nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

V pražiarni Aurelica počas praženia vypadla elektrina. Aké škody vznikli?

Ladislav Király Od Ladislav Király
24. júla 2023
Aurelica - pražička kávy
Share on FacebookShare on Twitter

V pražiarni kávy Aurelica sídliacej v Liptovskom Mikuláši vypadla elektrina. Stalo sa tak nešťastne vo chvíli, keď práve prebiehal proces praženia. Vedeli ste o tom, že takáto várka kávy sa už nedá zachrániť? A prečo mala Aurelica kvôli výpadku pokazené hneď dve várky? To všetko vám prezradíme.

Bol teplý letný večer a Marek Benikovský ako zvyčajne stál za svojou pražičkou. Odrazu tma. „Po opadnutí prvotného stresu a paniky, že sme v úplnej tme, som sa snažil zhodnotiť, v akej fáze sa nachádza káva vo vnútri bubna,“ prezradil Marek v rozhovore pre Blog o káve. „Vedel som, že sme už len približne minútu od cieľovej teploty a ukončenia praženia. To znamená, že káva musela byť v danej chvíli vystavená obrovskej teplote.“

Horúci bubon sa prestal otáčať

„Po výpadku elektriny sa bubon prestal otáčať a zrnká, ktoré sa ho priamo dotýkajú, na tom boli najhoršie. Okrem toho prestal fungovať aj airflow, teda odsávanie vzduchu, a v bubne sa začalo hromadiť veľké množstvo dymu či vodnej pary s typickou arómou praženia. Bolo mi jasné, že kávu musím odtiaľto čo najrýchlejšie dostať von. Výrobca našej pražičky na to aj myslel a pomocou špeciálneho imbusového kľúča vieme bubnom točiť manuálne – kávu takto dostaneme von do chladiča.“

vypúšťanie upražených kávovníkových zŕn do chladiča
Takto zvyčajne vyzerá vypúšťanie upraženej kávy do chladiča.

Marek vzápätí prezradil, že zrná by sa v bubne inak ďalej ohrievali a teoreticky by mohli aj vzbĺknuť. „Existuje tu takéto riziko. Keď zrno usušíš úplne do čierna, môže sa to stať. A to je celkom adrenalín, pretože po vzbĺknutí pražičky by sme odrazu mali škodu 20 000 eur.“

Zaujímal som sa aj o to, či by situáciu nebolo možné vyriešiť záložným zdrojom energie. „Samozrejme, bolo,“  odvetil Marek. „Náš dodávateľ elektrickej energie má však takýto kolaps len veľmi zriedka, vlastne sme to zažili prvýkrát. Je však veľmi pravdepodobné, že po sťahovaní sa do väčších priestorov už takýto záložný zdroj bude súčasťou našich technológií.“

Výška škody v € sa môže líšiť

Aká škoda môže pri takomto probléme vzniknúť? Keďže je celá várka kávy súca na odpis, nemusí to byť lacné.

„Výška škody je veľmi individuálna. Ide o cenu kávy, veľkosť pražičky i veľkosť ‚batchu‘, prípadne ak chcete dávky praženej kávy. My sme mali dnu päť kilogramov brazílskej kávy a mali sme teda šťastie. Škoda na tejto várke bola okolo 40 eur. Kávu sme však museli rýchlo vypustiť do chladiča, kde už bola predchádzajúca várka, takže sa nám škoda zdvojnásobila. Keby sa podobný problém stal pri káve Nestora Lassa z Kolumbie, kde kilo stojí takmer 30 eur, bola by škoda omnoho vyššia,“ pripomenul Marek.

Aurelica - premiešané zrná upraženej a nedopraženej kávy
Takto vyzerali zrná po nečakanom výpadku elektriny.

Horúčava v pražiarni

Keďže do konca praženia nechýbalo veľa, zaujímalo ma aj to, prečo v chladiči ešte bola predchádzajúca káva. Predpokladal som, že sa nemusí chladiť až tak dlho. „Teplota okolia to bohužiaľ nedovolila a preto som kávu stále chladil. V lete máme v pražiarni často aj 40 stupňov a káva nevie vychladnúť tak rýchlo. Videl som, že teplota chladeného zrna ešte nie je fajn, takže som čakal. No a takto sa bohužiaľ pokazená várka premiešala s tou, ktorá chladla.“

Pražiareň Aurelica disponuje plynovou pražičkou, ale aj tá je závislá od elektriny. „Označenie plynovej, prípadne elektrickej pražičky, je odvodené od toho, aký zdroj tepla využíva. Či je to plynový horák pod bubnom, elektrická špirála, alebo vzduch ohriaty mimo pražičky. Každá však k svojmu fungovaniu potrebuje aj elektrickú energiu. Napríklad na odťah vzduchu, otáčanie bubna, chladiča a chladenie vzduchu. Naša plynová pražička má teda aj tri motory ktoré sú závislé len na elektrike,“ dodal Marek Benikovský pre Blog o káve.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Aurelica
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
kávové ľadové kocky - drink s kávou Kenya Endebess od Barista Coffee Roasters - obrátený filter tonic

Kávové ľadové kocky: Ako s ich pomocou urobiť chutný drink?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL