piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Takto zistíte, že nepijete kvalitnú kávu

Ladislav Király Od Ladislav Király
28. mája 2025
príprava espressa

Shutterstock 1676924308

Share on FacebookShare on Twitter

Keď si kladiete otázku, či káva, ktorú každé ráno pijete, je kvalitná, nie ste sami. V posledných týždňoch nám do redakcie chodí množstvo podobných otázok – asi preto, že sme nabrali veľa nových followerov. Spomínate v nich rôzne kávy a chcete vedieť, či ich neotestujeme. V drvivej väčšine prípadov však v otázkach ide len o komoditné kávy, ktorých kvalitu viete posúdiť teoreticky aj sami. Prezradíme vám ako.

Komoditná káva je vo svojej podstate káva bez jasného pôvodu, ktorá síce uspokojí základnú potrebu po kofeíne, no so slovom „kvalitná“ ju asociovať nemôžeme. Pozrite sa na obal kávy, ktorej kvalitu by ste chceli posúdiť a prejdite si nasledujúce kroky.

Informácie na obale

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zistiť, že káva nie je kvalitná, je pozrieť sa na jej obal. Kvalitná výberová káva má transparentnosť ako jeden zo svojich základných pilierov.

To znamená, že na balení by ste mali nájsť tieto informácie:

Krajinu pôvodu (napr. Kolumbia, Etiópia, Keňa…)
Región pestovania
Konkrétnu farmu alebo spracovateľskú stanicu a ideálne aj meno farmára
Nadmorskú výšku pestovania (napr. 1 800 m n. m.)
Odrodu kávy (napr. Bourbon, Caturra, Mundo Novo, Geisha, SL28…)
Spracovanie (mokré/washed, suché/natural, honey…)
Dátum praženia (nie minimálna trvanlivosť)
Chuťový profil (napr. bobuľové ovocie, čokoláda, citrusy…)

obal kávy Brazil Mirante od Alter-Nativ
Takéto informácie nájdete na obale kávy Brazil Mirante od Alter-Nativ.

Ak tieto informácie na obale chýbajú, je to veľký varovný signál. Priemyselná, tzv. komoditná káva, spravidla neuvádza nič okrem slova „arabica“ alebo „espresso“ a dátumu spotreby. To hlavne preto, že jej pôvod, spracovanie a vlastne všetko je nejasné. Takúto kávu viac nekupujte.

Náš tip: detailne sme sa téme informácií na obale kávy venovali v tomto článku.

Nízka cena

Kilo kvalitnej výberovej kávy nemôže stáť 15 €. A ani 20 €. Tesne nad touto hranicou sa teoreticky dá vyprodukovať kilo „obyčajnejšej“ kávy s nižším cuppingovým skóre, ktorú však sotva bude tvoriť jedna jediná odroda rovnakého spracovania a z jednej farmy.

Náš tip: v tejto chvíli je v kvalitných pražiarňach tejto hranici najbližšie Káva za babku od Be:Café. S kódom BLOGOKAVE10 vás vyjde na 21,15€/kg.

BeCafé - Káva za babku
Káva za babku od Be:Café.

Keď teda kupujete kávu, ktorej kilo stojí menej ako 20 €, takmer s určitosťou je to len komoditná káva. Mnoho zákazníkov tvrdí, že kávu s cenou nad 20€ za kilo si nemôže dovoliť, ale úprimne, radšej nepiť nič ako piť lacnejšie varianty káv. Jednou z alternatív môže byť aj drahšia káva a zníženie spotreby kávy. Potom vás to rozpočtovo vyjde narovnako.

Pestovanie, ručný zber, spracovanie a čerstvé praženie si jednoducho vyžadujú vyššie náklady a za 15€ sa kilo kvalitnej kávy vyprodukovať nedá. Určite však sledujte Blog o káve, sem-tam sa nám podarí nájsť kávy, ktoré pražiarne produkujú doslova bez zisku len s cieľom získania nových zákazníkov. V takomto prípade sa dokážu priblížiť sume 20 €/kg.

Marketingové frázy

Veľa ľudí sa však nechá zlákať na marketingové frázy ako „zdravá káva“, „vyladená juhotalianska zmes“, „premium blend“, „intenzita 5/5“ a podobné nezmysly. V skutočnosti tieto pojmy nič neznamenajú – sú to prázdne slová, ktoré nahrádzajú skutočnú informáciu o kvalite.

V budúcnosti sa týmto prázdnym frázam budeme oveľa viac venovať. Úlety v tomto smere sme pripomínali napríklad pri recenzii Tchibo, ale riadne bludy sme sa dočítali aj pri Versaceho kávovom odpade a prehnanými tvrdeniami je známe napríklad aj Štrbské Presso. Čím horšia káva, tým viac ju treba prekryť výmyslami.

Štrbské Presso Unique Silver zozadu

Absentujúci kontakt na pražiara

Výberová káva je spravidla pražená malými remeselnými pražiarňami, ktoré majú svoj vlastný príbeh. Môžete im napísať, zavolať, dozvedieť sa viac. Môžete interagovať a teoreticky si vyžiadať akékoľvek ďalšie informácie.

Pri veľkých značkách ide o masovú výrobu bez osobného kontaktu a bez akejkoľvek spätnej väzby. Neosobný prístup k tonám praženej komoditnej kávy a neosobný prístup k zákazníkovi. Zaslúžite si viac ako toto.

Pozrite si napríklad obaly kávy Coffeein, majú na nich dokonca aj telefonický kontakt:

Kolumbia Monteblanco - Coffeein - obal zozadu

Eshop alebo lokálna predajňa vs. supermarket

Keď ste svoju kávu kúpili v supermarkete a je to káva notoricky známej značky alebo značky znejúcej taliansky, s veľkou pravdepodobnosťou pôjde o nízku kvalitu. V bežných obchodoch sa totiž predáva zväčša len tovar hromadnej spotreby a vyhráva cena nad kvalitou. Skúste si však preklikať eshopy pražiarní kávy – v hornom menu máme zoznam pražiarní kávy na Slovensku – a nejakú pražiareň pravdepodobne nájdete aj vo svojom okolí. Len na Slovensku ich je viac ako 100.

Na ich eshopoch, prípadne v ich kamenných predajniach, nájdete vyššiu kvalitu. Samozrejme to chce aj trochu plánovania, lebo donáška kávy z eshopu môže chvíľu trvať.

Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER
Perlová káva Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER.

Náš tip: Existujú už aj výnimky, pretože v niektorých sieťach – napríklad Yeme alebo Fajne – zoženiete už aj dobré kávy. Distribučná sieť týchto značiek je však veľmi malá.

Ako začať piť kvalitnú kávu?

Ak ste sa v tomto článku našli, netreba sa obávať – prechod od komoditnej ku kvalitnej káve je ľahší, než sa zdá. Stačí vyskúšať lokálnu remeselnú pražiareň, kde vám radi poradia a odporučia kávu podľa vašich chuťových preferencií. Prípadne stačí sledovať kanály Blog o káve a my vám nejaké tipy radi doručíme.

Niekoľko odporúčaní na pražiarne pracujúce s kvalitným zrnom nájdete aj v rubrike zľavové kódy. Ochutnajte, ako má chutiť kvalitná káva. K tej predtým sa už nikdy nevrátite.

130x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávazaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Stanislav Cibuľa

Kávový kurz u trojnásobného majstra Slovenska: Škola Baristu formovala aj majstra sveta

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL