Poď ochutnať slovenskú pražiareň

Trnavská pražiareň DI BOSCo: Ukrývajú nádherné obaly skutočný poklad?

Keď sme prvýkrát dostali do rúk balíčky káv z trnavskej pražiarne DI BOSCo, zaujal nás podarený minimalistický dizajn. Prémiovo pôsobiace obaly z tvrdého papiera v sebe skrývajú čerstvo praženú výberovú kávu. Pražiareň DI BOSCo dbá na poctivý sourcing káv a na osobné vzťahy s farmármi. Má to však skutočný dopad aj na kvalitu zrniek? Blog o káve si na to posvietil.

Ochutnali sme prierez ponuky DI BOSCo a predstavíme vám päť káv z trnavskej pražiarne. Štyri z nich sú single origin výberové arabiky z Brazílie, Salvádoru, Kolumbie a Kostariky. Okrem nich sme zhodnotili aj zmes zvanú Gastini Blend, ktorá obsahuje aj robustu. Vitajte pri článku zo série Poď ochutnať slovenskú pražiareň.

1. Gastini Blend – sladká, orieškovo-kakaová

Blend Gastini je zmesou robusty a arabiky z Brazílie. Arabika zastupuje väčšiu časť blendu, konkrétne 70 percent. Jej prítomnosť dodáva káve veľmi jemnú ovocnosť pripomínajúcu sušené brusnice a sušené slivky. Okrem sladkého sušeného ovocia dodala arabika blendu Gastini výraznú sladkosť mandlí a lieskových orieškov. Na druhej strane, robusta tvorí “ťažšiu” zložku blendu. Káve dodáva ťažké a intenzívne telo na jazyku pripomínajúce rozplývajúci sa med. Po chuťovej stránke rozpoznáte robustu v tónoch kakaa a čokolády, ktoré sú výrazné v závere a dochuti kávy. Gastini Blend je výbornou voľbou hlavne pre tých konzervatívnejších z vás. Keď ste sa rozhodli hľadať čerstvosť a vyššiu kvalitu, no radi sa v espresse vyhnete acidite, toto je káva pre vás.

DI BOSCo - Gastini Blend - zrná
DI BOSCo - Gastini Blend - espresso

2. Brazília – sladká, čokoládovo oriešková

Z čistých arabík vám najkonzervatívnejšie chute poskytne výberová arabika z Brazílie. Kávy z tejto krajiny, ktorá je najväčším pestovateľom na svete, sa vyznačujú výrazne orieškovými a čokoládovými chuťami. Sú charakteristické vysokou sladkosťou, jemnou horkosťou a nízkou aciditou. To presne vystihuje aj Brazíliu od DI BOSCo. Espresso z nej vás osloví podmanivou sladkosťou mandlí a marcipánu, ktorú vystrieda mliečna čokoláda. Tie spolu vytvoria pocit, ako keby ste pili roztopenú Nutellu. V šálke neočakávajte žiadnu aciditu. Telo kávy je stredne ťažké a dochuť dlhotrvajúca, kakaová. Na Brazílii, podobne ako na Gastini Blend, si pochutíte hlavne v tom prípade, keď preferujete sladké a menej ovocné espressá.

DI BOSCo - Brazília - zrná
DI BOSCo - Brazília - espresso

3. Kostarika – ovocná s chuťou lesného ovocia a višňového vína

Držte si klobúky, s Kostarikou zažijete poriadnu ovocnú jazdu. Zrnká odrody Catuaí Rojo (červený Catuaí) vypestovala rodina Ureňa. S rodinou udržujú v Di Bosco veľmi úzky priamy kontakt. César a Jorge Ureňa vlastnia malú farmu, ktorá sa nachádza v oblasti Santa María de Dota v nadmorskej výške 1700 až 1800 metrov nad morom. Ich naturálne spracovaný lot sa v šálke prejaví stredne ťažkým telom a výraznými ovocnými chuťami. Na jazyku sa vám rozkotúľajú zrelé lesné jahody a maliny. Len čo doznie chuť lesných plodov, v ústach pocítite funky chuť višňového vína. Acidné chute veľmi elegantne dopĺňa mliečna čokoláda v dochuti, ktorá vytvára sladkú zložku kávy. Espresso z Kostariky je komplexné, ovocné na začiatku a sladké na svojom konci. Ak chcete objavovať čaro acidnejších káv, Kostarika vám odpáli dekel.

DI BOSCo - Kostarika - zrná
DI BOSCo - Kostarika - espresso

4. Kolumbia – sladká a ovocná s chuťou bieleho hrozna a karamelu

Odrody Colombia a Cayunda pre DI BOSCo vypestoval farmár Carlos Edgar Díaz. Jeho farma Finca Las Margaritas sa nachádza v oblasti Cundinamarca-Cachipay v nadmorskej výške 1550 metrov nad morom. Vďaka premytému spracovaniu je tento lot chuťovo najčistejší a najľahší. Espresso sa vyznačuje ľahučkým čajovým telom a zamatovou štruktúrou. Chuť kávy tvoria dve hlavné zložky. Sladkú zložku reprezentuje trstinový cukor a karamel. Acidná zložka je zastúpená zeleným jablkom a bielym hroznom. Ako prvé pocítite na jazyku svieže ovocie, ktoré neskôr vystrieda karamel a trstinový cukor. V dochuti vám v ústach ostane sladký karamel a mierne horký čierny čaj. Kolumbia od Di Bosco je skvelá v podobe čistého espressa. Odporúčame hlavne moderným kávičkárom, no vďaka jemným chutiam a príjemnej štruktúre neodradí ani tých konzervatívnejších.

DI BOSCo - Kolumbia - zrná
DI BOSCo - Kolumbia - espresso

5. El Salvador – vybalansovaná s chuťou zrelých pomarančov, sliviek a trstinového cukru

Čerešničkou na záver vašej virtuálnej ochutnávky je odroda Bourbon od farmára menom René Hernandéz. Reného farma sa nachádza v nadmorskej výške 1150 metrov nad morom. Na farme pestuje niekoľko odrôd a spracováva ich rôznymi metódami. Svoj Bourbon spracoval naturálnou metódou, ktorá káve dodala plné telo a chute dozretého ovocia. Predstavte si zrelé ovocie v štádiu, kedy sa v jeho chuti vybalansuje sladkosť a acidita. Presne také plody nájdete v šálke espressa zo Salvadoru. Zrelý červený pomaranč a slivky vám roztancujú chuťové bunky, ktoré následne pohladí sladkosť trstinového cukru. V dochuti nájdete harmančekový čaj a karamel. El Salvador je krásne vyvážená naturálka, ktorá musí chutiť jednoducho každému.

DI BOSCo - El Salvador - zrná
DI BOSCo - El Salvador - espresso

V Di Bosco vybrali do svojej ponuky skutočne zaujímavé kávy. V ich portfóliu sa nájdete, či už holdujete tradičnejším kávam alebo ste kávovým experimentátorom. Pre tých z vás, ktorí preferujú orieškové a čokoládové tóny, odporúčame blend Gastini a Brazíliu. Objavitelia sa nájdu v troch zvyšných kávach, ktoré sme predstavili. El Salvador a Kolumbia sú menej “funky”, no o to vybalansovanejšie. Kostarika je divoká a zaujímavá, vďaka čomu sa stala naším favoritom. 

Zaujali vás kávy od Di Bosco? Vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako sa vám páčil zážitok ukrytý v krásnych obaloch. Aktuálnu ponuku nájdete na webe dibosco.sk.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close