piatok, 13 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Top bezkofeínová káva: Colombia Antunkaa od LOT Roastery vám (ne)dá spať

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
5. júna 2024
bezkofeínová káva od LOT Roastery - Colombia Antunkaa Decaf
Share on FacebookShare on Twitter

Poznáte ten pocit, keď to na vás večer príde? Váš vnútorný hlas vám vraví: “Nie, nerob to! Nepi ďalší filter!”. Vy však neodoláte a pripravíte si ešte jednu filtrovanú kávu. Piaty filter za deň predsa nemôže ublížiť. O pár hodín neskôr čumíte do mobilu s vytreštenými očami a nespokojne sa prehadzujete zo strany na stranu. Spánok vás obchádza. A pritom stačilo tak málo. Vyskúšať kvalitný decaf. Predstavujeme vám top bezkofeínovú kávu, na ktorú sme za dlhú dobu narazili: Colombia Antunkaa.

Colombia Antunkaa Decaf
Colombia Antunkaa Decaf.

Pražiareň LOT Roastery z Bratislavy zbúra všetky vaše predsudky o bezkofeínovej káve. Ich decaf Columbia Antunkaa je skutočná pecka, ktorú si pripravíte nielen ako filter, ale aj ako moderné espresso. A rozhodne neobanujete.

Mokré spracovanie kávy

Odrody Castillo, Caturra a Colombia boli vypestované v nadmorskej výške 1700 až 1900 metrov nad morom. Po zbere prešli klasickým premytým spracovaním. Kávové čerešne boli zbavené šupiek a dužiny, vďaka čomu sa kávovníkové zrno sušilo bez akýchkoľvek semenných obalov. 

bezkofeínová káva Colombia Antunkaa od LOT Roastery - zrná

Čo to je “sugar cane decaf”?

Po klasickom premytom spracovaní nasledoval proces vymývania kofeínu. Ešte predtým, než dôjde k jeho vymytiu, sa zrno musí znovu rehydrovať pomocou pary. Vďaka tomu napučí a dosiahne vlhkosť ideálnu pre extrakciu kofeínu. V tomto bode prichádza na scénu etylacetát. Etylacetátová zlúčenina je jedným z produktov vznikajúcich pri spracovaní cukrovej trstiny. Aj preto sa tento proces zbavovania kofeínu nazýva “sugar cane decaf”. Pomocou etylacetátu sa z kávy niekoľkokrát opakovane vyplachuje kofeín, až kým jeho obsah nedosiahne v podstate nulových hodnôt. Zrno sa následne znovu vysuší a je pripravené na cestu k pražiarovi.

Náš tip: na eshope lotroastery.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Antunkaa Decaf Colombia od LOT Roastery
Colombia Antunkaa Decaf nájdete na eshope lotroastery.com.

Colombia Antunkaa ako filter či moderné espresso

Asi každý pražiar by potvrdil, že praženie bezkofeínovej kávy je jednoducho iné. Pri tomto type kávy nie je vôbec ľahké odhadnúť tú správnu krivku a stupeň praženia. V LOT Roastery zvolili svetlé praženie vhodné predovšetkým na prípravu filtrovanej kávy, no nebojte sa ani moderného espressa. Obsah balíčka tomu presne zodpovedá. Zrná v ňom majú svetlohnedé sfarbenie. Kde tu uvidíte tmavšiu škvrnku, ale tej sa neľakajte, pretože pri bezkofeínovej káve je takéto strakaté sfarbenie úplne bežné. 

Colombia Antunkaa Decaf od LOT Roastery - sypanie zŕn do mlynčeka

Ach tá vôňa

Čo vás zaujme ešte viac, je príjemná vôňa. Z balíčka sa na vás vyvalí škoricovo-medový koláč s tonou sladkosti a štipkou sušeného ovocia. Aróma sa ešte viac zvýrazní počas mletia. Škoricu, med a sušené ovocie obalí roztopená čokoláda, ktorá len podčiarkne sladučký aromatický zážitok.

bezkofeínová káva Colombia Antunkaa od LOT Roastery - sypanie mletej kávy do filtra

Hrubšie mletie a nižšia teplota

Už sa neviete dočkať? Poďte si spolu s nami pripraviť večerný filter na Hario V60, ktorý bude chutiť a nebude kradnúť spánok. Pre zvýraznenie ovocnosti vyskúšajte nižšiu teplotu vody (85 stupňov Celzia). Colombia Antunkaa si vyžaduje pomerne hrubé mletie. Pri pokusoch s jemnejším mletím sa môže stať, že čiastočky kávy upchajú váš papierový filter a extrakcia bude príliš dlhá. Akýkoľvek mlynček vlastníte, zvoľte hrúbku mletia, ktorá sa bude nachádzať niekde medzi mletím pre Hario V60 a mletím pre french press. Na našom mlynčeku Comandante to predstavovalo 32 klikov. 

Colombia Antunkaa Decaf od LOT Roastery - prvý nálev

Pomer 1:14

Množstvo kávy je v tomto prípade len na vás; nemusíte sa predsa báť, že sa prekofeínujete :). Dodržte však pomer 1:14, ktorý zvýrazní chute a podporí príjemnú štruktúru kávy. Ak teda zvolíte 20 gramov kávy, použite nálevy s celkovým objemom 280 mililitrov. 

Colombia Antunkaa Decaf od LOT Roastery - príprava filtrovanej kávy

Tri rovnaké nálevy

Recept na prípravu bezkofeínovej kávy Colombia Antunkaa je jednoduchý: použite tri rovnako veľké nálevy. Celkový objem rozdeľte na tri časti. Nalievajte rovnomerne a krúživo. Medzi každým nálevom počkajte 15 sekúnd a pokračujte ďalším. Ak ste robili všetko tak, ako my, extrakcia by nemala presiahnuť čas troch minút. Najvybalansovanejšie chute dosiahnete medzi časom extrakcie 2:30 až 2:45. 

pretekanie filtrovanej bezkofeínovej kávy - Colombia Antunkaa Decaf od LOT Roastery

Recept Colombia Antunkaa na Hario V60:

20 g —> 280 ml (85°C)
32 klikov na Comandante (stredne hrubé až hrubé mletie)
0:00  cca 93 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
0:45 cca 93 ml (krúživý nálev)
1:15 cca 93 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie – cca 2:45

filtrovaná bezkofeínová káva - Colombia Antunkaa Decaf od LOT Roastery

Dokonalý večerný filtrík?

Colombia Antunkaa je jedným z najlepších “decafov”, aké sme za poslednú dobu pili. Ako prvé na jazyku rozoznáte zrelé lesné plody. Tie vystrieda vysoká sladkosť pripomínajúca zmrzlinu s príchuťou slaný karamel. V závere sa objaví sladký pomaranč a mliečna čokoláda. Tie vám na jazyku zanechajú príjemnú “salónkovú” dochuť. Káva má pri pomere 1:14 krásnu zamatovú štruktúru a chute sú skutočne výrazné. Predstavte si takýto filtrík a k nemu dobrý film alebo knižku. Dokonalý večer.

Dostali ste chuť, všakže? Decaf Colombia Antunkaa, ale aj iné kofeínové pecky, dostanete na eshope lotroastery.com s 10-percentnou zľavou. Stačí ak pri objednávke použijete kód BLOGOKAVE10. Tak teda na zdravie a hlavne dobrú noc!

Antunkaa Decaf Colombia od LOT Roastery - hotová káva
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: bezkofeínová káva
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
ananás v chladiči pražičky - ananásová káva Pineapple Express

Ako Coffeeinu prišla ananásová káva, ktorá nie je ananásová

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    Zlaté Zrnko Vietnam Zanya - espresso

    Zlaté Zrnko nasadilo kávu od slovenského farmára: Vietnam Zanya Natural

    9. júna 2025
    Ty Kokos z pražiarne Aurelica - hotová káva v dekantéri

    Ty Kokos! od Aurelica Coffee: Tyčinka Margot alebo káva?

    10. júna 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Lidl Bellarom Bio Organic káva - hotové espresso

    Recenzia Lidl Bellarom Bio Organic: Ako dopadla najobľúbenejšia káva známeho reťazca?

    12. júna 2025
    pikMenu - kaviareň

    PikMenu: Inovatívne QR menu slovenského startupu pomôže zarobiť kaviarňam i reštauráciám

    12. júna 2025
    sud v ktorom vzniká jahodová káva

    Kofermentovaná káva: Čo to je a prečo rozdeľuje kávový svet?

    11. júna 2025
    Ivka Rožková a Peter Szabó na kurze u Q Graderky

    Na ceste ku Q Graderovi: Peter Szabó z Coffeeinu absolvoval senzorický kurz v Bero Coffee

    10. júna 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL