Aurelica Coffee, prvá výberová pražiareň na Liptove, prichádza s odvážnou kávovou novinkou. Zo známej kolumbijskej farmy Finca Monteblanco, prináša kofermentované šialenstvo s názvom Ty Kokos!.
Ako vzniká káva, ktorá chutí ako tyčinka Margot? Odkiaľ sa v nej vezme chuť kokosu? To a mnoho ďalšieho sa dozviete pri ochutnávke kávy Ty Kokos!.

Čo je to kofermentácia?
Počuli ste už o takzvanej kofermentácii? Ak si toto slovíčko rozmeníme na drobné, skladá sa z predpony ko- (spoločné) a slova fermentácia (kvasenie). A zrazu to dáva zmysel. Kofermentácia označuje experimentálne spracovanie kávy, pri ktorom sú kávy fermentované spoločne s ďalším, poväčšine rastlinným materiálom. Táto externá zložka sa často skladá z čerstvého či sušeného ovocia, byliniek či korenín.
V prípade kávy Ty Kokos! je zrejme nad slnko jasné, aká plodina sa zúčastňuje fermentácie. Áno, je to kokos. Vďaka spoločnej fermentácii kávy a kokosu, sa chute oboch zložiek prepoja a káva nasaje tóny kokosu, ktoré by v nej prirodzenou cestou nevznikli. Na to, aby sa tieto prvky v káve uchytili natoľko, aby prežili aj proces praženia, je potrebná tretia zložka. Špecificky vyšľachtená kultúra kvasiniek a mikroorganizmov vytvára akýsi mostík medzi kokosom a kávou, ktorý sprostredkuje výmenu chutí a aróm.

Tento proces si však vyžaduje určitý čas. Kávovníkové čerešne, kokos a kvasinky tak strávia niekoľko desiatok hodín uzavreté v nádobách bez prístupu vzduchu a funky káva je na svete. Stačí ju len správne vysušiť, pretriediť a expedovať k pražiarovi. Už sa neviete dočkať? Tak ju spolu ochutnajme.
Ako chutí Ty Kokos!?
Ty Kokos! od Aurelica Coffee je káva pražená svetlo – na filter. Nemusíte sa však báť ani poriadne uleteného espressa.
Už v aróme pocítite stopu spracovania kávy. Kokos, ktorý v nej nájdete, je tak intenzívny, že ho rozpozná aj úplný kávový začiatočník. Ty Kokos! vo mne už od prvého pričuchnutia vyvolala pocit, že mám v ruke tyčinku Margot.

A “margotka” sa prejavila aj v chuti. V tej sa objavuje sladký kokos, veľmi jemná citrusová acidita a mliečna čokoláda. Celkovo je káva plná sladkosti, ktorá je vyvážená príjemnou aciditou a horkosťou. Chuť kokosu a čokolády sa dostáva aj do dochuti, ktorá vám ostane na jazyku ešte poriadne dlho. Textúra kávy je plná, chute sú výrazné a vytvárajú komplexný a príjemný chuťový zážitok, ktorý skutočne pôsobí ako sladkosť v podobe kávy.
Ty kokos! je vhodná najmä pre milovníkov sladkých profilov a tých, ktorí hľadajú výrazne aromatickú, ale stále technicky precízne spracovanú kávu. Ak vás Ty Kokos! oslovila, pripájam vám aj môj obľúbený recept:

Recept na Hario V60 – Ty Kokos!
- 14,5 g kávy
- 220 ml vody (90 °C)
- Mletie: 20 klikov na mlynčeku Comandante (stredné až stredne jemné mletie)
Nálevy:
- 0:00–0:30: 40 ml (krúživý nálev, premiešať lyžičkou)
- 0:30–1:00: do 120 ml (krúživý nálev, premiešať dripperom)
- 1:00–1:30: do 220 ml (nálev do stredu, premiešať dripperom)
- Celkový čas extrakcie: cca 2:30

Chuťový výsledok: výrazná kokosová stopa doplnená o čokoládu a jemnú aciditu, plné telo a sladká dochuť.
Nové obaly s autorským dizajnom
Najnovšie kávy od Aurelica Coffee si zaslúžili aj nové vizuálne spracovanie obalov. Dizajn pochádza od ilustrátorky Kristíny Babulicovej a reflektuje hravý a experimentálny prístup značky. Obaly sú vizuálne nápadité, okrem kávových prvkov znázorňujú niekoľko budov z oblasti Liptova a hlavne parný stroj a jeho vynálezcu – Aurela Stodolu. Vedeli ste, že pochádza z Liptovského Mikuláša a pražiareň Aurelica je pomenovaná práve podľa neho?

Aurelica Coffee a inovatívne kávy z Liptova
Ty kokos! a mnohé ďalšie kávy od Aurelica Coffee dokazujú, že aj na Liptove môžete nájsť inovatívne kávy svetovej kvality. Ak ste správni kávoholici, určite radi experimentujete a skúšate niečo nové. Vďaka odvážnemu spracovaniu, kvalitnej surovine a starostlivému praženiu vznikla káva, akú ste pravdepodobne ešte nemali. Ty kokos! je výrazná, zaujímavá a zapamätateľná. Trúfam si povedať, že pre milovníkov sladkostí ako Margot, Koko či Bounty to bude nezabudnuteľný zážitok.