Exkluzívne

Toto by umením nazval len pyroman: Hľadanie najčernejšej kávy sa začalo závanom Talianska

Nie je to tak dávno, čo sme ochutnali najspálenejšiu kávu, akú sme kedy videli. Starbucks Dark Roast bol natoľko čierny, že sme sa na jeho počesť rozhodli vytvoriť súťaž zvanú Čierny November. V rámci Čierneho Novembra sme vďaka vašim tipom vybrali šesticu káv, ktoré sú bežne dostupné v slovenských supermarketoch. Tie si v priebehu novembra zmerajú svoje sily a nakoniec sa postavia proti zdanlivo neporaziteľnému súperovi.

Môj tip: pre naše odporúčania na pražiarne s kvalitnou kávou kliknite TU.

“Antisúťaž s čiernym koncom”

Vybraná šestka predstavuje kávy, ktoré sú podľa ich výrobcov pražené extrémne tmavo a ponúkajú takzvanú “vysokú intenzitu chutí”. Cieľom Čierneho Novembra bude nájsť kávu, ktorá by sa vyrovnala, prípadne by predčila Starbucks Dark Roast.

V čom? No predsa v tmavosti, nechutnosti a spálenosti. Dve najtmavšie kávy, z ktorých jednu vyberiem ja a jednu môj kolega Ladislav Király, sa následne popasujú so spomínaným bossom – Dark Roastom od Starbucks. 

Nepredbiehajme však a pozrime sa na zúbok prvej trojici káv, ktorá bola pridelená práve mne. Pocítil som závan Talianska.

Filip Lörinc - semifinále súťaže o najčernejšiu kávu

1. semifinále – hodnotí Filip Lörinc

Semifinálová trojica, ktorá mi prischla, sa skladá z káv od notoricky známych značiek. Značku Jacobs zastupuje káva z ich barista edície, konkrétne Espresso Italiano. Talianske espresso od Jacobs strieda ďalšia káva odkazujúca na túto stredomorskú krajinu. Obal espresso roastu od firmy Tchibo je až desivo ladený do čiernych a sivých farieb a odkazuje na sicílsky štýl praženia. Zvučnými menami nabitú trojku uzatvára káva Onyx od značky LOR. 

súťaž o najčernejšiu kávu - semifinále 1

Jacobs Barista Espresso Italiano

Etiketa kávy odkazuje na taliansky štýl praženia a roast prispôsobený pre prípravu espressa a nápojov na báze espressa. Káva je podľa Jacobs pražená pomaly a pri nízkych teplotách. To sa odzrkadľuje na jej vôni. Tá je plná “pečených” tónov a tónov cereálií. Káva paradoxne nie je vôbec prepražená. Jej zrnká sú sfarbené do tmavohneda, no absencia olejov na povrchu napovedá, že to s pražením neprehnali.

Poburujúci je však vysoký obsah defektných zŕn, o ktorom sme dokonca napísali aj samostatný článok s názvom “Jacobs Barista Espresso Italiano: Horor, s akým som sa doposiaľ nestretol”. 

V chuti espressa je cítiť, že zrná kávy strávili v pražičke príliš veľa času. Je plné pečených tónov, ktoré nepôsobia pozitívne. Acidita kávy je nulová, sladkosť pomerne nízka a horkosť stredná až vysoká. Najväčším nedostatkom Jacobs Barista Espresso Italiano nie je praženie samotné, ale nekvalita zrna, ktorá sa odráža v chuti. 

Pri ochutnávke niekoľkých espress sa stretávam s defektnými chuťami, hlavne chuťou fenolu, plesne a zemitým defektom. 

Jacobs Barista Espresso Italiano - detail zŕn
Defekty v káve Jacobs Barista Espresso Italiano.

Tchibo Espresso Sicilia Style

Tchibo opisuje túto kávu na stupnici s troma parametrami. Intenzita kávy by mala byť výrazná a predstavuje šesť zrniečok zo šiestich. Acidita kávy by mala zodpovedať nula zrniečkam zo šiestich a praženie znovu šiestim zrnkám zo šiestich. Neviem nakoľko je pre vás tento popis užitočný, no ja tuším, že pôjde o poriadnu černotu.

Káva ma však celkom príjemne prekvapila. Čakal som oveľa tmavší roast. Zrno je síce výrazne tmavšie, ako hranica toho, čo sa pri modernom pražení nazýva tmavým roastom, no ani zďaleka nesiaha na spomínaný Starbucks čakajúci vo finále. 

Káva je tmavohnedá s občasnými olejovými škrvnami, no tie nie sú pravidlom u každého zrnka. Páči sa mi však kvalita zrna. Je napražené oveľa uniformnejšie a obsahuje výrazne menej defektov ako predošlý účastník. Kde-tu sa objaví svetlejší quaker či mušľa, no nie v obzvlášť signifikantnom počte. 

Čo sa týka chuti, v káve cítiť tmavší roast. Je výrazne horká, no sladšia ako káva od Jacobs. Taktiež nebojujem s nepríjemnými defektnými chuťami. Tmavší roast však prináša chuť aj arómu dymu a horkosť, ktorá je pre mňa už za hranicou príjemnosti. Preto dávam sicílske espresso o niečo vyššie ako talianske espresso od Jacobs.

Tchibo Espresso Sicilia Style - zrná
Tchibo Espresso Sicilia Style.

L’OR Onyx

Pri káve Onyx sa tak trochu strácam už v popise. Predná strana obalu hovorí o intenzite 12 (z bohviekoľkých) a o tom, že káva bude silná a intenzívna. Zadná strana spomína ďalšie tri stupnice. Onyx má ukrývať citrusové tóny predstavujúce jedno zrniečko z piatich, päť z piatich zrniečok pražených tónov a také isté stopercentné skóre na stupnici týkajúcej sa tela kávy. 

Pri otváraní ma zaujala veta, ktorá stála priamo na mieste, kde som sáčok roztrhol – L’art du Cafe. To si môžete voľne preložiť ako umenie kávy. Obsah balíčka s týmto sloganom dokonale kontrastoval. Dnu ma totižto čakali poriadne spálené zrná. Toto by umením nazval leda tak pyroman. Zrno je výrazne tmavohnedé s pomerne súvislým olejovým povlakom na povrchu. Medzi tmavými zrnkami sa miestami objaví svetlé, ktoré predstavuje defekt nazývaný quaker. Nie je ich však veľa. Ani ostatných defektov nevidím kvantá.

V L’OR sa však rozhodli túto kávu spáliť. Jej aróma sa už nedá nazvať vôňou. Je cítiť po spálenom dreve a gume. Rovnaké tóny nachádzam aj v chuti. Výrazná drevitosť a gumovosť sa spája so silnou korenistosťou a nekonečnou horkosťou. Espresso má olejové telo a celé na mňa pôsobí strašne ťažkým dojmom. Moje telo s ním bojuje a vysiela signály, že by som s týmto trýznením mal čo najskôr prestať.

A presne vďaka tomu sa L’or Onyx stáva víťazom prvého semifinálového kola. Nemôže za to zelené zrno, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou nie je najhoršie. Môže za to L’OR, ktorý uznal za vhodné ho prepražiť. 

LOR Onyx - zrná
L’OR Onyx.

Prečo túto súťaž robíme?

Pri teste tmavých káv by sme radi poukázali na to, že produkty, ktoré sa ocitnú aj u vás doma, nemusia byť také kvalitné, ako sa tvária. Všetky tri kávy, ktoré som v tomto kole testoval, som následne porovnal s kávou Italy od pražiarne Coffeein

Italy je najtmavšie praženou kávou z ponuky tejto malej slovenskej pražiarne. Ak sa však pozriete na fotky nižšie, uvidíte, že sa jej praženie ani zďaleka nevyrovná ani jednej z testovaných káv. Aj najsvetlejší Jacobs je ďaleko tmavší než Italy. A ako bonus, Italy má už na prvý pohľad oveľa kvalitnejšie zrno. Je menej defektné, zdeformované a polámané. To sa odráža aj v jej chuti. 

Zatiaľ čo testované kávy obsahovali nepríjemnú horkosť pripomínajúcu chemické chute a chute spáleniny či pridlhého pečenia, horkosť kávy Italy je úplne odlišná. Je spojená s kratším pražením a nižšou výslednou teplotou kávy. Je príjemná, karamelová, kakaová a oriešková. Káva je navyše sladšia a čokoládová. Aj napriek svetlejšiemu praženiu sa v nej neobjavuje výrazná acidita, ktorá mnohým nevyhovuje. 

A posledným, no nie menej dôležitým rozdielom je, že Italy pochádza zo slovenskej pražiarne. Jej kúpou tak nezískate len chutnejšiu kávu, ale podporíte šikovný slovenský podnik.

LOR Onyx vľavo - Coffeein Italy vpravo
Vľavo L’OR Onyx, vpravo najtmavšie pražená káva od Coffeeinu – Italy.

Náš tip: Kvalitné kávy ponúka mnoho slovenských pražiarní, zľavové kódy nájdete TU.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close