Druhy kávových nápojov

Espresso tonic: Ako ho správne pripraviť, aby sa nepremiešal?

Espresso tonic je drink, ktorý v posledných rokoch výrazne nabral na popularite. V ponuke ho má azda každá moderná kaviareň. Poďte zistiť, čo sa za názvom espresso tonic v skutočnosti skrýva?

Náš tip: Viac informácií o jednotlivých kávových nápojoch nájdete v rubrike „Druhy kávových nápojov„.

Minimalistický drink 

Espresso tonic je osviežujúci nealkoholický (nielen) letný nápoj. Jeho názov je veľmi výstižný, keďže sa skutočne skladá z espressa a tonicu. Toto spojenie vám môže pripadať zvláštne či netradičné, no garantujeme, že chuť vás príjemne prekvapí. 

Chuť kávy v spojení s jemne horkastou a sladkou chuťou tonicu vytvorí nezvyčajný zážitok, ktorého sa nebudete vedieť dopiť. Espresso tonic je veľmi obľúbený drink nielen medzi zákazníkmi, ale aj baristami v kaviarni – jeho najväčšími prednosťami sú jednoduchá príprava a efektný vzhľad. Poďte sa zahrať na domácich baristov a pripravte si populárny espresso tonic. 

espresso tonic z kávy Kenya od Coffeeinu

Čo potrebujete na espresso tonic?

Espresso tonic je tvorený espressom z vhodne vybranej kávy, tonicu a ľadu. Je to naozaj veľmi prístupný drink, ktorý si ľahko pripravíte aj v domácich podmienkach.

Kenya Kirinyaga Kii od Coffeeinu

Ako sme spomínali, dôležité je vybrať kávu, ktorá sa nebude biť s chuťami tonicu. Vo väčšine prípadov sa výborne hodí ovocnejšia a acidnejšia káva, ktorej chute sa v drinku nestratia. Kenya Kirinyaga Kii od Coffeeinu presne spĺňa naše požiadavky. Je to svetlejšie pražená káva spracovaná mokrou metódou, za ktorou nasledovalo 36 hodín fermentácie a sušenie na slnku. Kenya ponúka obrovskú dávku ovocnosti, ktorej dominujú černice. Aciditu bobuľového ovocia dopĺňa príjemná florálnosť. 

Presne takýto typ káv sa skvele hodí k horkastému tonicu. Nápoj tak bude ešte viac osviežujúci a fresh.

Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk využite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte. 

Kenya Kirinyaga Kii od Coffeein
Kenya Kirinyaga Kii z pražiarne Coffeein.

Príprava espresso tonicu

Máte pripravený ľad, vychladený tonic a balíček Kenye Kirinyaga od Coffeeinu? Výborne, jednotlivé ingrediencie stačí už len spojiť dohromady. Keďže určite chcete, aby drink ulahodil už na prvý pohľad, odporúčame dodržiavať postup a byť pri príprave rýchly. 

Perfektne pripravený espresso tonic je tvorený dvomi vrstvami. Prvú, spodnú, tvorí ľad a tonic a druhú, vrchnú, zas čerstvo pripravené espresso. Za oddelením vrstiev a vytvorením estetického vzhľadu espresso tonicu stoja teplotné rozdiely vrstiev, odlišná hustota tonicu a espressa a bublinky tonicu. Musíte byť rýchli, aby jednotlivé vrstvy nezačali chladnúť alebo zohrievať sa, a tým pádom sa aj zmiešavať. Zároveň nechcete stratiť perlivosť tonicu. Preto klaďte rovnaký dôraz na čerstvosť tonicu.

espresso tonic s kávou Kenya Kirinyaga Kii od Coffeeinu
Keď espresso tonic dlhšie stojí, vrstvy sa začnú spájať.

Ako dosiahnuť espresso tonic s oddelenými vrstvami?

Do priehľadného pohára si pripravte ľad a tonic podľa veľkosti pohára a vašich preferencií. Do vedľajšej šálky či konvičky pripravte single shot espressa. Teplé espresso pomaly a jemne nalejte na kocku ľadu. Ľad vytvorí pomyselnú bariéru medzi tonicom a espressom a zabráni nežiaducemu premiešaniu. 

espresso tonic - začiatok prípravy - opatrné nalievanie na ľad
Espresso nalievajte opatrne na kocku ľadu.

Drink podávajte s lyžičkou alebo slamkou, ktorou premiešate vrstvy. Vytvoríte tak homogénny nápoj s jednotnou chuťou. Na jeho skrášlenie môžete pridať plátok grepu alebo pomaranču. 

Náš tip: Fantázii sa medze nekladú. Do svojho espresso tonicu môžete vyskúšať pridať rôzne sirupy, citrusové šťavy, čerstvé ovocie či bylinky ako napríklad mäta alebo rozmarín. Zaujímavé je použiť aj rôzne druhy tonicu (ochutený, ružový, atď).

Ingrediencie potrebné na prípravu espresso tonicu:

espresso z kávy od Coffeeinu
tonic
ľad
garnish (voliteľné)

espresso tonic - nalievanie espressa do tonicu

Postup prípravy:

  1. Do pohára vložte ľad a nalejte tonic cca do troch štvrtín objemu pohára.
  2. Pripravte single shot espressa.
  3. Espresso pomaly nalejte na ľad tak, aby ostali v drinku dve viditeľne oddelené vrstvy.

Tak čo, získal si vás espresso tonic alebo ste skôr tím klasické espresso? Dajte nám vedieť v komentároch. 

Prípravu espresso tonicu sme zachytili aj na videu, ktoré prikladáme: 

Náš tip: na eshope coffeein.sk môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10. Platí na všetko!

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close