Exkluzívne

Two Hands: V Prešove vznikla nová pražiareň výberovej kávy

O bratoch TomášoviSamuelovi Okruhľanských sme na Blogu o káve už písali. Sú to chlapci, ktorých Prešovčania dobre poznajú z centra mesta; prevádzkujú totiž pojazdné kaviarne Káva na bajku. Len nedávno pritom promptne zareagovali a kolegom z kaviarne Libresso počas svojej zimnej prestávky požičali kávovar. Doslova ich tak zachránili a umožnili im ďalej fungovať. Teraz sa púšťajú do svojho nového projektu; rozbiehajú pražiareň výberovej kávy Two Hands.

Východniari podnikajú už dlhšie. Vlastne už od konca strednej školy uvažovali nad tým, v akej oblasti by sa dokázali presadiť. „Ešte s bývalým spoločníkom sme intenzívne premýšľali, aký biznis by sa v Prešove mohol uchytiť,“ povedal Samo Okruhľanský pre Blog o káve. „V zahraničí sme sa inšpirovali pojazdnou kaviarňou a keďže v našom meste nič podobné nebolo, prišlo nám to ako super nápad. Neskôr sa ku mne pridal aj brat Tomáš a sme tu.“

V uliciach od roku 2016

Obaja mladíci sa následne intenzívne vzdelávali. Tomášovi pomohlo aj štúdium na hotelovej akadémii, v rámci ktorého absolvoval prvé baristické kurzy. Popri vysokej škole pracoval v rôznych kaviarňach a zbieral cenné skúsenosti. „A veľa sme sa toho naučili aj v uliciach, v ktorých sme už od roku 2016,“ skonštatoval Tomáš. „Vtedy sme otvorili prvú pojazdnú kaviareň a v roku 2020 druhú.“

Vzápätí prezradil aj to, v čom je prešovská pojazdná kaviareň jedinečná: „Väčšina takýchto kaviarní je na podvozku trojkoliek, ale my sme chceli vymyslieť niečo naše, originálne a prešovské. Vznikol z toho unikátny koncept, v rámci ktorého bicykel ťahá vozík. Niečo takéto nenájdete možno nikde inde vo svete.“

Tomáš Okruhľanský Two Hands
Tomáš Okruhľanský so svojimi kávami.

Skromné začiatky

„V roku 2016 sme začínali skromne a s maličkým rozpočtom. Veľa vecí sme si urobili svojpomocne a cena kávového bicykla bola napokon okolo 3 000 eur, ale bez technológie. Tá bola samozrejme násobne drahšia. K tomu potom treba prirátať všetky povolenia od mesta a hygieny, keďže VZNM Prešov nepočítalo s takouto formou podnikania na jeho území,“ dodal Tomáš Okruhľanský.

V pojazdných kaviarňach Káva na bajku bola najskôr k dispozícii len obyčajná komoditná káva. Samo a Tomáš však chceli napredovať, a tak neskôr prešli na komárňanskú značku Green Plantation a následne na domácu prešovskú Eperu.

Prečo si kávu začali pražiť sami?

„Obaja sme sa v kávovej kultúre vyvíjali a napredovali sme, tak aj naše požiadavky na kávu boli čoraz vyššie,“ objasnil Samo. „Pred rokom sme sa rozhodli pre veľký krok a kávu sme si začali pražiť sami. Samozrejme, že takto vieme mať vstupnú surovinu za nižšie náklady, ale ak by sme si kávu pražili len pre seba, bol by to ekonomický nezmysel. Cena technológie i nájmu je totiž vysoká. Neostalo nám teda nič iné, len založiť pražiareň, ktorá nebude pokrývať iba potreby pojazdnej kaviarne, ale bude tešiť omnoho širšie spektrum zákazníkov.“

Pražiareň dostala označenie Two Hands a dnes už funguje aj jej eshop twohands.sk. Aktuálne informácie sú k dispozícii na instagramovom konte @twohands_praziarenkavy, ale viacero zaujímavostí nájdete aj na IG @kavanabajku.

Tomáš a Samuel Okruhľanskí - pražiareň kávy Two Hands
Popač tu ny jak še to robi!

Päťkilová pražička Besca

Akú pražičku využíva pražiareň Two Hands? „Najskôr sme si naštudovali obrovské množstvo recenzií a článkov o pražičkách a rozhodli sme sa pre 5-kilovú pražičku značky Besca. Zatiaľ s ňou máme len veľmi dobré skúsenosti,“ odpovedal Tomáš. „Čo sa týka priestorov a povolení, tak nám veľmi pomohli naše predchádzajúce skúsenosti z pojazdných kaviarní. Samozrejme je to veľa byrokracie a chce to pevné nervy, ale boli sme na to pripravení a všetko išlo hladko.“

Obaja chlapci absolvovali kurz praženia a prečítali si niekoľko zahraničných kníh. „Kávu praží Tomáš, ale na cuppovaní sa podieľame obaja,“ prezradil Samo. „Obaja preferujeme svetlejšie praženie a celkovo sme to stanovili tak, že na espresso pražíme City+ a na alternatívnu prípravu City.“

Najlepšie kávy Two Hands

V ponuke Two Hands je aktuálne sedem káv, z ktorých sú dve na alternatívnu prípravu a päť na espresso. „Ak by sme mali vybrať tú najlepšiu, tak na espresso by to bola Columbia la Secreta, ktorú ponúkame aj v našich pojazdných kaviarňach. Na alternatívnu prípravu by sme odporučili Etiópiu Kabira, ktorá má príjemnú ovocno-čajovú chuť typickú pre naturálne spracované Etiópie. V portfóliu máme aj blend 80/20 (Brazília/India) určený primárne pre ľudí, ktorí preferujú kávy s bohatou crémou a výraznou chuťou horkej čokolády,“ dodali bratia Okruhľanskí.

Náš tip: Na eshope twohands.sk môžete do konca februára využiť zľavový kód blogokave10 a ušetríte 10%. Nakúpte aspoň  za 40€ a dopravu máte zadarmo.

Samuel Okruhľanský
Samo Okruhľanský v plnom nasadení.
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Jeden komentár

  1. Pekný článok, ďakujem – využil som hneď kupón na Etiópiu Kabira a hneď sa pustím do porovnávania s Etiópiou Keramo od Diamond’s Roastery.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close