nedeľa, 16 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Poď ochutnať remeselnú pražiareň

Test pražiarne Cipolla Caffé: Espressá, po ktorých sa budete oblizovať

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
21. novembra 2023
poď ochutnať Cipolla Caffé
Share on FacebookShare on Twitter

Aký je váš prístup ku káve? Ostávate dlhodobo verní jednej pražiarni alebo radi objavujete nové pražiarne a prístupy k praženiu? Keď patríte skôr do tej druhej skupiny, máme pre vás šesť tipov na kávy z pražiarne Cipolla Caffé. Sú to espressá, po ktorých sa budete oblizovať.

Pražiareň kávy Cipolla Caffé sídli v Banskej Bystrici a funguje už od roku 2011. Vedie ju skúsený Stanislav Cibuľa, ktorý v oblasti kávy pracuje už takmer dvadsať rokov. Ponuku Cipolla Caffé nastavil tak, aby si v nej niečo našiel doslova každý. Kávy majú veľmi prehľadné etikety, vďaka ktorým získate základné informácie o káve, o jej chuťových tónoch, ale aj percentuálne zobrazenie acidity a horkosti obsiahnutej v káve, prípadne jej schopnosť produkcie cremy.

Šesť espresso roastov, šesť odlišných espress

Keď sa aj napriek týmto dostupným informáciám neviete rozhodnúť, ktoré zrnká od Cipolla Caffé sú pre vás ako stvorené, radi vám s tým pomôžeme. Ochutnali sme šesť rôznych káv, ktoré sme zoradili od najsladších po najovocnejšie. 

V každej káve sme vypichli niekoľko charakteristických vlastností vrátane chuťových prvkov, tela a dochuti kávy. Poďte spolu s nami ochutnať slovenskú pražiareň kávy s bohatými skúsenosťami, Cipolla Caffé.

1. Colombia Barrique – sladká, funky, rumová

Kolumbia Barrique je supersladká a funky. Keď otvoríte balík, ovalí vás prekvapivá aróma. Tá nápadne pripomína rumové pralinky, vaječný likér a čerešňový likér. Môže za to špecifické spracovanie zŕn Kolumbie Barrique, ktoré boli uložené v sudoch po alkohole. Nasali tak do seba špecifické chute, čo sa prejaví nielen vo vôni, ale aj v chuti vášho espressa. Očakávajte výrazne sladké tóny čokolády doplnené o chuť rumu a čerešňového likéru. Telo kávy je ťažké, sirupové. To dotvára dojem toho, že práve nepijete kávu, ale cmúľate sladké rumové pralinky.

Cipolla Caffé - Colombia Barrique

2. El Salvador Finca Las Brisas – Vinea, oriešková, čokoládová

Prekvapilo vás slovo Vinea? Po tom, ako vyskúšate El Salvador Finca Las Brisas, zistíte, že Vineu môžete nájsť aj v šálke espressa. Tento Salvádor pochádza z regiónu Juayua, kde zrná odrody Bourbon vypestoval farmár Carlos Pola jr. a spracoval ich metódou honey. Tá jej dodala jogurtové telo a zaujímavú hroznovú aciditu. Práve hroznová acidita vytvorí na vašich jazykoch na sekundu pocit, že ste sa napili šumivej Viney. Vineu v chuti vystriedajú sladké oriešky a mliečna čokoláda, ktoré spolu vytvárajú nugátový dojem. 

Cipolla Caffé - El Salvador Finca Las Brisas

3. Nicaragua Jinotega – džemová, ovocná, sladká

Nikaragua Jinotega pochádza od farmára menom Eduardo Rizzo. Eduardo vypestoval na svojej farme nachádzajúcej sa v nadmorskej výške 1200 až 1500 metrov nad morom odrody Bourbon, Catuaí a Caturra. Svoje zrná spracoval premytou metódou. Napriek premytému spracovaniu je Nikaragua Jinotega dosť plná chutí a má stredne ťažké – smotanové telo. V chuti sú vo veľkej miere zastúpené sladké broskyne a marhule. Broskyne a marhule sú tak sladké, že pripomínajú džem, ktorý sa vám pri pití espressa rozplýva na jazyku. V espresse sa dopĺňa jemná acidita a príjemná sladkosť spolu s nízkou horkosťou pripomínajúcou trpkosť červených ríbezlí. 

Cipolla Caffé - Nicaragua Jinotega

4. Rwanda Shyira – svieža, ovocná, kvetinová

Rwanda Shyira vás prenesie do teplých letných dní. Premytá káva odrody Red Bourbon pochádza z regiónu Shyira, kde ju pre vás ručne zozbierali na farme ležiacej v nadmorskej výške 1850 metrov nad morom. Premyté spracovanie a nadmorská výška z nej robia ľahkú a komplexnú kávu. Pocítite v nej jemné ovocné, kvetinové a sladké tóny. Z ovocia nájdete v šálke Rwandy hlavne ríbezle a červený grapefruit. Kvetiny zastupuje hlavne v dochuti výrazný ibištek a baza. Sladkosť pripomína trstinový cukor, ktorý vám ostane na jazyku po tom, čo kávu prehltnete. Espresso je ľahké, ovocné s čajovým telom.

Rwanda Shyira od Cipolla Caffé

5. Guatemala Apolo – džúsová, ovocná, sladká

Ako keby ste pili jablčný mušt. Taká je Guatemala Apolo. Plne premyté zrná odrôd Red Bourbon, Yellow Catuaí, Red Catuaí a Pacamara vypestovala skupina farmárov v regióne Chiquimula. Vo vôni kávy pocítite hrejivú pomarančovú kôru, ktorá sa prenáša aj do chute. V chuti dopĺňa výraznú aciditu jabĺk, ktoré spolu s pomarančovou kôrou vytvárajú dojem, že pijete zohriaty jablčný mušt so zimnými koreninami. Ovocie dopĺňa sladká melasa a trstinový cukor. Telo kávy je stredne ťažké, čo podčiarkuje džúsový charakter espressa z Guatemaly Apolo.

Cipolla Caffé - Guatemala Apolo

6. Colombia Huila – citrusová, ovocná, sladká

Zoznam sme začali v Kolumbii a aj ho tam ukončíme. Plne premytá Caturra od farmára Oliveira Ňaňeza je diametrálne odlišnou kávou od Kolumbie Barrique. V Kolumbii z regiónu Huila nenájdete žiadne alkoholové tóny. Práve naopak, Kolumbia Huila je chuťovo čistučká, výrazne citrusová a ľahká káva. V chuti nájdete citrusovú aciditu pripomínajúcu bergamot, ktorá v dochuti prechádza do sladkej čokolády. Acidita sa strieda so sladkosťou a pohráva sa s vašimi chuťovými receptormi. Telo kávy je ľahšie, vďaka čomu espresso pôsobí sviežim dojmom.

Colombia Huila od Cipolla Caffé

Záver

Aj keď sa Cipolla Caffé pýši bohatou históriou, z ochutnávky nám bolo hneď jasné, že rozhodne nezastali v čase. Všetkých šesť káv uspokojí potreby moderného kávičkára a možno otvorí obzory tým staromódnejším. 

Espresso roasty od Cipolla Caffé sú zaujímavé a rôznorodé. Pre milovníkov sladkých chutí odporúčame Kolumbiu Barrique a Nikaraguu Jinotega. Kolumbia Barrique je pre nás aromatickým “highlightom” tejto ochutnávky. Espresso z nej nám rozvoňalo celý byt likérovými vôňami a zahrialo brucho sladkými pralinkovými tónmi. 

Pre zvedavcov odporúčame vyskúšať El Salvador Finca Brisas. Nájdete v ňom Vineu? Schválne, dajte nám vedieť. Guatemala Apolo zasa napodobní sviatočné posedenie pri horúcom jablčnom mušte a Rwanda Shyira a Kolumbia Huila vás vrátia do teplých letných dní.

Viac informácií o pražiarni Cipolla Caffé a celú aktuálnu ponuku nájdete na eshope cipollacaffe.sk. 

Cipolla Caffé - kávy z ponuky
0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: Cipolla Caffé
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

ĎALŠÍ ČLÁNOK
25COFFEE - Ethiopia Sidamo - poď ochutnať slovenskú pražiareň

Pražiareň 25COFFEE: Vybrali sme päť káv, ktoré sa oplatí ochutnať

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Costa Rica Corazon de Jesus od Coffeeinu

Costa Rica Corazon de Jesus: Bomba od Coffeeinu, ktorá vybuchla na sociálnych sieťach

12. novembra 2025
Brasil Santos Cerrado od READY AFTER - príprava espressa

Top ponuka: Kilo Brazílie zo slovenskej pražiarne za 21,53 €

11. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL