Toto espresso je čisté “Dolce Vita”. Milánsky štýl praženia a zmes zŕn vytvárajú voňavú a zamatovú kávu. Káva, ktorá spĺňa najvyššie kvalitatívne štandardy, je pražená s láskou a balená vždy za čerstva. Toto všetko naznačuje popis nachádzajúci sa na obale Tchibo Espresso Milano Style. Realita je však o niečo iná a namiesto príjemnej prechádzky v hlavnom meste módy sme sa ocitli pri ohnisku na periférii malého mesta.

Pôvod a informácie o káve
Obal kávy Tchibo Espresso Milano Style toho veľa neprezrádza. Okrem chuťového diagramu, ktorý popisuje intenzitu, aciditu a praženie, obsahuje množstvo marketingovo šikovných viet, ktoré však o káve veľa nehovoria. Tchibo svojmu zákazníkovi dokonca nechce prezradiť ani pomer arabiky a robusty.

Hlavne, že ide o milánsky štýl praženia, vďaka ktorému má káva jemne ovocný charakter s náznakom horkej čokolády, čo zvýrazňuje severotaliansku chuť zavŕšenú zamatovou penou. Wau, pri tejto vete nasledoval výbuch smiechu. Toto je dolce vita. Dokážu vás takéto rozprávky presvedčiť alebo hľadáte skôr vecné a dôležité informácie o produkte? Poďme zistiť, či je na spomínaných bájkach niečo pravdivé.
Praženie
Ak je toto milánsky štýl praženia, Milánčania sa nemajú radi. Espresso Milano Style od Tchiba je pražené tak tmavo, že takmer všetky zrná pokrýva súvislá vrstva oleja. Olej je vo väčšine prípadov indikátorom toho, že káva v pražičke “umrela”. Tmavé praženie v nej zabilo všetko, čo v nej na farme vzniklo. Podobne ako keď vám v rúre zhorí koláč. Mal by byť ovocný, no ostala v ňom len horkosť a spálenina. A taký je aj milánsky štýl od Tchiba.

Analýza defektov: Aké kvalitné sú zrná Tchibo Espresso Milano Style?
Do najnovších recenzií supermarketových káv sme zapojili novinku – analýzu prítomnosti defektov. Aj tentokrát sme analyzovali 250-gramovú vzorku kávy a identifikovali sme jednotlivé defekty. Ručne sme vyselektovali zrná s rôznymi nedostatkami, ktoré môžu negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Analýza defektov Tchibo Espresso Milano Style sa niesla v o niečo pozitívnejšom duchu. Aj napriek príliš tmavému praženiu káva neobsahuje veľa defektných zŕn. Oproti väčšine komoditných káv, ktoré sme doposiaľ testovali, má Tchibo Milano menej quakerov (nedozretých zŕn), mušlí (genetická vada) aj zŕn napadnutých hmyzom.
Jediný defekt, ktorý sa v káve vyskytuje vo väčšej miere, je mechanické poškodenie zŕn. To má pravdepodobne súvis s tmavým stupňom praženia, ktorého výsledkom sú krehkejšie zrná náchylnejšie na zlomenie počas transportu a skladovania.

Výsledky analýzy defektov:
Vzorka: 250 g = 100 %
Quakre (nedozreté zrná): 7,4 g = 2,96 %
Mechanicky poškodené zrná: 13,3 g = 5,32 %
Mušle (genetická vada): 2,6 g = 1,04 %
Zrná napadnuté hmyzom: 0,9 g = 0,36 %
Celkový obsah defektov: 24,2 g = 9,68 %
Zrná bez defektov: 225,8 g = 90,32 %

Defekty v iných hodnotených kávach:
13,88% – Mistral Classic Espresso
11,92% – Jacobs Krönung Selection
11,64% – Versace – Káva s nádychom mora
9,84% – Popradská káva Colombia Espresso
9,68% – Tchibo Espresso Milano Style.

Senzorické hodnotenie: Chuť a aróma
Aróma – dym
Tmavé praženie zakrýva všetko, čo by mohla káva prirodzene obsahovať. Jej pôvodné arómy nahrádza nepríjemnou dymovou vôňou, ktorá je ostrá a nepríjemná.
Chuť
Hodnotenie chuti Tchibo Espresso Milano Style sme rozdelili do troch podkategórií:
1. Acidita, Sladkosť a Horkosť
Chuť každej kávy sa skladá z týchto troch základných chuťových prvkov. Ich prítomnosť a rovnováha sú kľúčové pre dosiahnutie komplexného chuťového zážitku. Aj napriek tomu, že marketéri z Tchiba básnia o ovocnom charaktere a horkej čokoláde, nič z toho v káve nenájdete. Káva je len a len horká, dymová a zemitá. Nečakajte žiadnu aciditu, žiadnu čokoládu, ovocnosť či sladkosť. Otázka však znie: “Prečo to v Tchibe nepriznajú?” Aj horká a tmavá káva má svoju fanúšikovskú základňu, ktorá je veľmi široká. A nie je na tom nič zlé. Prečo si však chceme štekliť ušká týmito nezmyselnými prirovnaniami k milánskemu vzduchu a sladkému životu? Nemá to potom vplyv aj na vnímanie výberovej kávy, ktorá v sebe skutočne obsahuje tóny ovocia, medu, čokolády či alkoholu?

2. Telo
Telo kávy by sa dalo zjednodušene opísať ako pocit, ktorý vám zanecháva na jazyku. Espresso z Espresso Milano Style má ťažké sirupové telo a olejovitú textúru.
3. Dochuť
Posledné, čo vám káva zanechá na jazyku, je jej dochuť. Dochuť tejto kávy je extrémne nepríjemná. Na jazyku zanecháva dlhotrvajúcu horkosť a chuť spáleniny.
Milánske bájky
Neverte všetkému, čo prinesie marketing. Tchibo Espresso Milano Style je ukážkový príklad zavádzania zákazníka. Sľubuje lahodné chute, teleport do Milána a sladký život, no realita je bez lahodnosti a prenesie vás maximalne tak k ohnisku na okraji Jelšavy. Je to káva pre mimoriadne konzervatívnu skupinu ľudí, čo by nebolo vôbec na škodu, ak by to v Tchibe priznali.
