Exkluzívne

Top 10 najobľúbenejších teplých kávových nápojov

Kávový svet nie je jednotvárny. Je nákazlivý a fascinujúci. K dispozícii máme mnoho rôznych káv z mnohých rôznych regiónov spracovaných mnohými rôznymi metódami, ktoré si potom môžeme pripraviť mnohými rôznymi spôsobmi. Keď raz začneme ochutnávať, niet cesty späť.

So Simonom Meliškom zo slovenskej pražiarne kávy Ready After Coffee sme debatovali o tom, aké spôsoby prípravy kávy sú najčastejšie a najobľúbenejšie. Vymedzili sme to na teplé nápoje, pretože tie studené sú kapitola sama o sebe. Toto je podľa nás top 10 najobľúbenejších teplých kávových nápojov, ktoré vám Simon krátko predstaví.

Espresso

„Espresso je jednoznačne najobľúbenejší nápoj, a to nielen podľa mňa, ale aj podľa zákazníkov. Aj v našej novej kaviarni a predajni je to najviac pripravovaný a žiadaný nápoj. Ak barista dodrží všetky parametre, dosiahne plnú chuť, nápoj bude mať olejnatú konzistenciu a krásnu crému. Zvyšné atribúty ako horkosť, acidita či plnosť tela závisia od použitej kávy a od toho, či sme sa vyhli všetkým chybám, ku ktorým pri príprave mohlo prísť. Brew ratio (pomer hmotnosti kávy k finálnemu množstvu nápoja) je pri espresse 1:2 až 1:2,2, čas extrakcie sa pohybuje v rozmedzí 25 až 35 sekúnd. Dá sa povedať, že espresso sa už nemeria na mililitre, ale práve na spomínané brew ratio. Robíme ho tak, aby ostal zachovaný správny pomer.“

Ristretto

„Tento nápoj začíname pripravovať ako espresso, avšak extrakciu ukončíme o niečo skôr. Brew ratio je tak 1:1, čas extrakcie 15 až 25 sekúnd. Chuť nápoja je preto omnoho koncentrovanejšia. Veľa ľudí možno nevie, že ristretto má menej kofeínu ako espresso, pretože kofeín sa extrahuje časom. Ide teda o chutný nápoj s menším množstvom kofeínu.“

Cappuccino

„Cappuccino je veľmi obľúbený nápoj, ktorý v podstate nahrádza klasickú kávu s mliekom. Jednoducho je chutnejší. Pripravuje sa tak, že do veľkej šálky dáme espresso, do ktorého nalejeme napenené mlieko. Používa sa mlieko s teplotou približne 65 stupňov, ktoré má v takom prípade krásnu konzistenciu a jemnú štruktúru. S takýmto mliekom dokážeme urobiť aj latte art. Cappuccino sa pripravuje v objeme 160 až 200 mililitrov.“

Lungo

„Lungo je typ espressa určený pre ľudí, ktorí nemajú príliš radi plnú chuť kávy a uprednostňujú väčšie a objemnejšie kávové nápoje. Za starých čias sa lungo nechalo tiecť dlho po ukončení prípravy klasického espressa. Dnes sa to už takto našťastie nerobí, pretože pri príprave espressa sme za 35 sekúnd z kávy dostali všetko dobré, čo sme z nej dostať potrebovali. Ak chcete vedieť, čo všetko zlé by do lunga natieklo starým spôsobom prípravy, urobte si espresso a nevypnite ho. Po tridsiatich sekundách dajte šálku preč a na jej miesto vložte druhú šálku. Takto uvidíte, čo všetko tam potom tečie. Moderné lungo sa robí tak, že do veľkej šálky sa pripraví espresso, ktoré sa doleje horúcou vodou.“

Double espresso

„Takéto dvojité espresso nazývame aj double shot alebo doppio. Pri jeho príprave použijeme dvojvýpustový portafilter, ale všetko nám potečie do jednej šálky. Niečo takéto je super pre ľudí ako ja, ktorí majú radi veľa kofeínu.“

Americano

„Keď sme spomínali, že lungo je espresso doliate horúcou vodou, tak americano je ešte väčšie lungo. Je to vlastne espresso doliate veľkým množstvom horúcej vody. Keďže tam ide ozaj veľa horúcej vody, tak ho niektorí baristi pripravujú z double espressa. Inak by chuť nebola dostatočne intenzívna a konzistencia by bola veľmi riedka.“

Flat white

„Flat white je moderný mliečny nápoj podobný cappuccinu. Rozdiel oproti cappuccinu je v podstate v tom, že namiesto espressa sa pri jeho príprave použije dvojité espresso. Aj keď ide o nápoj s mliekom, tak oproti cappuccinu je jeho výhodou kávovejšia chuť.“

Macchiato

„Macchiato je dnes už menej používaný nápoj, ale v skutočnosti je to perfektná alternatíva ku klasickej káve s mliekom. Do šálky pre espresso si pripravíte espresso a pridáte k nemu napenené mlieko. Nie však veľa. Macchiato znamená v taliančine zafarbiť, takže espresso v podstate len zafarbíte malým množstvom napeneného mlieka.“

Caffe latte

„Latte v taliančine znamená mlieko a caffe latte pripravíme tak, že do vysokého pohára dáme shot espressa, ktoré zalejeme napeneným mliekom ako z cappuccina, teda s teplotou okolo 65 stupňov. Ide o jednoduchý a rýchly mliečny nápoj. Rozdiel oproti cappuccinu je v objeme, ktorý môže predstavovať až 300 mililitrov – je v ňom teda viac mlieka. Ako alternatívu k caffe latte by som spomenul latte macchiato, ktoré je však viacvrstvové. Do pohára ide najskôr horúce mlieko s hustou penou, do ktorého sa pomaly leje espresso tak, aby sa oddelilo. V moderných kaviarňach sa tento nápoj nepoužíva preto, lebo hustú penu na mlieku vytvoríte prešľahaním pri vysokej teplote, teda okolo bodu varu. Mlieko v tom prípade už nie je také lahodné ako pri teplote 65 stupňov. Caffe latte je preto omnoho chutnejšia alternatíva, aj keď na fotke možno nevyzerá až tak dobre.“

Filtrovaná káva

„Tento horúci kávový nápoj si nachádza cestu do čoraz väčšieho množstva kaviarní. V modernej a dobrej kaviarni určite nesmie chýbať. Oproti všetkým nápojom postaveným na báze espressa nemá stanovené normy. Je teda na baristovi, či vám pripraví filter z Hario V60, chemexu, aeropressu, french pressu alebo čohokoľvek. Najpoužívanejšie je podľa mňa Hario V60. Každá káva na filter má iný recept, takže chuť záleží od baristu a jeho zručností, vďaka ktorým z kávy vytiahne niečo jedinečné.“

Ktorý kávový nápoj je váš najobľúbenejší? Dajte nám vedieť na Instagrame, kontaktujte nás na @ladislavkiraly alebo @blogokave, Simona Meliška nájdete ako @simon_melo alebo @readyaftercoffee.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Jeden komentár

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close