Recepty

Latte macchiato: Recept na „machuľatú“ pochúťku? (VIDEO)

Latte macchiato patrí medzi obľúbené kávové nápoje. Pochádza z Talianska a jeho názov v taliančine znamená „poškvrnené mlieko“.

Áno, latte alebo il latte je mlieko a macchiato je poškvrnené, ušpinené, prípadne machuľaté mlieko. Veď macchia znamená škvrna, šmuha, fľak alebo machuľa.

Mlieko s malým množstvom kávy

Latte machiatto je v skutočnosti veľké množstvo mlieka s malou štipkou kávy, ideálne espressa, ale ako môžete vidieť v nižšie priloženom videu, my sme si ho trúfli spraviť za pomoci filtrovanej kávy. Žiadny problém.

Len treba postupovať čo možno najopatrnejšie, aby sa mlieko s kávou úplne nepremiešalo a aby v pohári vynikli jednotlivé vrstvy.

Rozdiel medzi latte macchiato a caffè latte

Stavíme sa, že vám ihneď prišla na um táto otázka. Oba názvy nápojov znejú podobne, ale v skutočnosti je to niečo celkom iné.

Skúsme si stručne zhrnúť základné rozdiely:

  • pri latte macchiato sa káva pridáva do mlieka, pri caffè latte mlieko do kávy
  • latte macchiato obsahuje okrem speneného mlieka aj nespenené
  • pri latte macchiato sa často využíva len malé množstvo kávy, pokojne len polovica espressa
  • latte macchiato je nápoj, v ktorom na prvý pohľad vidieť rôzne vrstvy, caffè latte je naopak premiešané
  • pri latte macchiato sa dôraz kladie na mlieko, pri caffè latte na kávu.

PS: okrem toho existuje aj caffè macchiato, teda nápoj, pri ktorom je káva „poškvrnená“ malým množstvom mlieka.

recept na prípravu latte macchiato

Ako si pripraviť latte macchiato?

  1. do spodnej časti hrubostenného skleneného pohára (okolo 250 ml) nalejte horúce mlieko (niektoré zdroje píšu aj o možnosti studeného mlieka)
  2. na mlieko potom opatrne prilejte espresso, prípadne v našom prípade sme na neho nechali kávu prekvapkať
  3. následne pridajte mliečnu penu, ktorú si viete vyšľahať napríklad vo french presse
  4. vrch pohára vyzdobte strúhanou čokoládou alebo kakaom. Škorica sa príliš neodporúča, pretože zvykne prebiť chuť. Často sa využíva aj alternatíva vo forme dochucovacích sirupov.
  5. pri konzumácii odporúčame použiť len dlhú lyžičku, nie slamku.

Freestyle má svoje čaro

Všeobecne však nie je nutné, aby ste sa držali predpísaných receptov. Keď skúšate a experimentujete, tak to má tiež svoje čaro a môžete sa dopracovať k veľmi zaujímavým výsledkom.

„Išiel som po svojom, človek sa nemusí nevyhnutne držať receptov. Treba to robiť s radosťou a neriešiť,“ povedal nám Oliver, ktorý je autorom priloženého videa. „Mlieko som napríklad ohrial len trochu. Tak, aby sa dalo našľahať vo french presse…“

No a na záver dodajme, že ak si budete robiť akýkoľvek kávový nápoj, siahnite po kvalitnej káve. Napríklad po niečom z kávového eshopu Blogu o káve.

Dobrú chuť!

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close