Zaujímavosti o káve

V Kambodži falšovali kávu. Čo všetko pri tom využívali?

V kambodžskej provincii Kandal nachádzajúcej sa v južnej časti krajiny falšovali kávu. Z tohto prečinu boli obvinení majitelia hneď dvoch pražiarní, ktorí aktuálne čakajú na výsledok súdneho procesu.

Tridsaťtriročný Thun Nath a 24-ročný Luot Leang prišli na to, že kávu môžu vhodne doplniť sójou, zafarbiť ju, dochutiť a následne predávať. Vedia to spraviť tak šikovne, že bežní zákazníci na falošnom produkte vraj nič nespozorujú.

Porušili však tamojšie štandardy týkajúce sa produkcie kávy, nemali na to povolenie, nedržali sa právnych predpisov a zákazníkov vystavili zdravotnému i bezpečnostnému riziku. Informovala o tom webová stránka phnompenhpost.com.

Za toto všetko im hrozí uväznenie na jeden mesiac až jeden rok a pokuta vo výške 5 až 10 miliónov rielov (v prepočte 1 065 až 2 131 eur, pozn. autora).

Obvinení sa bránia tým, že kávu vyrábali podľa miestneho receptu. Využívali pritom päť pražičiek s kapacitou 120 kilogramov a do produktu pridávali maslo, karamelový sirup, umelé sladidlá, farbivá, cukor, soľ, rybaciu omáčku, ryžové víno, glutaman sodný, mlieko a sóju.

Polícia pri obhliadke miesta činu našla 60 balíkov sójových zŕn, šesť vriec kávových zŕn prvej triedy, desať druhej triedy a šesť vriec už upraženej kávy.

Okrem toho sa na mieste nachádzali aj špeciálne stroje na miešanie masla, cukru a ostatných prímesí, vďaka ktorým mal finálny produkt pripomínať kávu.

Ku vzorke, ktorú by sme mohli degustovať, sme sa bohužiaľ nedopracovali 🙂

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close