Exkluzívne

Technológie vody: Podceňovaná oblasť s veľkým vplyvom na kvalitu kávy

Eshop s kávou

Adriána Krišáka sme v Blogu o káve už predstavovali. Venovali sme mu obsiahlejší článok, v ktorom sme priblížili jeho kariérne napredovanie a odprezentovali knihu Need for Espresso: Underground. Prešlo niekoľko mesiacov a na svete je už aj druhá kniha zvaná Technológie vody.

Pri jej predstavovaní Adrián spomenul niekoľko vecí, ktorým nemusí každý rozumieť. Celková tvrdosť vody je napríklad v Bratislave na úrovni 10 až 14 nemeckých stupňov, uhličitanová tvrdosť zasa 9 až 13 nemeckých stupňov. „Celková tvrdosť je to, čo vyťahuje chuť z pomletej kávy do horúcej vody,“ skonštatoval. „A uhličitanová je zasa akýsi škriatok, ktorý neutralizuje extrahované látky.“

Nemecké stupne a tvrdosť vody

Keď k tomu dodal, že na to, aby mala káva správny balans a chutila šťavnato ovocne, by mala mať voda uhličitanovú tvrdosť len 3 až 6 nemeckých stupňov, nedalo nám to a položili sme mu niekoľko ďalších otázok.

„Nemecké stupne sú bežne používaná merná jednotka tvrdosti vody,“ uviedol Adrián Krišák pre Blog o káve. „Keď sa pozriete na údaje o kvalite vody, ktoré pravidelne publikujú jednotliví dodávatelia, teda vodárne, tak tvrdosť je v nich často uvádzaná. Pri káve je celková tvrdosť zodpovedná za extrakciu kávy. Uhličitanová tvrdosť sa zasa stará o to, aby voda ako tekutina ostala v rovnováhe a prirodzene neutralizovala kyslé zložky i kyseliny z kávy…“

Akú tvrdú vodu by sme mali mať?

Na území Slovenska sú vo vode veľmi veľké rozdiely. Máme regióny, kde je voda mimoriadne mäkká, ale aj také, kde je zasa extrémne tvrdá. Ale aké čísla by sme mali chcieť dosiahnuť?

„To je v podstate nemožné takto povedať, pretože záleží od toho, na akú aplikáciu sa voda bude využívať. Musíme poznať cieľ a podľa toho vybrať vhodnú úpravu vody, prípadne ju nechať v nezmenenom chemickom zložení. Každý prípad je individuálny a ide mi o to, aby som v texte novej knihy ľuďom problematiku priblížil natoľko, že budú schopní samostatne si hľadať riešenia,“ vysvetlil rodák zo Senice, ktorý naznačil, že mnoho konzumentov oblasť filtrovania vody doposiaľ dosť podceňuje.

Nie je káva ako káva…

Pripusťme hypotetickú otázku: jednu kávu si pripravíme z obyčajnej nefiltrovanej vody z vodovodu a jednu z kvalitnej vody vyhovujúcej najprísnejším kritériám. Ak by sme rozdiel medzi nimi vyjadrili v percentách, koľko by to bolo?

„Poviem to inak,“ usmial sa A. Krišák. „Ak dostanete päť vzoriek vody s rôznym chemickým zložením, tak pri dodržaní totožného receptu na kávu sa napokon napijete z piatich odlišných káv.“

Investícia od 100 eur

Pri snahe o dopracovanie sa ku kvalitnej vode existujú jednoduché filtračné kanvice, prípadne kompletné riešenie samostatnej batérie. Počiatočná investícia predstavuje 100 až 150 eur, pričom raz za pol roka treba do výmeny filtračného média investovať 30 až 50 eur. „Ak sa bavíme o úprave vody na výberovú kávu, tak tam je počiatočná investícia 200 až 250 eur a raz ročne treba investovať do 150 eur.“

„Liter upravenej vody vyjde človeka v domácnosti na 5 až 7 centov, no liter balenej aj na osem- až desaťnásobok. Rád by som pripomenul, že na vydanie knižky nadviažeme filtračným setom, ktorý bude dostupný v kompaktnom balení. Hotový by mal byť v priebehu nasledujúcich týždňov.“

Kde si objednať „Technológie vody“?

„Samotná knižka je dokončená a predtlač už máme v rukách. Aktuálne sa tlačí celý náklad a do troch týždňov by mala byť v distribúcii. Za spoluprácu by som sa chcel poďakovať aj spoločnostiam Brita a BWT, ktoré sa filtrovaniu vody venujú desiatky rokov. Vďaka českej firme Aqualink som sa dostal dokonca priamo do továrne a laboratórií Brity v Nemecku, za čo som nesmierne vďačný. Dostal som tam odpovede na mnoho dôležitých otázok,“ dodal Adrian Krišák.

Dodajme, že na knižke zvanej „Technológie vody“ opäť spolupracoval aj doc. Ing. Peter Szolcsányi, PhD. a v predpredaji si ju môžete objednať na stránke Startlabu.

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.