sobota, 14 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Tip na nezvyčajne sladkú a čokoládovú kávu: Kostarika San Ramon od Kávoholika

Ladislav Király Od Ladislav Király
21. júla 2024
Kostarika San Ramon od Kávoholika
Share on FacebookShare on Twitter

Naša kolegyňa Gabriela tuto na Blogu o káve nedávno uverejnila článok s názvom „Kde sa v káve berie sladkosť?“. Popísala viacero zaujímavostí týkajúcich sa „vzniku“ sladkosti a dokladovala to na káve Kostarika San Ramon z pražiarne Kávoholik. Nuž a ako to už chodí, prečítanie článku ma oslovilo natoľko, že kávu som doslova MUSEL ochutnať, haha.

Prezradím, že tip na sladkú kávu z ponuky Kávoholika nám dal ich pražiar Oliver Pešta spolu so šéfkom Janom Hoľkom. Človek by predpokladal, že keď pôjde o sladkú kávu, bude to niečo možno tmavšie pražené a možno z Brazílie. Ale nie, v tomto prípade nám Oliver s Janom odporučili svetlo praženú Kostariku San Ramon, teda kávu určenú na filter. Fakt.

Kávoholik Kostarika San Ramon - obal
Kostarika San Ramon.

Čokoláda, karamel, dozreté pomelo

Gabriela ju v rámci svojho testu pripravovala ako tzv. cupping, ale urobila z nej aj espresso. „Práve na cuppingu sa káva ukáže presne taká, aká je,“ skonštatovala. „Za horúca v nej dominuje sladkosť čokolády. Za tepla je čokoláda vystriedaná karamelom a za studena sa zvýrazňuje citrusová acidita a chuť citrónovej trávy. Sladkosť je za studena zastúpená dozretým pomelom.“

Espresso bolo podľa Gabriely „na všetkých teplotných stupňoch florálne a príjemne acidné.“ Ta dobre, hovorím si. Ale čítanie mi chuťový vnem nesprostredkuje, takže kávu potrebujem nevyhnutne ochutnať.

Kávoholik Kostarika San Ramon - detail zŕn

Jedinečná a výnimočná káva

Od Gabriely sa mi podarilo vydrankať posledných približne 50 gramov tejto kávy a pripravil som si ju cez Hario V60. Bol som extrémne zvedavý, ako sa bude správať a dopadlo to tak, že vám ju musím odporučiť. Lebo vás mám rád. Ovocnosť ani nejakú výraznú aciditu som v káve nenašiel, čo pri moderne pražených filtroch nie je úplne zvyčajné. Napriek tomu je to však jedinečná a výnimočná káva.

Filtrovaná káva, ktorá mi pretiekla cez filter, bola vyslovene čokoládová. Ale pozor, za slovo „čokoládová“ tu neskrývam žiadnu horkosť ani prepraženú nudu, ale ozaj príjemnú a veľmi kvalitnú čokoládu. Káva, ktorá mi natiekla do dekantéra, bola výrazne čokoládovo sladká a možno trochu kvetinová. Z môjho pohľadu ozaj nezvyčajná, pretože niečo takéto som pil len zriedkakedy.

Kostarika San Ramon od Kávoholika - príprava filtrovanej kávy

Výberovky od Kávoholika mám všeobecne rád. Zvyčajne sú veľmi výrazné, ľahko sa v nich rozpoznávajú chute a vždy ich majú v ponuke veľmi veľa. Táto je však celkom iná ako ostatné kávy, ktoré som od nich mal. Určite vám ju odporúčam ochutnať a pochopíte prečo.

Ibišteky zakvitli

Na záver ešte dodám, že káva pochádza z kostarického regiónu San Ramon a o jej spracovanie sa postarala stanica Café de Altura. Zrná odrody Caturra a Catuai boli vypestované v nadmorskej výške 1 300 metrov nad morom, spracované boli metódou „yeast washed“ a v chuťovom profile by ste mali nájsť florálnosť, ibištek a čokoládu. Za zmienku stojí aj SCA skóre, ktoré predstavuje 89 bodov.

Kávoholik Kostarika San Ramon - filtrovaná káva

Ten ibištek ma dosť potešil, pretože pred našim blokom som z jednej i druhej strany vysadil ibišteky a pred niekoľkými dňami mi pekne zakvitli. Ale to som už trochu odbočil, haha.

Zľavový kód

Uzavriem to tak, že kúpou ktorejkoľvek výberovky od Kávoholika nešliapnete vedľa a ochutnáte vysokú kvalitu. Na ich eshope sú skryté ozajstné bomby. Keď sa rozhodnete pre nákup na kavoholik.sk, využite aj zľavový kód BLOGOKAVE10 a niečo ušetríte.

0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Kávoholik
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Café na Peróne - Emil vo dvore

Café Na Peróne - poklad v srdci Košíc

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Veves Organic Cafe od Roba Pappa - espresso

    Káva od Roba Pappa prekvapila: Vykazuje minimum defektov, napražila ju slovenská pražiareň

    13. júna 2025
    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    13. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL