utorok, 18 novembra, 2025
sk Slovenčina cs Čeština
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Blog o káve
sk Slovenčina cs Čeština
Nenašli sa žiadne články
View All Result
Domov Exkluzívne

Treba koťogo čistiť alebo je patina OK?

Ladislav Király Od Ladislav Király
9. júna 2022
treba koťogo čistiť
Share on FacebookShare on Twitter

Vždy som rád, keď mi na instagramový účet @ladislavkiraly posielate otázky zo sveta kávy. Ak vás niečo trápi, neváhajte tak spraviť. Ja následne oslovím odborníkov, prípadne vyzvem znalcov medzi svojimi followermi a vec vyriešime. V niektorých zaujímavejších prípadoch sa zistenia premietnu aj do finálneho článku. Tak, ako teraz s pálčivou témou „Treba koťogo čistiť?“

Od čitateľky mi prišla takáto otázka: “Dobrý deň pán Kiraly, sledujem vašu prácu ohľadom kávy, jej spracovania a konečnej spotreby, ste super! Prosím vás, mám takú otázku: doma aktuálne používame koťogo, ale v nádržke na vodu sa spravili takéto čierne bodky. Nie je mi veľmi jasné, čo to je. Je to nejaký zostatok vody? Snáď to nie je pleseň. Prosím vás, poradíte mi, čo to je a ako by sme mali koťogo čistiť? Ďakujem.“

treba koťogo čistiť patina v koťogu
Toto je fotka, ktorá mi prišla od čitateľky.

Koťogo treba čistiť

V reakciách na storku s uverejnenou fotkou a otázkou sa následne strhla poriadna búrka a pípala mi jedna odpoveď za druhou. Paradoxne, akoby vo vlnách prichádzali rozdielne odporúčania. Všetko sa to nieslo v duchu čistiť – nečistiť – čistiť.

Takmer každý sa zhodol v tom, že ide o usadeninu vytvorenú kávou. Prišlo mi veľa správ o tom, ako má na vec vplyv vysoká teplota a ako môže hliník pri čistení oxidovať. V úvode ste sa zhodovali na tom, že koťogo treba čistiť. Prichádzali mi hlavne odporúčania na kyselinu citrónovú, ale našiel som aj správy o prekarbonáte, ktorý sa dá kúpiť napríklad v DM, písali ste mi o Toro paste, octe či Cife.

Má v koťogu ostať patina?

Keď som prezdieľal takéto reakcie o čistení, zdvihla sa vlna odporu. Následne mi prichádzali takéto správy:

„Taliani vraj koťogo neumývajú, vraj to má tak byť. Ale ja mám také isté a umývam ho. Ak sa nájde nejaký odborník, rada si prečítam jeho vyjadrenie.“

„Ja som to tiež riešila, čítala som viacero článkov a tá vrstva by tam vraj mala ostať. Koťogo sa nemá umývať, len ho po použití treba opláchnuť čistou vodou. Hliník nie je veľmi kvalitný materiál a kyseliny – aj kyslejšia káva – ho môžu poškodiť. Ocot by tam zrejme ísť nemal. Kedysi sa vravelo, že hliník vypúšťa látky do toho, čo my následne zjeme a vypijeme, takže variť sa v ňom neodporúčalo. A práve tomu vraj tá vrstva dokáže predchádzať, lebo zabraňuje kontaktu vody a kávy priamo s hliníkom. Odborník však nie som. A inak… káva vraj po čase a vytvorení usadenín chutí lepšie.“

Taliani by nám ruky dolámali

„Svokor je 80-ročný Talian a keby som koťogo umývala, dolámal by mi ruky. Taliani ho iba oplachujú a to, čo ostáva dole, vraj kávu robí rokmi lepšou.“

„Kámoši Taliani by ma ukrižovali, keby som koťogo umyl inak ako opláchnutím pod čistou vodou.“

Koťogo čistiť len vodou

Ani pri týchto správach som to však neuzavrel, pretože po ich publikovaní mi začali pípať opäť protichodné názory. Najskôr ma zaujali tieto dva, ktoré naznačili, že koťogo je možné vyčistiť aj bez chémie a rôznych prípravkov.

„Ja čistím len vodou a nanohubičkou. A všetko sa krásne vyčistí. Tak hliník, ako aj oceľ.“

„Ja sa hliníkovým koťogám radšej vyhýbam. Čistím ich len s jemnou stranou špongie a iba s čistou vodou. Používam buď Dobrú vodu 104mg/l alebo si od niekoho načapujem z kaviarne a ver či nie, koťogo je krásne čisté a lesklé.“

Tento čitateľ mi poslal aj fotky, ktoré prikladám:

lesklé koťogo
lesklé a vyčistené koťogo
vyčistené koťogo

Koťogo treba čistiť vol. 2

Následne sa niekoľko ľudí na nečistení koťoga a zachovávaní patiny rozčertilo. Prikladám celé reakcie, v ktorých verím nájdete veľa hodnoty. A pripomeniete si aj to, že hliník a oceľ sú predsa len o niečom inom.

„Koťogo stačí ovoňať a keď má usadeniny, človek hneď vie, že niečo nie je dobré. Na portafiltri sú usadeniny dobré? Nie, nie sú. A koťogo je to isté: je tam kovový filter, puk, káva sa pretláča. Samozrejme pod nižším tlakom, ale je to v princípe zmenšená páka. My používame prípravok na vodný kameň. Ocot na úplné vyčistenie nie je dosť silný, možno na týždennú údržbu je fajn. A hlavne používame oceľové koťogo, ktoré má lepšie tepelné vlastnosti. V tomto prípade netreba riešiť hliník v káve. Koťogo aj dlhšie vydrží, pretože neoxiduje a oceľ nie je pórovitá, takže sa ľahšie čistí. To, že Taliani koťogo nečistia, mi pripomína ‚talianske espreso‘ zo supermarketu. Že nejaký Talian vynašiel koťogo a espresso kávovar predsa ešte neznamená, že sú na kávu svetovou autoritou. A ešte jedna vec, ktorú som nedávno čítal: koťogo treba pri naozajstnom vyčistení kompletne rozobrať – to znamená aj filter a tesnenie. Vždy ho preplachujem už po urobení kávy a hlbšie čistenie robím vtedy, keď ho ovoniam a necítim čistotu. Kruté chemikálie by som na hliník nedával, ale pri oceli nie je problém. Potom to ešte raz dvakrát nechajte pretiecť čistou vodou, lebo patinu z nejakého lepidla predsa len nikto nechce.“

„Prekarbonát s taedom zaliať aspoň 60-stupňovou vodou, nechať účinkovať kyslík, potom zneutralizovať ľahkou kyselinou s vodou. Alebo na neutralizáciu zásady použiť veľa čistej vody.“

Ak je patina OK, tak nečistime vôbec nič

„S tým princípom, že veď to vytvorí patinu, by sme nemuseli čistiť nič. Taká panvica so zvyškom oleja, tak to by bolo fajn. Podľa mňa možno tvrdenie o patine dať do krabice s názvom „kávové mýty“. Ľudia si myslia, že je to OK a že to káve dáva nadprirodzenú silu, ale opak je pravdou: je to len nechutne špinavé.“

„Keď varím trebárs segedín, tak zvyšky tiež nenechám zaschnúť v hrnci a bez umytia v ňom nespravím znovu segedín. Podľa mňa by to bola rovnaká hlúposť. Keď chcem z koťoga stále dobrú kávu, tak ho budem čistiť.“

„Video o tom mal už aj James Hoffmann. Hovoril, že samozrejme to treba čistiť a treba to čistiť dôkladne. Fámy o vrstve, ktorá sa časom utvorí a vďaka ktorej bude káva chutiť lepšie, sú číre nezmysli. Napokon by z toho bola len škodlivá zatuchnutá usadenina, v ktorej sa ukladá ani nechceme vedieť čo všetko.“

Pozor, hliník nie je oceľ!

„Ale no tak, oceľ a hliník je rozdiel. Sú to úplne odlišné materiály s odlišnou starostlivosťou. Nebudem sa predsa rovnako starať o liatinovú i teflónovú panvicu a to isté platí aj tu. A samozrejme, že ak je koťogo z hliníka, tak ho opláchnem, ale nebudem ho drhnúť hubkou a octom.“

„Čo sa týka vlastnosti kovu, z bežnej chémie by mal človek vedieť, že hliník a chemikálie opatrne. Ja koťogo používam a priznám sa, že nie som zodpovedný čistič. Občas sa stane, že ho umyjem až na druhý deň. Ale zo zásady len čistou vodou a rozobrať ho ozaj CELÉ. Následne ho nechám voľne vyschnúť ÚPLNE do sucha (so zápachom z nádobky na vodu som sa stretla hlavne, ak nebola úplne vysušená). Čo sa týka čiernych flakov, podľa toho, kde sú, to bude asi len zafarbenie nerovnosti od kávy, keďže to zvnútra nie je „hladké“. Keď už sa mi fakt nezdá čisté (kávové oleje voda nevyčistí), tak použijem pár zrniečok z granulátov na čistenie kávovarov/kanvíc a nechám to prevrieť, aby som to potom ešte aspoň dvakrát prešla čistou vodou. Ocot by som nepoužívala, aj keď niekto má možno rád šálku kávy ala Queen Plačková – takú octovú.“

PS: Koťogo, respektíve moka kávovar, si môžete zakúpiť napríklad na eshope Coffeein.

Náš tip: zaslúžite si piť kvalitnú kávu – kliknite TU a zobrazia sa vám aktuálne platné zľavové kódy do remeselných pražiarní kávy.

0x Super článok
Zľavové kódy

Štítky: koťogo
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

ĎALŠÍ ČLÁNOK
kávové školenie Barista Basic

Kávové školenie Barista Basic: Prečo ho odporúčam?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
Colombia Monteblanco Marakuja Fermentation od READY AFTER

Marakujová káva Kolumbia Monteblanco od READY AFTER: Tropická bomba na espresso aj filter 

13. novembra 2025
Filip Lörinc - Golden Roaster

Ako sa z obyčajného chlapca z Rožňavy stal najlepší pražiar kávy

12. novembra 2025
Blog o káve

Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

Naše sociálne siete

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať remeselnú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

ZNAČKY

Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Barista Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger Marián Takáč mlynček na kávu pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

TOP ČLÁNKY

Zlaté Zrnko - akciové kávy

Silná akcia Zlatého Zrnka: Zľava 25%+10%

17. novembra 2025
READY AFTER Winterfresh - vytekanie espressa

Winterfresh od READY AFTER: Etiópska lahôdka, ktorá chutí ako jahody v čokoláde

17. novembra 2025
Colombia Monteblanco Geisha od Coffeeinu - filtrovaná káva

Kolumbijská geisha Monteblanco od Coffeeinu: Kávový sen z inej planéty

14. novembra 2025
DeLonghi La Specialista Touch - produktová fotografia

De’Longhi La Specialista Touch: Pákový kávovar, ktorý vás povodí za ruku

14. novembra 2025
  • Cenník
  • Ochrana osobných údajov
  • Štatút

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

Spravovať Súhlas

Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

Funkčné Vždy aktívny
Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
Predvoľby
Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
Štatistiky
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
Marketing
Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať
{title} {title} {title}
Nenašli sa žiadne články
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Defekty
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás

Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL