utorok, 13 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Poď ochutnať slovenskú pražiareň

Trnavská pražiareň DI BOSCo: Ukrývajú nádherné obaly skutočný poklad?

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
26. novembra 2023
pražiareň kávy DI BOSCo - ochutnávka
Share on FacebookShare on Twitter

Keď sme prvýkrát dostali do rúk balíčky káv z trnavskej pražiarne DI BOSCo, zaujal nás podarený minimalistický dizajn. Prémiovo pôsobiace obaly z tvrdého papiera v sebe skrývajú čerstvo praženú výberovú kávu. Pražiareň DI BOSCo dbá na poctivý sourcing káv a na osobné vzťahy s farmármi. Má to však skutočný dopad aj na kvalitu zrniek? Blog o káve si na to posvietil.

Ochutnali sme prierez ponuky DI BOSCo a predstavíme vám päť káv z trnavskej pražiarne. Štyri z nich sú single origin výberové arabiky z Brazílie, Salvádoru, Kolumbie a Kostariky. Okrem nich sme zhodnotili aj zmes zvanú Gastini Blend, ktorá obsahuje aj robustu. Vitajte pri článku zo série Poď ochutnať slovenskú pražiareň.

1. Gastini Blend – sladká, orieškovo-kakaová

Blend Gastini je zmesou robusty a arabiky z Brazílie. Arabika zastupuje väčšiu časť blendu, konkrétne 70 percent. Jej prítomnosť dodáva káve veľmi jemnú ovocnosť pripomínajúcu sušené brusnice a sušené slivky. Okrem sladkého sušeného ovocia dodala arabika blendu Gastini výraznú sladkosť mandlí a lieskových orieškov. Na druhej strane, robusta tvorí “ťažšiu” zložku blendu. Káve dodáva ťažké a intenzívne telo na jazyku pripomínajúce rozplývajúci sa med. Po chuťovej stránke rozpoznáte robustu v tónoch kakaa a čokolády, ktoré sú výrazné v závere a dochuti kávy. Gastini Blend je výbornou voľbou hlavne pre tých konzervatívnejších z vás. Keď ste sa rozhodli hľadať čerstvosť a vyššiu kvalitu, no radi sa v espresse vyhnete acidite, toto je káva pre vás.

DI BOSCo - Gastini Blend - zrná
DI BOSCo - Gastini Blend - espresso

2. Brazília – sladká, čokoládovo oriešková

Z čistých arabík vám najkonzervatívnejšie chute poskytne výberová arabika z Brazílie. Kávy z tejto krajiny, ktorá je najväčším pestovateľom na svete, sa vyznačujú výrazne orieškovými a čokoládovými chuťami. Sú charakteristické vysokou sladkosťou, jemnou horkosťou a nízkou aciditou. To presne vystihuje aj Brazíliu od DI BOSCo. Espresso z nej vás osloví podmanivou sladkosťou mandlí a marcipánu, ktorú vystrieda mliečna čokoláda. Tie spolu vytvoria pocit, ako keby ste pili roztopenú Nutellu. V šálke neočakávajte žiadnu aciditu. Telo kávy je stredne ťažké a dochuť dlhotrvajúca, kakaová. Na Brazílii, podobne ako na Gastini Blend, si pochutíte hlavne v tom prípade, keď preferujete sladké a menej ovocné espressá.

DI BOSCo - Brazília - zrná
DI BOSCo - Brazília - espresso

3. Kostarika – ovocná s chuťou lesného ovocia a višňového vína

Držte si klobúky, s Kostarikou zažijete poriadnu ovocnú jazdu. Zrnká odrody Catuaí Rojo (červený Catuaí) vypestovala rodina Ureňa. S rodinou udržujú v Di Bosco veľmi úzky priamy kontakt. César a Jorge Ureňa vlastnia malú farmu, ktorá sa nachádza v oblasti Santa María de Dota v nadmorskej výške 1700 až 1800 metrov nad morom. Ich naturálne spracovaný lot sa v šálke prejaví stredne ťažkým telom a výraznými ovocnými chuťami. Na jazyku sa vám rozkotúľajú zrelé lesné jahody a maliny. Len čo doznie chuť lesných plodov, v ústach pocítite funky chuť višňového vína. Acidné chute veľmi elegantne dopĺňa mliečna čokoláda v dochuti, ktorá vytvára sladkú zložku kávy. Espresso z Kostariky je komplexné, ovocné na začiatku a sladké na svojom konci. Ak chcete objavovať čaro acidnejších káv, Kostarika vám odpáli dekel.

DI BOSCo - Kostarika - zrná
DI BOSCo - Kostarika - espresso

4. Kolumbia – sladká a ovocná s chuťou bieleho hrozna a karamelu

Odrody Colombia a Cayunda pre DI BOSCo vypestoval farmár Carlos Edgar Díaz. Jeho farma Finca Las Margaritas sa nachádza v oblasti Cundinamarca-Cachipay v nadmorskej výške 1550 metrov nad morom. Vďaka premytému spracovaniu je tento lot chuťovo najčistejší a najľahší. Espresso sa vyznačuje ľahučkým čajovým telom a zamatovou štruktúrou. Chuť kávy tvoria dve hlavné zložky. Sladkú zložku reprezentuje trstinový cukor a karamel. Acidná zložka je zastúpená zeleným jablkom a bielym hroznom. Ako prvé pocítite na jazyku svieže ovocie, ktoré neskôr vystrieda karamel a trstinový cukor. V dochuti vám v ústach ostane sladký karamel a mierne horký čierny čaj. Kolumbia od Di Bosco je skvelá v podobe čistého espressa. Odporúčame hlavne moderným kávičkárom, no vďaka jemným chutiam a príjemnej štruktúre neodradí ani tých konzervatívnejších.

DI BOSCo - Kolumbia - zrná
DI BOSCo - Kolumbia - espresso

5. El Salvador – vybalansovaná s chuťou zrelých pomarančov, sliviek a trstinového cukru

Čerešničkou na záver vašej virtuálnej ochutnávky je odroda Bourbon od farmára menom René Hernandéz. Reného farma sa nachádza v nadmorskej výške 1150 metrov nad morom. Na farme pestuje niekoľko odrôd a spracováva ich rôznymi metódami. Svoj Bourbon spracoval naturálnou metódou, ktorá káve dodala plné telo a chute dozretého ovocia. Predstavte si zrelé ovocie v štádiu, kedy sa v jeho chuti vybalansuje sladkosť a acidita. Presne také plody nájdete v šálke espressa zo Salvadoru. Zrelý červený pomaranč a slivky vám roztancujú chuťové bunky, ktoré následne pohladí sladkosť trstinového cukru. V dochuti nájdete harmančekový čaj a karamel. El Salvador je krásne vyvážená naturálka, ktorá musí chutiť jednoducho každému.

DI BOSCo - El Salvador - zrná
DI BOSCo - El Salvador - espresso

V Di Bosco vybrali do svojej ponuky skutočne zaujímavé kávy. V ich portfóliu sa nájdete, či už holdujete tradičnejším kávam alebo ste kávovým experimentátorom. Pre tých z vás, ktorí preferujú orieškové a čokoládové tóny, odporúčame blend Gastini a Brazíliu. Objavitelia sa nájdu v troch zvyšných kávach, ktoré sme predstavili. El Salvador a Kolumbia sú menej “funky”, no o to vybalansovanejšie. Kostarika je divoká a zaujímavá, vďaka čomu sa stala naším favoritom. 

Zaujali vás kávy od Di Bosco? Vyskúšajte a dajte nám vedieť, ako sa vám páčil zážitok ukrytý v krásnych obaloch. Aktuálnu ponuku nájdete na webe dibosco.sk.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: DI BOSCo
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok

Čo je to cappuccino?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL