nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Poď ochutnať slovenskú pražiareň

Test káv z pražiarne Coffia: Obrovská nálož zábavy

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
12. augusta 2023
poď ochutnať slovenskú pražiareň Coffia
Share on FacebookShare on Twitter

Poznáte pražiareň kávy Coffia? Keď nie, tak by ste to mali rýchlo napraviť. Keď áno, tak možno tušíte, že nás čaká poriadne nadupaná zostava káv zo série článkov “Poď ochutnať slovenskú pražiareň”. Na ochutnávku nám prišlo päť kúskov a asi vás neprekvapím, keď poviem, že všetky boli vynikajúce. Absolútna špička.

Pražiareň kávy Coffia sídli vo Veľkom Grobe a kávy tejto značky budete môcť čoskoro ochutnať v novo pripravovanej kaviarni priamo v hlavnom meste – Bratislave. Coffiu založili manželia Michal a Eva Maliarikovci a keď sa neviete rozpamätať, odkiaľ meno Maliarik poznáte, rád vám pomôžem: Michal Maliarik nám pomohol natočiť sériu odborných videí, v ktorých odpovedá na vaše otázky týkajúce sa kávy. Sú plné zaujímavých a hlavne užitočných informácií a nájdete ich na instagramových kontách @blogokave alebo @ladislavkiraly.

Môže byť káva zábavná?

V jednom z videí, ktoré sa mimochodom venuje rozdielom medzi komoditnou a výberovou kávou, vyslovil Michal myšlienku, ktorá sa mi veľmi zapáčila.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ladislav Király-kávový bloger (@ladislavkiraly)

Podľa Michala sa totižto najväčšia zábava odohráva u káv, ktoré dosahujú SCA skóre okolo hodnôt 87-88. Kávy na tejto úrovni dokážu poskytnúť zaujímavé chuťové a aromatické prvky, no stále za nich nemusíte vysoliť majland. Naskytá sa teda otázka: 

Sú “zábavné” aj kávy od Coffie?

Odpoveď sa ukrýva v piatich balíčkoch kávy, ktoré sme dostali na testovanie. Všetky kávy, ktoré vám postupne predstavím, sú pražené na filter.

Kvalitu espresso roastov od Coffie veľmi dobre odráža pohľad na náš recenzný rebríček káv. Káva Costa Rica Las Lajas Milenio tomuto rebríčku už niekoľko týždňov kraľuje. V jarnej časti “recenznej sezóny” ju žiadna z káv, ktoré sme hodnotili, neprekonala. Doteraz si pamätám, aký “wow efekt” na mňa káva Las Lajas Milenio zanechala. Kvalitu tejto kávy potvrdzujú aj stovky objednávok, ktoré ste spravili cez zľavový kód BLOGOKAVE10. Aj naďalej ho viete využívať, ale je obmedzený na jeden nákup na jedného človeka.

Ak vás recenzia obišla, nájdete ju tu: Recenzia Kostariky Las Lajas z Coffie: Toto nám odpálilo dekel.

Filtre z intervalu zábavy

Všetkých päť káv, ktoré si predstavíme, sa pohybuje v Michalovom “intervale zábavy”, ktorý by sme pre účel tohto článku mohli rozšíriť na 87 až 88,5 bodu.

Kolumbia Arvey Rojas – cuppingové skóre 87

Začnime zľahka a zjemna, konkrétne premytou Kolumbiou. Kolumbia Arvey Rojas nesie názov podľa mena farmára, ktorý ju vypestoval. Arvey Rojas sa venuje pestovaniu kávy už jedenásť rokov, a to na malej farme El Aguacatal v oblasti San Pedro. Káva sa skladá z troch odrôd – Colombia, Castillo a Tambo. Ako chutí? Nečakajte od nej žiadne uletenosti. Chute sú jemné, sladké, pripomínajúce karamelové cukríky so štipkou citrusov. Citrusy veľmi pekne oživujú sladkosť kávy a vytvárajú tak príjemný súlad chutí. Akokoľvek prehnane to vyznie, pri pití tejto kávy som pociťoval neskutočný mier a pokoj. Absolútne nič ma nerušilo. Ak sú pokojné a lahodné chute presne to, čo hľadáte, odporúčam. 

Coffia Kolumbia Arvey Rojas
Coffia Kolumbia Arvey Rojas.

Etiópia Bombe Dry Fermentation – cuppingové skóre 87,5

Etiópiou Bombe sa posúvame o pol bodíka vyššie. Malý bodový rozdiel, avšak úplne odlišná káva. Ako už sám názov napovedá, káva je spracovaná zaujímavým, a nie úplne tradičným, spôsobom. Spracovanie prebieha v premývacej stanici Bombe, do ktorej je káva dodávaná z okolitých oblastí Bombe, Shantawene a Keramo. Suchú fermentáciu si spracovatelia z Bombe priniesli až z ďalekej Guatemaly. Prvým krokom procesu je tradičné premytie kávy, a teda zbavenie semenných obalov kávovníkovej čerešne. Následne je káva fermentovaná v nádobách bez pridania vody (práve preto suchá fermentácia). A aby toho nebolo málo, fermentácia prebieha v klimatizovaných nádobách. Proces fermentácie tak prebieha odlišne ako pri klasickej anaeróbnej fermentácii. Chute kávy sú aj napriek fermentácii veľmi uhladené. Prevládajú ovocné chute pripomínajúce lesné ovocie, ktoré dopĺňa príjemná dochuť čierneho čaju. Bombe najlepšie sadne fanúšikom fermentácií, ale neodrovná ani ich odporcov.

Coffia Etiópia Bombe dry fermentation
Coffia Etiópia Bombe Dry Fermentation.

Kolumbia El Rubi Papayo – cuppingové skóre 87,75

So zaujímavou odrodou Papayo stúpame ešte o štvrtinu bodíka vyššie. S odrodou Papayo sa človek nestretne veľmi často. Podľa genetických analýz je Papayo vzdialený príbuzný etiópskych odrôd. Meno dostal vďaka podobnosti tvaru čerešní s plodom papáje. Papayo od Coffie pochádza z farmy Finca El Rubi. Čerešne podstúpili metódu spracovania zvanú honey. Pri tejto metóde je čerešňa zbavená vrchných obalov (hlavne šupky), pričom na kôstkach ostáva časť dužiny. Tá svojou zlatistou farbou pripomína medový povlak. Kolumbia El Rubi je znovu z trochu iného súdka ako predošlé kávy. Je plná čerešní a višní s čokoládovou dochuťou. Za horúca je sladká, za tepla a studena viac šťavnatá a ovocná. Chute sa chladnutím krásne menia a vy sa tak ocitnete na zaujímavej a zábavnej chuťovej húsenkovej dráhe.

Coffia Kolumbia El Rubi Papayo
Coffia Kolumbia El Rubi Papayo.

Etiópia Damo – cuppingové skóre 88,5

Etiópia Damo rúbe už skutočne vysoko. Káva dostala názov podľa spracovateľskej stanice, do ktorej priputovala od okolitých farmárov. Stanica Damo kladie dôraz na ekológiu a technologický pokrok. Prácu poskytuje pre takmer 100 ľudí a hlavný príjem zabezpečuje väčšine okolitých farmárov. Farmári sú tak férovo finančne ohodnotení, vďaka čomu dokážu kvalitu svojej produkcie posúvať nahor. Microlot, ktorý napražila Coffia, je spracovaný naturálnou metódou. V priebehu sušenia je etiópsky Heirloom obracaný každých 30 minút. Obracanie zabezpečí rovnomerné sušenie a kontrolu nad prirodzenou fermentáciou. Chuťovo vás Damo prenesie do ďalekých tropických krajín. Káva krásne hrá tropickým ovocím. Pôsobí šťavnato, ovocne a “letne”. Jednoducho tropický koktejl.

Coffia Etiópia Damo
Coffia Etiópia Damo.

Kostarika Cordillera de fuego – cuppingové skóre 88,5

Cordillera de fuego drží v pražiarni Coffia rekord v čase, za ktorý sa káva vypredala. Tento rok prichádza Coffia s novým, čerstvým lotom. Farmár Luis Eduardo Campos prevádzkuje vlastnú maličkú spracovateľskú stanicu. Je veľkým nadšencom fermentácií. Svoje fermentačné procesy sa snaží odvodzovať od fermentácie hrozna spojenej s výrobou vína. Fermentácia tohtoročného lotu prebiehala pri teplote pod 10 stupňov po dobu 22 až 24 hodín. Fermentáciu Luis zastaví presne v bode, kedy mikroorganizmy spotrebujú všetok cukor. Musí to však stihnúť ešte pred tým, než sa vo fermentačných tankoch začne produkovať alkohol. Následne je káva sušená. Počas prvých dní je prehrabávaná každých 20 minút. Za produkciou Cordillery de fuego tak stojí veľa práce. Tá sa však odrazí vo vašej šálke. V káve je zreteľne a jasne cítiť škorica. Dopĺňa ju sladké ovocie pripomínajúce figový džem. V závere vám na jazyku ostane príjemná dochuť mliečnej čokolády.

Coffia Kostarika Cordillera de Fuego
Coffia Cordillera de Fuego.

Tip: Cordilleru de fuego sme využili pri príprave drinku Filter pod levanduľovým mráčikom. Video z prípravy, recept a viac detailov nájdete v tomto článku: Filter pod levanduľovým mráčikom.

Záver

Filter roasty od Coffie sú skutočnou zábavou. Obrovskou náložou zábavy. Každá káva predstavuje odlišný chuťový zážitok. Určite si tak každý z vás príde na svoje. Môj favorit je Kolumbia El Rubi Papayo. To však odráža len moje osobné preferencie. Ochutnávanie všetkých piatich káv bolo veľmi zaujímavou skúsenosťou. Maliarikovci vyskladali portfólio káv veľmi umne a šikovne. Ak ste si vybrali svojho favorita, určite mi napíšte na instagrame @chlorofilip a dajte vedieť, ako vám chutilo. Budem sa tešiť.

A nezabudnite, na coffia.sk môžete pri prvom nákupe využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffia
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
orange espresso - espresso s pomarančovým džúsom

Orange espresso: Káva s pomarančovým džúsom

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL