nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zdravie

Vedci neodporúčajú piť kávu z papierových pohárov, výsledky ich štúdie sú „znepokojujúce“

Ladislav Király Od Ladislav Király
17. marca 2021
jednorazový papierový pohár na kávu

Vedeli ste o tom, že jednorazový papierový pohár je zvnútra pokrytý vrstvou, ktorá pri kontakte s horúcou tekutinou produkuje mikroplasty?

Share on FacebookShare on Twitter

V priebehu minulého roku sa na celom svete vyrobilo približne 264 miliárd papierových pohárov určených na jednorazové použitie. Ľudia z nich pili minerálky, čaj či varené víno, ale veľká časť takýchto pohárov bola určená na kávu. No a ako dokázali indickí vedci, konzumenti teplých alebo horúcich nápojov z papierových pohárov nerobia dobre.

„Počas pätnástich minút, za ktoré vypijete kávu alebo čaj, vo vnútri pohára začne degradovať ochranná vrstva,“ uviedla vedúca štúdie, doktorka Sudha Goelová, v publikovanom stanovisku. „Za ten čas sa do horúceho nápoja dostane 25 000 čiastočiek o veľkosti mikrónov (jedna milióntina metra).“

„Priemerný človek, ktorý si dá denne trikrát kávu alebo čaj, samozrejme v papierovom pohári, do seba takto dostane 75 000 malých kúskov mikroplastov, ktoré sú voľným okom neviditeľné,“ dodal Goel.

Mikroplasty môžu viesť k rakovine i neplodnosti

Spomínané čiastočky sú mimoriadne malé, podľa vedcov je to približne jedna päťdesiatina hrúbky ľudského vlasu. Avšak keď ich skonzumujeme veľa a robíme tak pravidelne, môže to mať neblahé následky. Tím lekárov zo Spojených štátov amerických už mikroplasty dokonca našiel aj vnútri ľudských orgánov. V tejto súvislosti vyjadril obavy, že ich požívanie môže viesť k rakovine alebo neplodnosti.

Varovným signálom je aj to, že u zvierat vyvoláva kontaminácia mikroplastmi zápaly. Je pritom pravdepodobné, že u ľudí to bude podobné, aj keď táto oblasť zatiaľ nie je dosť dobre prebádaná. Pre istotu je lepšie dať si na papierové poháre pozor a kávu podľa možností piť z porcelánovej šálky. Alebo mať so sebou napríklad kvalitný termohrnček.

Káva s paládiom, chrómom či kadmiom

„Mikroplasty fungujú ako nosiče kontaminantov ako ióny či ťažké toxické kovy paládium, chróm a kadmium,“ pokračovala spomínaná doktorka z Indického technologického inštitútu v Kharagpure. „Keď sú tieto látky požívané pravidelne v priebehu dlhšej doby, môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy.“

Goelová so svojim tímom vykonali zaujímavý experiment. V rámci neho do papierových pohárov naliali ultra-čistú vodu Milli-Q, ktorá bola nahriata na 85 až 90 stupňov Celzia. Potom ju v nich nechali pätnásť minút. Následne si na ňu posvietili fluorescenčným mikroskopom a okrem toho detailne preskúmali aj umelohmotný lem vnútornej časti pohára. Výsledky vraj boli „znepokojujúce“.

Papierové poháre vyhrávajú vďaka cene

Papierové poháre sú podľa vedcov nebezpečné, ale na druhej strane sú veľmi lacné a dostupné. Nájsť za nich vhodnú náhradu teda nie je jednoduché. Spotrebúvame ich pritom všade; stačí si pomyslieť na tradičné vianočné trhy, ale napríklad aj na kupovanie kávy v bežných automatoch. Všade dostaneme jednorazový pohár, mnohokrát papierový.

„Okrem toho, že takto konzumujeme mikroplasty, čo potvrdila aj táto štúdia, papierové poháre po sebe zanechávajú tenkú vrstvu umelej hmoty, ktorá kontaminuje prostredie,“ povedal hovorca environmentálnej charitatívnej organizácie Ecolife pre stránku studyfinds.org.

Súčasné jednorazové poháre sa na skládkach nerozložia

„Jednorazové papierové poháre sa na skládkach nerozložia a nedajú sa ani recyklovať. No a keďže dopyt po nich neprestajne rastie, dá sa zasýtiť len ďalším odlesňovaním,“ skonštatoval hovorca spoločnosti.

Ecolife sa okrem iného zaoberá aj výskumom týkajúcim sa nájdenia iných ochranných vrstiev pohárov; tie by nemali byť z plastu a mali by byť biodegradovateľné. V tejto chvíli sú však dvakrát také drahé ako bežné riešenia.

Dodajme, že výsledky štúdie boli publikované v magazíne Journal of Hazardous Materials.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: jednorazové poháre
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Caffé del Doge a Blog o káve

Caffé del Doge a ponuka, ktorá sa neodmieta

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL