streda, 19 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Tmavo pražená káva cez filter: Faux pas slovenskej influencerky?

Ladislav Király Od Ladislav Király
25. novembra 2021
tmavo pražená káva cez filter

Slovenská influencerka si v rámci plateného partnerstva s Popradskou kávou pripravila tmavo praženú "extra špeciál" cez chemex. Je to v poriadku?

Share on FacebookShare on Twitter

Bývalá slovenská snoubordistka Baša Števulová v rámci plateného partnerstva propagovala Popradskú kávu a v komunite kávičkárov sa jej počin nestretol s pochopením. Tmavo praženú kávu „Extra špeciál“ si totiž zalievala cez chemex. Z pohľadu odborníkov je to do istej miery faux pas a na prvý pohľad sa zdá, že táto influencerka toho o káve veľa nevie. My sme oslovili človeka, ktorý sa v kávovom biznise pohybuje už desaťročie. Je podľa neho tmavo pražená káva cez filter OK?

Nami osloveným odborníkom bol Peter Szabó z pražiarne kávy Coffeein, ktorý nechcel ísť do konfrontačných tónov. Spoluprácu Baši Števulovej s Popradskou kávou akceptuje a berie. „V prvom rade by som rád uviedol staré známe. Koľko ľudí, toľko chutí,“ usmial sa Peter v rozhovore pre Blog o káve. „Každý odtieň praženia kávy sa dá pripraviť cez všetky možné prípravy, ktoré nám trh ponúka. Ak však kávu pijeme kvôli maximálnemu chuťovému zážitku a chceme nájsť chuťový profil, ktorý pražiareň na obale sľubuje, tak na rôzne odtiene praženia odporúčam rôzne metódy prípravy.“

Existuje aj horšia metóda prípravy kávy

No a čuduj sa svete, pripravovanie tmavo praženej kávy cez filter nie je to najhoršie, čo môžeme spáchať. „Veru nie je. Stále je to lepšia voľba ako zalievaná káva, teda ten známy slovenský turek. Vďaka papierovému filtru aspoň odfiltrujeme triesloviny a všetky nezdravé látky, ktoré sa z kávy pri dlhšom kontakte s vodou vylučujú.“

Na druhej strane to však nie je ani to pravé orechové. „Tmavým pražením sa v zrne karamelizujú cukry a zvýrazňuje sa horkosť. Všetky ostatné chute kávy ustupujú do pozadia,“ vysvetlil Peter Szabó. „Ak si teda pripravíte tmavo praženú kávu na filter, tak cítite len jednu jedinú chuť; horkosť. Keď vám to vyhovuje a v káve hľadáte práve horkosť, tak smelo do toho.“

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Basa Stevulova (@basastevulova)

K filtru patrí svetlejšie praženie

Erudovaní kávičkári však v káve hľadajú viac. Optimálne praženie dokáže ponúknuť veľmi veľa chuťových tónov a doslova gurmánsky pôžitok. „Ak v káve hľadáte viac a chcete v nej cítiť napríklad sladkosť medu, ovocné tóny, mliečnu či horkú čokoládu, tak pri príprave cez filter (teda aj cez chemex) jednoznačne voľte svetlejšie praženie. Skúsený pražiar vie pri svetlom pražení cukry skaramelizovať tak, aby horkosť ostatné chute nepretlačila do úzadia. Podľa mňa by káva mala hrať pestrými tónmi a celou paletou chutí. V dobre upraženej káve na filter by ste mali cítiť aj metódu spracovania kávy. Pri prepraženej káve to však nemáte šancu zistiť.“

Keď si teda kúpite tmavo praženú kávu, bolo by optimálne pripravovať si ju na espresso. „Áno, na espresso je ideálne trochu tmavšie praženie ako na filter. Espresso totiž vďaka tlaku zvýrazňuje chute a je dobré, ak v jeho chuti dominuje silné, mohutné a horkejšie telo. Aj tu však platí, že by sme mali cítiť metódu spracovania a rôzne tóny, podtóny či dochuť kávy. Ak je káva prepražená, teda príliš tmavá až mastná (o olejnatých zrnách sme písali tu, pozn. autora), tak budeme cítiť jediné; horkú a prepálenú chuť. Je to asi také, ako keby ste si dali prepálené kuracie mäso. Bolo by horké. Jedli by ste také mäso?“

A čo svetlo pražená káva cez espresso?

Na chvíľu odbočme a položme si úplne opačnú otázku. Svetlo pražená káva je určená hlavne na filter. Mohli by sme si ju pripraviť cez espresso? „Tu sa zasa dostávame k chuťovým preferenciám,“ odpovedal Peter. „Ak to tak máte radi, tak aj svetlo pražená káva môže byť na espresso skvelá. U nás však väčšina ľudí v káve hľadá horkosť, pretože je to taká mantra. Káva = horkosť.“

Bod zlomu medzi filtrom a espressom

Posvieťme si ešte na jednu vec. Do pražiarní dorazí zelená káva, s ktorou pražiar následne pracuje. Laicky povedané; ak ju praží kratšie, bude svetlejšie pražená, ak dlhšie, bude tmavšie pražená. Do akej úrovne praženia je káva ešte vhodná na filter a od akej už na espresso?

„Káva je piteľná od takzvaného prvého pukania, čo je približne 200 stupňov Celzia,“ ozrejmil nám Peter Szabó. „Tu je však jej chuť ešte veľmi surová a cítiť v nej zeleninu, nedozreté ovocie, kukuricu a podobne. Preto sa pražiar potrebuje hrať s takzvaným ‚vývojom‘ zrna. Táto fáza slúži na to, aby sa odomkol plný potenciál zrna a chutí, ktoré v ňom sú.“

„Svetlejšie praženie vhodné na filter sa hýbe pri teplotách okolo 206 až 208 stupňov, kým to tmavšie vhodné na espresso je od 213 do 218 stupňov. Od približne 220 stupňov už začína druhé pukanie, pri ktorom sa na povrch zŕn dostávajú oleje. Zvuk druhého pukania je zároveň aj zvukom smrti kávy. Ak nejaký pražiar dostáva svoje zrno cez túto hranicu, tak zabíja kávu,“ dodal Peter Szabó v rozhovore pre Blog o káve.

Aký je váš názor na tému tmavo pražená káva cez filter? Budeme radi, ak sa oň podelíte v diskusii.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: rozhovor
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
ktoré kávovary De'Longhi sú najpredávanejšie

Ktoré kávovary De’Longhi sú najpredávanejšie?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

aeropress Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

bezkofeínové kávy od COFFEEINu

Bezkofeínová nálož od COFFEEINu: Päť decafov na espresso

18. novembra 2025
Káva Čaj Čokoláda Košice

Festival Káva Čaj Čokoláda Košice 2025: najchutnejší záver roka v Kunsthalle

18. novembra 2025
Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL