sobota, 24 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Technológie vody: Podceňovaná oblasť s veľkým vplyvom na kvalitu kávy

Ladislav Király Od Ladislav Király
11. apríla 2020
Adrián Krišák a Technológie vody

Vyspovedali sme autora novej knihy Adriána Krišáka, ktorý nám priblížil niekoľko záležitostí týkajúcich sa "technológií vody". (Foto: PxFuel)

Share on FacebookShare on Twitter

Adriána Krišáka sme v Blogu o káve už predstavovali. Venovali sme mu obsiahlejší článok, v ktorom sme priblížili jeho kariérne napredovanie a odprezentovali knihu Need for Espresso: Underground. Prešlo niekoľko mesiacov a na svete je už aj druhá kniha zvaná Technológie vody.

Pri jej predstavovaní Adrián spomenul niekoľko vecí, ktorým nemusí každý rozumieť. Celková tvrdosť vody je napríklad v Bratislave na úrovni 10 až 14 nemeckých stupňov, uhličitanová tvrdosť zasa 9 až 13 nemeckých stupňov. „Celková tvrdosť je to, čo vyťahuje chuť z pomletej kávy do horúcej vody,“ skonštatoval. „A uhličitanová je zasa akýsi škriatok, ktorý neutralizuje extrahované látky.“

Nemecké stupne a tvrdosť vody

Keď k tomu dodal, že na to, aby mala káva správny balans a chutila šťavnato ovocne, by mala mať voda uhličitanovú tvrdosť len 3 až 6 nemeckých stupňov, nedalo nám to a položili sme mu niekoľko ďalších otázok.

„Nemecké stupne sú bežne používaná merná jednotka tvrdosti vody,“ uviedol Adrián Krišák pre Blog o káve. „Keď sa pozriete na údaje o kvalite vody, ktoré pravidelne publikujú jednotliví dodávatelia, teda vodárne, tak tvrdosť je v nich často uvádzaná. Pri káve je celková tvrdosť zodpovedná za extrakciu kávy. Uhličitanová tvrdosť sa zasa stará o to, aby voda ako tekutina ostala v rovnováhe a prirodzene neutralizovala kyslé zložky i kyseliny z kávy…“

Akú tvrdú vodu by sme mali mať?

Na území Slovenska sú vo vode veľmi veľké rozdiely. Máme regióny, kde je voda mimoriadne mäkká, ale aj také, kde je zasa extrémne tvrdá. Ale aké čísla by sme mali chcieť dosiahnuť?

„To je v podstate nemožné takto povedať, pretože záleží od toho, na akú aplikáciu sa voda bude využívať. Musíme poznať cieľ a podľa toho vybrať vhodnú úpravu vody, prípadne ju nechať v nezmenenom chemickom zložení. Každý prípad je individuálny a ide mi o to, aby som v texte novej knihy ľuďom problematiku priblížil natoľko, že budú schopní samostatne si hľadať riešenia,“ vysvetlil rodák zo Senice, ktorý naznačil, že mnoho konzumentov oblasť filtrovania vody doposiaľ dosť podceňuje.

Nie je káva ako káva…

Pripusťme hypotetickú otázku: jednu kávu si pripravíme z obyčajnej nefiltrovanej vody z vodovodu a jednu z kvalitnej vody vyhovujúcej najprísnejším kritériám. Ak by sme rozdiel medzi nimi vyjadrili v percentách, koľko by to bolo?

„Poviem to inak,“ usmial sa A. Krišák. „Ak dostanete päť vzoriek vody s rôznym chemickým zložením, tak pri dodržaní totožného receptu na kávu sa napokon napijete z piatich odlišných káv.“

Investícia od 100 eur

Pri snahe o dopracovanie sa ku kvalitnej vode existujú jednoduché filtračné kanvice, prípadne kompletné riešenie samostatnej batérie. Počiatočná investícia predstavuje 100 až 150 eur, pričom raz za pol roka treba do výmeny filtračného média investovať 30 až 50 eur. „Ak sa bavíme o úprave vody na výberovú kávu, tak tam je počiatočná investícia 200 až 250 eur a raz ročne treba investovať do 150 eur.“

„Liter upravenej vody vyjde človeka v domácnosti na 5 až 7 centov, no liter balenej aj na osem- až desaťnásobok. Rád by som pripomenul, že na vydanie knižky nadviažeme filtračným setom, ktorý bude dostupný v kompaktnom balení. Hotový by mal byť v priebehu nasledujúcich týždňov.“

Kde si objednať „Technológie vody“?

„Samotná knižka je dokončená a predtlač už máme v rukách. Aktuálne sa tlačí celý náklad a do troch týždňov by mala byť v distribúcii. Za spoluprácu by som sa chcel poďakovať aj spoločnostiam Brita a BWT, ktoré sa filtrovaniu vody venujú desiatky rokov. Vďaka českej firme Aqualink som sa dostal dokonca priamo do továrne a laboratórií Brity v Nemecku, za čo som nesmierne vďačný. Dostal som tam odpovede na mnoho dôležitých otázok,“ dodal Adrian Krišák.

Dodajme, že na knižke zvanej „Technológie vody“ opäť spolupracoval aj doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD. a v predpredaji si ju môžete objednať na stránke Startlabu.

0 Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Adrián Krišákfiltrovanie vodyrozhovortechnológie vodytvrdosť vody
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Kávovar na diaľkové ovládanie

Taiwančan si vyrobil diaľkovo ovládaný kávovar (VIDEO)

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    23. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    Mexiko Turquesa od READY AFTER - príprava espressa na La Marzocco

    Káva za polovicu: K.O. od READY AFTER, kilovka Mexika za neuveriteľnú cenu

    23. mája 2025
    Bercoff Espresso Elegante Dark Roast - príprava espressa

    Recenzia Bercoff Espresso Elegante: Hanba! Taký bordel sme v balíku kávy ešte nevideli

    19. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lázeňská káva Kostarika Coffee Nace a Etiópia Iron Lion

    Etiópia a Kostarika z pražiarne Lázeňská káva: Dokonalé kávové kúpele od našich susedov

    23. mája 2025
    kniha Cesta kávy - obal

    O knihu Cesta kávy je veľký záujem, akciová predpredajová cena platí len do konca mája

    23. mája 2025
    obaly na kávu - Kofipack

    Odborník z Kofipacku: Malé pražiarne potrebujú iné obaly ako veľké

    23. mája 2025
    DeLonghi La Specialista Maestro - čerstvá a stará káva

    Aký je rozdiel medzi čerstvou a odstátou kávou? Otestovali sme to na De’Longhi Maestro

    22. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL