presso. Čím horšia káva, tým viac ju treba prekryť výmyslami.

Absentujúci kontakt na pražiara
Výberová káva je spravidla pražená malými remeselnými pražiarňami, ktoré majú svoj vlastný príbeh. Môžete im napísať, zavolať, dozvedieť sa viac. Môžete interagovať a teoreticky si vyžiadať akékoľvek ďalšie informácie.
Pri veľkých značkách ide o masovú výrobu bez osobného kontaktu a bez akejkoľvek spätnej väzby. Neosobný prístup k tonám praženej komoditnej kávy a neosobný prístup k zákazníkovi. Zaslúžite si viac ako toto.
Pozrite si napríklad obaly kávy Coffeein, majú na nich dokonca aj telefonický kontakt:

Eshop alebo lokálna predajňa vs. supermarket
Keď ste svoju kávu kúpili v supermarkete a je to káva notoricky známej značky alebo značky znejúcej taliansky, s veľkou pravdepodobnosťou pôjde o nízku kvalitu. V bežných obchodoch sa totiž predáva zväčša len tovar hromadnej spotreby a vyhráva cena nad kvalitou. Skúste si však preklikať eshopy pražiarní kávy – v hornom menu máme zoznam pražiarní kávy na Slovensku – a nejakú pražiareň pravdepodobne nájdete aj vo svojom okolí. Len na Slovensku ich je viac ako 100.
Na ich eshopoch, prípadne v ich kamenných predajniach, nájdete vyššiu kvalitu. Samozrejme to chce aj trochu plánovania, lebo donáška kávy z eshopu môže chvíľu trvať.

Náš tip: Existujú už aj výnimky, pretože v niektorých sieťach – napríklad Yeme alebo Fajne – zoženiete už aj dobré kávy. Distribučná sieť týchto značiek je však veľmi malá.
Ako začať piť kvalitnú kávu?
Ak ste sa v tomto článku našli, netreba sa obávať – prechod od komoditnej ku kvalitnej káve je ľahší, než sa zdá. Stačí vyskúšať lokálnu remeselnú pražiareň, kde vám radi poradia a odporučia kávu podľa vašich chuťových preferencií. Prípadne stačí sledovať kanály Blog o káve a my vám nejaké tipy radi doručíme.
Niekoľko odporúčaní na pražiarne pracujúce s kvalitným zrnom nájdete aj v rubrike zľavové kódy. Ochutnajte, ako má chutiť kvalitná káva. K tej predtým sa už nikdy nevrátite.