Niektoré kávy sa vám okamžite vryjú do pamäti. Len otvoríte balíček a máte tušenie, že toto bude niečo výnimočné. Presne taká je Etiópia Uraga z pražiarne Barista Coffee Roasters – “anaeróbka” z vysokohorskej oblasti Uraga v Guji, ktorá vonia ako ovocné smoothie a chutí ako tropická kvitnúca záhrada. Ste fanúšikom uletených káv na filter? Toto je niečo pre vás!
Etiópia, ako ju (ne)poznáte
Uraga nie je len taký obyčajný etiópsky región – je to miesto, kde káva rastie v ohromujúcej nadmorskej výške 2250 metrov a ešte vyššie. Rastliny kávovníkov tu žijú v unikátnych podmienkach, ktoré nenájdete nikde inde na svete, a preto sú jednoducho jedinečné. Miestni farmári navyše využívajú tieň stromov ako Cordia africana, takže kávovníky sú ukryté pred ostrým priamym slnkom. Vďaka kombinácii špecifických podmienok, vysokej nadmorskej výšky a starostlivého prístupu farmárov vznikol aj lot mixu niekoľkých etiópskych odrôd, ktorý pre vás priniesla pražiareň Barista Roasters.

Káva upražená v Lučenci pochádza z jedinej maličkej farmy s rozlohou 5,2 hektára. Skladá sa z troch etiópskych odrôd – Dega, Kurume a 74110. Na ich spracovanie sa podujala stanica Haro Wachu a zvolila metódu, ktorá v posledných rokoch nabrala na popularite – anaeróbnu fermentáciu. Kávovníkové čerešne sa uzavrú do nádob bez prístupu kyslíka, čím sa naštartuje indukovaná fermentácia a tvorba úplne iných chuťových profilov. Po 4 až 15 dňoch fermentácie (podľa podmienok) nasleduje sušenie na afrických posteliach, a voilà – funky zázrak je na svete.
Voňavý tropický raj
Keď som prvýkrát otvoril balíček Etiópie Uraga, pocítil som extrémne výraznú vôňu. Tá prepájala sladký ananás, marakuju a čosi pripomínajúce čokoládovo-ovocný koláč. Voňavejšiu kávu som už dlhšie nepil. Je v nej cítiť experimentálne spracovanie, ale takisto aj náznak špecifickej vône etiópskych káv.

Chuť plná vrstiev
Etiópka z Barista Roasters, ktorú som testoval, bola upražená na filter. Ak ste fanúšikom moderného espressa, nič vám nemusí brániť v tom, použiť ju v pákovom kávovare alebo rovno siahnuť po jej tmavšej verzii praženej na espresso. Na filtri sa však Uraga ukáže v plnej kráse.
Acidita je výrazná, ale šťavnatá – pripomína marakuju a ovocné víno, no nestráca balans. Sladkosť sa prejavuje vo forme sušeného hrozna, mliečnej čokolády a kvapky medu. Horkosť je jemná až takmer žiadna, čo tejto káve dodáva čistotu a ľahkosť. A potom pocítite kvety – áno, skutočne to tam je: fialky. Také čerstvé, akoby ste ich práve natrhali. Prejavia sa hlavne v dochuti kávy spolu s príjemnou aciditou a sladkosťou.
Telo je smotanové a sirupové zároveň – nie ťažké, ale určite plné. Je to káva, ktorú nepijete len pre kofeín, ale pre celý senzorický zážitok, ktorý vám sprostredkuje.

Chuťový kaleidoskop pre experimentátorov?
Pre tých, čo milujú experimentálne spracované kávy, ktoré nie sú “len tak” ovocné, ale idú hlbšie do fermentovaných tónov, štruktúrovanej acidity a vrstiev, ktoré sa odkrývajú s každým dúškom. Ak máte radi kávy s twistom a chcete kávu, ktorá sa vám v šálke mení ako kaleidoskop, Uraga je pre vás. Ja som ju pripravoval pomocou tradičného drippera Hario V60 a tento recept mi chutil najviac:
Recept Hario V60 Etiópia Uraga
18 g kávy
250 ml vody (93 °C)
Mletie: stredné až stredne jemné (20 klikov na Comandante)

Nálevy:
0:00 – 0:30 – 40 ml blooming (krúživý pohyb + zamiešanie lyžičkou)
0:30 – 1:00 – do 150 ml (kontinuálny krúživý nálev a jemné zamiešanie dripperom)
1:00 – 1:40 – do 250 ml (nálev do stredu a zamiešanie dripperom)
Výsledný čas extrakcie: cca 2:30 – 2:50
Tropická, florálna a komplexná bomba za skvelú cenu
Etiópia Uraga od Barista Roasters je káva, ktorá vám ukáže, čo všetko sa dá z etiópskej anaeróbky dostať. Je to funky, je to elegantné,je to zamamätateľné. Navyše pochádza z malej výberovej parcely (len 5,2 ha), čo jej pridáva na jedinečnosti.
Ak hľadáte niečo výnimočné – na filter, espresso alebo len tak, pre radosť – táto káva vás nezradí. Skôr vás prekvapí, nadchne a zanechá s pocitom, že aj jedna šálka môže byť malým dobrodružstvom. A v neposlednom rade, nie je vôbec drahá. Na eshope pražiarne Barista Roasters baristaroasters.sk nájdete 200-gramový balíček tejto bomby aktuálne za 12 eur. Ak k tomu použijete zľavový kód BLOGOKAVE10, ušetríte desať percent.
