Recepty

Veľkonočná nádielka od Coffeeinu: Užil som si štyri kávy pripravené štyrmi rôznymi spôsobmi

Blíži sa Veľká noc a nám do redakcie dorazili novinky od pražiarne Coffeein. Doslova veľkonočná nádielka. Tento rok nebudem Gabrielu oblievať studenou vodou, namiesto toho do nej budem liať skvelé kávy. Coffeein nám poslal štyri balíčky kávy, tri určené pre prípravu filtrovanej kávy a jeden espresso roast. My sme teda stavili skôr na filtre, ale vy už objednávajte podľa vlastného gusta.

Ja som sa to rozhodol poňať hravo a každú z káv som pripravil iným spôsobom. Celkovo by som sa teda s vami rád podelil o štyri rôzne recepty na štyri rôzne kávy. Ak vás niektorá zaujme, neváhajte použiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a užívať si preCOFFEEINovanú Veľkú noc.

PS: Na eshope coffeein.sk aktuálne platí super akcia: pri nákupe nad 35€ máte dopravu zadarmo, dostanete 50g vzorku kávy zadarmo a rovnako tak 5€ poukážku na ďalší nákup. Keď sa na ich webe zaregistrujete a prihlásite, ceny vám klesnú o 5% a keď použijete kód BLOGOKAVE10, klesnú o ďalších desať percent.

Coffeein Good Vibes Only espresso

A teraz šup na novinky:

Coffeein China Yulan Estate – svetlé praženie

Neuveriteľných 360 hodín fermentovaná Čína. Riadny úlet, čo? Zdá sa mi, že som ešte nepil tak dlho fermentovanú kávu. O to viac som pri otváraní balíka pociťoval zvedavosť. Skoro ako keď dorazí balík z nemenovaného čínskeho portálu a vy nikdy neviete, čo v ňom nájdete. V tomto prípade ma však ovalila silná a príjemná aróma pripomínajúca skôr víno a sušené hrozienka než kávu. Ja, ako fanúšik fermentácie (nie len v káve), som sa teda bleskovou rýchlosťou pustil do váženia, mletia kávy, premývania papiera v drippri Hario V60 a do následnej prípravy.

Recept prípravy:

Metóda: dripper Hario V60
Mletie: 20 klikov na mlynčeku Comandante (o čosi jemnejšie ako som zvyknutý používať pri premytých či naturálnych kávach)
Vstupná dávka kávy: 16 g
Celkový objem a teplota vody: 240 ml, 94 stupňov Celzia
Nálevy: 0:00 – 0:40 do 40 ml (bloom), 0:40 – 1:00 do 140 ml, 1:00 – 1:20 do 240 ml, zamiešať a nechať stiecť
Celkový čas extrakcie: 2:10

Takto pripravená Čína chutila fantasticky (vôbec nie ako z nemenovaného čínskeho portálu). Pripomínala hrozienka, červené víno a nemôžem si pomôcť, ale ja som v nej cítil gumených medvedíkov.

Ak ste fanúšikmi fermentácie a prekvapivých chutí, prípadne len chcete vyskúšať niečo nečakané, čo vám možno kávu ani pripomínať nebude, tak hor sa do Číny Yulan Estate.

Coffeein China Yulan Estate - filtrovaná káva

Coffeein Colombia Campiña – svetlé praženie

Premytá Kolumbia, úplný opak predošlej Číny. Aromaticky krásne čistá, príjemná, ovocná. Pustil som sa do nej hneď po Číne a veľmi som sa tešil na to, ako si moje chuťové bunky oddýchnu po predošlej explózii chutí. Pre tento prípad som využil dripper Kalita, ktorý sa od Haria V60 okrem iného líši tvarom a plochým dnom.

Recept prípravy:

Metóda: dripper Kalita
Mletie: 18 klikov na mlynčeku Comandante
Vstupná dávka kávy: 14 g
Celkový objem a teplota vody: 200 ml, 91 stupňov Celzia
Nálevy: 0:00 – 0:40 do 40 ml (bloom), od 0:40 veľmi pomalý a rovnomerný krúživý nálev až do 200 ml (pri Kalite ja osobne vôbec dripprom nemiešam ani pri bloomingu ani po naliatí celkového objemu)
Celkový čas extrakcie: 2:00

Táto Kolumbia mi na Kalitu sadla ako „riť na šerbel“. Voňala sladko a príjemne a za tepla chutila vyslovene ako slivkový džem (povidla). Oproti Číne ide o jemnejšiu a ľahšiu kávu, veľmi vybalansovanú s príjemnou medovou dochuťou. Viem si predstaviť, že presne túto kávu by som pil každý deň počas celých sviatkov. Odporúčam v tom prípade, ak máte radi skôr jemnejšie chute premytých káv.

Coffeein Colombia Campina - filtrovanká káva cez dripper Kalita

Good Vibes Only Blend – svetlé praženie

Blend troch káv: Jáva Argopuro (anaerobic), Ethiopia Yirgacheffe (washed) a Kenya Kirinyaga (washed). Good Vibes Only som dostal v dvoch podobách: espresso roast a filter roast. Je krásny slnečný jarný deň, ja mám za sebou dva výborné filtre, nič mi nebráni naďalej si zlepšovať deň, a to hneď dvojnásobnou dávkou dobrého “vajbu”.

Pustime sa najprv do filtru. Pre tentokrát vyťahujem svoj aeropress.

Recept prípravy:

Metóda: Aeropress (obrátená metóda)
Mletie: 18 klikov na mlynčeku Comandante
Vstupná dávka kávy: 16 g
Celkový objem a teplota vody: 220 ml, 94 stupňov Celzia
Nálevy: 0:00 – 0:30 do 40 ml a poriadne premiešať  (bloom), 0:30 – 0:45 do 140 ml a zamiešať, 0:45 – 1:00 do 220 ml a nasadiť sitko s filtračným papierom, 1:25 otočiť na nádobku, 1:30 – 2:00 pretláčať
Celkový čas extrakcie: 2:00

Pozitívne vibrácie cítim v celej miestnosti, káva sladko a ovocne rozvoniava a ja s úsmevom ochutnávam. Tretí skvelý filter za jedno poobedie. Good Vibes Only chutí citrusovo, kvetinovo, s jemnou korenistosťou v pozadí a v dochuti. Dve premyté kávy krásne vyvažujú fermentovanú Jávu a výsledný filter je veľmi vybalansovaný. Chuťovo by som ho radil presne niekde medzi fermentovanú Čínu a premytú Kolumbiu. Ak máte radšej chuťovo plnšie kávy so stredne ťažkým telom, no nechcete experimentovať s 360-hodinovými fermentáciami, toto je vaša voľba.

Coffeein Good Vibes Only - aeropress

Good Vibes Only Blend – praženie na espresso

Oprášil som svoj manuálny kávovar ROK a pustil som sa do poslednej dnešnej kávy. Espresso roast Good Vibes Only voňal podobne sladko, ovocne, no o trochu čokoládovejšie ako filter roast.

Recept prípravy:

Metóda: espresso (ROK)
Mletie: 6 klikov na mlynčeku Comandante
Vstupná dávka kávy: 16 g
Celkový objem a teplota vody: 38 ml, 98 stupňov Celzia
Celkový čas extrakcie: 28 sekúnd

Po troch filtroch som sa rozhodol zakončiť svoje kávové poobedie espressom. Doubleshot, ktorý som vyčaril na svojom manuálnom espresse, mal krémovú textúru, plné telo, bol sladký, karamelový s jemnou ovocnosťou a kakaom v dochuti. Znovu veľmi dobre vybalansovaná šálka kávy. Nejde o nič prehrotene acidné, či veľmi fermentované. Ak mám použiť rétoriku podobnú názvu tohto blendu, tak by som povedal, že ide o sladké, “vychillené” espresso.

Coffeein Good Vibes Only - ROK

Po poriadnej dávke kofeínu a pozitívnych vĺn sa s vami lúčim a verím, že vám moje slová pomôžu vybrať a pripraviť si vašu veľkonočnú kávu.

PS: Na eshope coffeein.sk aktuálne platí super akcia: pri nákupe nad 35€ máte dopravu zadarmo, dostanete 50g vzorku kávy zadarmo a rovnako tak 5€ poukážku na ďalší nákup. Keď sa na ich webe zaregistrujete a prihlásite, ceny vám klesnú o 5% a keď použijete kód BLOGOKAVE10, klesnú o ďalších desať percent.

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close