V Bratislave nedávno pribudla ďalšia kaviareň s kvalitnou výberovou kávou. Volá sa 6:57 a.m. a ide o projekt mladých Ukrajincov. Keď o tomto mieste napísali niektoré bulvárne portály, v diskusii sa – ako inak – strhol poriadny „shitstorm“. Vyzerá to tak, že naši spoluobčania ešte nestavajú hrádzu proti progresívnemu liberalizmu, ale svoju silu ukazujú v diskusiách.
Ale späť k veci: v Bratislave vznikla kaviareň, ktorá je obohatením slovenskej kaviarenskej scény. Dokonca v nej pracuje aj Oleg Horb, ktorý pred niekoľkými dňami (29. júna) vyhral majstrovstvá Slovenska v príprave kávy cez AeroPress. A aj káva, ktorú pri príprave používajú, je absolútna špička. Slovenskú produkciu u nich zastupuje pražiareň Lot, ktorú vedie majster sveta v príprave kávy cez AeroPress pre rok 2015 Lukáš Lot. Jeho káva mimochodom v minulom roku ovládla recenzný rebríček Blogu o káve.
Vyspovedali sme spoluzakladateľa Žeňu (v anglickom prepise Zhenya), ktorý pochádza z malého ukrajinského mesta Smila a ktorý tento projekt vedie.
Aký je tvoj kávový príbeh? Pracoval si s kávou už aj na Ukrajine?
„Áno, niekoľko posledných rokov som žil v Kyjeve, kde som pracoval ako barista. S kávou a celkovo v gastre pracujem už mnoho rokov a to, čo robím, veľmi milujem. Do Bratislavy som sa presťahoval v marci 2022 a našiel som si miesto v kaviarni SVÄG TO GO. Tam som sa zoznámil aj so svojim partnerom Vladom a práve s ním sme sa rozhodli vytvoriť spoločný projekt a otvoriť niečo vlastné.“
Bolo náročné všetko to zvládnuť a ako dlho tento proces trval?
„Myšlienky na vlastnú kaviareň som mal už veľmi dávno, ale vážne som o tom začal uvažovať približne pred rokom. Venovať som sa tomu začal v decembri 2023 a otvorili sme 5. júna 2024, takže celý proces otvorenia kaviarne trval približne šesť mesiacov. Najťažšie pre nás bolo nájsť priestor, ktorý by spĺňal naše požiadavky. Chceli sme nájsť malé miesto, pretože by to umožnilo bližší kontakt s hosťom a priamu komunikáciu s ním. Tiež nebolo ľahké vyznať sa vo všetkých úradoch a pravidlách, ale s trochou úsilia, odhodlania a trpezlivosti si teraz môžete vychutnať kávu u nás v 6:57 a.m.“
Prečo názov práve 6:57 a.m.?
„Myšlienkou bolo otvoriť kaviareň pre ľudí, ktorí skoro ráno chodia do práce, prípadne v takomto skorom čase končia cyklistickú vychádzku – je tu veľká komunita cyklistov. Čo sa týka názvu, mali sme veľa nápadov. Chceli sme niečo zaujímavé a hlavne sme chceli názvom naznačiť, že otvárame skoro ráno. V Bratislave je veľa dobrých kaviarní, ale len veľmi málo z nich otvára takto skoro. Taký je teda príbeh za našim názvom. V pracovné dni teda pripravujeme kávu pre našich hostí od 6:57.“
Pracujete len s výberovou kávou?
„Áno, pracujeme iba s výberovou kávou. Používame kávu od ukrajinských aj slovenských pražiarov. Celkovo však nechceme stanovovať žiadne obmedzenia – momentálne si u nás môžete vychutnať kávu od Foundation (ukrajinská pražiareň z Odesy) alebo LOT (slovenská pražiareň z Bratislavy).“
Náš tip: pri nákupe kávy na eshope lotroastery.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Zľavové kódy do ďalších slovenských pražiarní nájdete TU.
Čo všetko si u vás ľudia môžu dať?
„V našej ponuke nájdete všetky kávové klasiky (espresso, cappuccino, flat white, latte). Ponúkame aj filtrovanú kávu (batch brew) a veľmi sme si obľúbili matchu, takže u nás si môžete vychutnať matchu v rôznych kombináciách (matcha latte, matcha tonic, matcha orange, matcha latte s mangom alebo malinami, alebo len matcha shot). Z jedla ponúkame pečivo z pekárne Kruh.“
Kde konkrétne sa vaša prevádzka nachádza? Je možné pri vás aj parkovať?
„Naša kaviareň sa nachádza v časti Starého Mesta Bratislavy na ulici Medená 19 a áno, je možné tu aj parkovať.“
Na záver ešte taká obligátna otázka. Na sociálnych sieťach som pri príspevkoch o vašej kaviarni videl veľa nenávistných reakcií. Stretli ste sa s nimi aj priamo v prevádzke? Alebo sú ľudia v Bratislave skôr dobroprajní a fandia vám?
„Za mesiac našej prevádzky sme dostali viac pozitívnych reakcií než negatívnych. Naši hostia sú veľmi príjemní a priateľskí, a my si každého z nich veľmi vážime, pretože každý z nich je súčasťou nášho projektu. Prijímame akúkoľvek spätnú väzbu a sme pripravení nad ňou premýšľať a pracovať na nej. O negatívnych reakciách, ktoré sa netýkajú našej práce, kávy, sortimentu a servisu, môžeme povedať len jediné: každý má svoj názor a s tým my nič nenarobíme. Nedá sa vyhovieť každému.“
Náš tip: Kaviareň 6:57 sledujte na Instagrame @6.57.a.m.