Predstavte si, že vás jediný dúšok kávy prenesie do srdca Afriky – od kenských fariem plných sviežosti cez kvetinovú záhradu Etiópie až po sladký broskyňový sad v Burundi. Pražiareň Rye Island Roastery z Dunajskej Stredy prináša tri takéto zážitky v podobe najnovších afrických káv, ktoré pribudli do ich ponuky len nedávno.
Každá z týchto káv je výsledkom kombinácie jedinečného terroiru, prístupu farmárov a spôsobu spracovania. Vďaka tomu ponúkajú rozmanité a charakteristické chute a vône, ktoré oceníte pri príprave espressa, ale aj filtrovanej kávy. Ja som ochutnal Keňu Tambaya AB, Etiópiu Banko Gotiti a Burundi Kibingo.
Môj tip: pri nákupe na eshope ryeisland.com využite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Kenya Tambaya AB – stelesnenie kenskej sviežosti
Zo známeho regiónu Nyeri k vám chlapci z Rye Island priniesli plne premytý lot, ktorý obsahuje odrody Batian Ruiru 11, SL28 a SL34. Vypestovalo ho združenie Tambaya Farmers, na ktorom sa podieľa vyše 600 farmárov z oblasti Nyeri. Vďaka vysokej nadmorskej výške (1600 metrov nad morom) a ideálnym klimatickým podmienkam sú kávy z Nyeri známe svojou sviežosťou a ovocnosťou. Tieto predispozície len a len podčiarkuje premyté spracovanie, ktoré podporuje čistotu a jasnosť chutí.
Keď som si ku káve prvýkrát privoňal, zalialo ma teplo na duši. Presne takto si pamätám tie najlepšie kenské kávy. V aróme som našiel veľmi jasné citrusy, rebarboru a čierny čaj.
Keňa Tambaya AB je pražená dosť moderne, a preto mi sadla hlavne vo forme filtrovanej kávy. V prípade espressa ju budete musieť extrahovať dlhšie a pri vysokej teplote, tak, aby ste sa vyhli prílišnej acidite. Veľmi podobný postup sa mi pri teste osvedčil aj pri filtrovanej káve. Zrno tejto Kene má vysokú hustotu, a preto ho meľte o niečo hrubšie, než ste zvyknutí. Pre optimálnu extrakciu taktiež zvoľte vyššiu teplotu vody (96 stupňov Celzia) a výsledok bude dokonalý.

Aróma pripraveného filtra vám pripomenie rebarboru a limetku. Tieto tóny sa prenesú aj do výslednej chute, kde rebarboru a svieže citrusy doplní čierny čaj. Najnovšia Keňa od Rye Island je dokonalou každodennou kávou plnou sviežosti a komplexnosti. Mňam!
Recept na prípravu Keňa Tambaya AB – Hario V60
16 gramov kávy
28 klikov Comandante (stredná až stredne hrubá hrúbka mletia)
240 ml vody (96 stupňov Celzia)
Nálevy:
0:00-0:30 50 ml (krúživý nálev a zamiešanie lyžičkou)
0:30-1:00 do 140 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
1:00-1:30 do 240 ml (prvá polovica nálevu krúživo a druhá do stredu)
Výsledný čas extrakcie 3:00 až 3:15

Ethiopia Banko Gotiti – káva, ktorá stelesňuje fialovú farbu
Spracovateľská stanica Huke sídli v regióne Gedeb v Etiópii. Pracovníci stanice menia kávovníkové čerešne okolitých farmárov na výslednú zelenú kávu, ktorá putuje do pražiarní. V Huke sa špecializujú na dve základné metódy spracovania: premytú, ktorá kávam dodáva čistotu a sviežosť, a suchú, ktorá im dodáva sladkosť a plné telo. Lot odrôd Kurime, Dega a Wolisho, ktorý pre vás prináša Rye Island Roastery je spravovaný suchou metódou.
Spracovanie je veľmi dobre cítiť už vo vôni. Káva má výraznú arómu pripomínajúcu džem z lesného ovocia a mliečnu čokoládu. Rovnako, ako predošlú Keňu, aj Etiópiu si môžete pripraviť ako espresso, ale aj ako filter. Ja som uprednostnil filtrovanú kávu a ihneď po ovoňaní som sa presunul k jej príprave.
Etiópia Banko Gotiti je veľmi “user friendly” a už pri prvom pokuse, som mal pocit, že na recepte nepotrebujem nič zmeniť. Káva totižto dokonale prepájala dva “fialové” chuťové prvky. Ovocnú zložku kávy tvorili čučoriedky, ktoré káve dodali sladkosť a jemnú aciditu. Čučoriedkam sekunduje výrazná kvetinovosť, ktorá pripomína levanduľu a rozvoniava celú kávu. V dochuti vám okrem levandule ostane na jazyku aj štipka mliečnej čokolády, ktorá dotvára celkovú komplexnosť tejto supersladkej a hlavne fialovej kávy!

Recept na prípravu Etiópie Banko Gotiti – Hario V60
16 gramov kávy
26 klikov Comandante (stredná hrúbka mletia)
240 ml vody (92 stupňov Celzia)
Nálevy:
0:00-0:30 50 ml (krúživý nálev a zamiešanie lyžičkou)
0:30-1:00 do 140 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
1:00-1:30 do 240 ml (prvá polovica nálevu krúživo a druhá do stredu)
Výsledný čas extrakcie cca 2:45

Burundi Kibingo – broskyňový ľadový čaj v šálke kávy
Posledná africká novinka od Rye Island Roastery pochádza z nadmorskej výšky 1700 až 1900 metrov nad morom, z regiónu Kayanza v Burundi. Odrodu červený bourbon tu pestuje niekoľko drobných farmárov, ktorí svoje čerešne predávajú spracovateľskej stanici Kibingo. Kibingo je moderne vybavenou stanicou, ktorá produkuje tradičné aj experimentálne kávové loty. V Rye Island siahli po tom tradičnejšom, premytom. A urobili dobre.
Káva má príjemnú sladko-bylinkovú vôňu a ešte príjemnejšiu chuť. Vo forme filtrovanej kávy vo mne evokuje chuť sladkého broskyňového ľadového čaju, ktorý osobne veľmi obľubujem. Broskyňa tvorí gro sladkosti a kávu osviežuje jemnou aciditou. K nej sa pridáva jemná horkosť čierneho čaju a veľmi zaujímavá bylinkovosť. Ja som v káve našiel štipku tymiánu, ktorý s broskyňami veľmi pekne ladil. Burundi Kibingo je veľmi zábavné na filtri, no pripraviť si ho môžete aj ako espresso. Aj v tomto prípade však extrahujte dlhšie a pri vyššej teplote. Pre prípravu Burundi v dripperi Hario V60 som si pre vás taktiež pripravil detailný recept.

Recept na prípravu Burundi Kibingo – Hario V60
16 gramov kávy
28 klikov Comandante (stredná až stredne hrubá hrúbka mletia)
240 ml vody (92 stupňov Celzia)
Nálevy:
0:00-0:30 50 ml (krúživý nálev a zamiešanie lyžičkou)
0:30-1:00 do 140 ml (krúživý nálev a zamiešanie celým dripperom)
1:00-1:30 do 240 ml (prvá polovica nálevu krúživo a druhá do stredu)
Výsledný čas extrakcie cca 2:30

Excelentná africká reprezentácia
Keňa, Etiópia a Burundi od Rye Island Roastery sú skvelou reprezentáciou troch popredných afrických producentských krajín. Každá z nich vám ponúkne unikátne chute, no všetky sa nesú na sviežej a ovocnej africkej vlne. Kávy sú navyše excelentne napražené, vďaka čomu vám ukážu svoj plný potenciál. Ja som si pri tejto ochutnávke len slastne pomľaskával a užíval vynikajúcu výberovú kávu.
Ak vás tieto kávy a moje dojmy z nich zaujali, všetky tri nájdete na eshope pražiarne Rye Island Roastery. Vyberte si svojho favorita alebo vyskúšajte každú z nich. Pri nákupe na ryeisland.com nezabudnite uplatniť zľavový kód BLOGOKAVE10.