nedeľa, 11 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Recepty

Veľkonočná nádielka od Coffeeinu: Užil som si štyri kávy pripravené štyrmi rôznymi spôsobmi

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
24. marca 2023
Coffeein Good Vibes Only espresso praženie
Share on FacebookShare on Twitter

Blíži sa Veľká noc a nám do redakcie dorazili novinky od pražiarne Coffeein. Doslova veľkonočná nádielka. Tento rok nebudem Gabrielu oblievať studenou vodou, namiesto toho do nej budem liať skvelé kávy. Coffeein nám poslal štyri balíčky kávy, tri určené pre prípravu filtrovanej kávy a jeden espresso roast. My sme teda stavili skôr na filtre, ale vy už objednávajte podľa vlastného gusta.

Ja som sa to rozhodol poňať hravo a každú z káv som pripravil iným spôsobom. Celkovo by som sa teda s vami rád podelil o štyri rôzne recepty na štyri rôzne kávy. Ak vás niektorá zaujme, neváhajte použiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a užívať si preCOFFEEINovanú Veľkú noc.

PS: Na eshope coffeein.sk aktuálne platí super akcia: pri nákupe nad 35€ máte dopravu zadarmo, dostanete 50g vzorku kávy zadarmo a rovnako tak 5€ poukážku na ďalší nákup. Keď sa na ich webe zaregistrujete a prihlásite, ceny vám klesnú o 5% a keď použijete kód BLOGOKAVE10, klesnú o ďalších desať percent.

Coffeein Good Vibes Only espresso

A teraz šup na novinky:

Coffeein China Yulan Estate – svetlé praženie

Neuveriteľných 360 hodín fermentovaná Čína. Riadny úlet, čo? Zdá sa mi, že som ešte nepil tak dlho fermentovanú kávu. O to viac som pri otváraní balíka pociťoval zvedavosť. Skoro ako keď dorazí balík z nemenovaného čínskeho portálu a vy nikdy neviete, čo v ňom nájdete. V tomto prípade ma však ovalila silná a príjemná aróma pripomínajúca skôr víno a sušené hrozienka než kávu. Ja, ako fanúšik fermentácie (nie len v káve), som sa teda bleskovou rýchlosťou pustil do váženia, mletia kávy, premývania papiera v drippri Hario V60 a do následnej prípravy.

Recept prípravy:

Metóda: dripper Hario V60
Mletie: 20 klikov na mlynčeku Comandante (o čosi jemnejšie ako som zvyknutý používať pri premytých či naturálnych kávach)
Vstupná dávka kávy: 16 g
Celkový objem a teplota vody: 240 ml, 94 stupňov Celzia
Nálevy: 0:00 – 0:40 do 40 ml (bloom), 0:40 – 1:00 do 140 ml, 1:00 – 1:20 do 240 ml, zamiešať a nechať stiecť
Celkový čas extrakcie: 2:10

Takto pripravená Čína chutila fantasticky (vôbec nie ako z nemenovaného čínskeho portálu). Pripomínala hrozienka, červené víno a nemôžem si pomôcť, ale ja som v nej cítil gumených medvedíkov.

Ak ste fanúšikmi fermentácie a prekvapivých chutí, prípadne len chcete vyskúšať niečo nečakané, čo vám možno kávu ani pripomínať nebude, tak hor sa do Číny Yulan Estate.

Coffeein China Yulan Estate - filtrovaná káva

Coffeein Colombia Campiña – svetlé praženie

Premytá Kolumbia, úplný opak predošlej Číny. Aromaticky krásne čistá, príjemná, ovocná. Pustil som sa do nej hneď po Číne a veľmi som sa tešil na to, ako si moje chuťové bunky oddýchnu po predošlej explózii chutí. Pre tento prípad som využil dripper Kalita, ktorý sa od Haria V60 okrem iného líši tvarom a plochým dnom.

Recept prípravy:

Metóda: dripper Kalita
Mletie: 18 klikov na mlynčeku Comandante
Vstupná dávka kávy: 14 g
Celkový objem a teplota vody: 200 ml, 91 stupňov Celzia
Nálevy: 0:00 – 0:40 do 40 ml (bloom), od 0:40 veľmi pomalý a rovnomerný krúživý nálev až do 200 ml (pri Kalite ja osobne vôbec dripprom nemiešam ani pri bloomingu ani po naliatí celkového objemu)
Celkový čas extrakcie: 2:00

Táto Kolumbia mi na Kalitu sadla ako „riť na šerbel“. Voňala sladko a príjemne a za tepla chutila vyslovene ako slivkový džem (povidla). Oproti Číne ide o jemnejšiu a ľahšiu kávu, veľmi vybalansovanú s príjemnou medovou dochuťou. Viem si predstaviť, že presne túto kávu by som pil každý deň počas celých sviatkov. Odporúčam v tom prípade, ak máte radi skôr jemnejšie chute premytých káv.

Coffeein Colombia Campina - filtrovanká káva cez dripper Kalita

Good Vibes Only Blend – svetlé praženie

Blend troch káv: Jáva Argopuro (anaerobic), Ethiopia Yirgacheffe (washed) a Kenya Kirinyaga (washed). Good Vibes Only som dostal v dvoch podobách: espresso roast a filter roast. Je krásny slnečný jarný deň, ja mám za sebou dva výborné filtre, nič mi nebráni naďalej si zlepšovať deň, a to hneď dvojnásobnou dávkou dobrého “vajbu”.

Pustime sa najprv do filtru. Pre tentokrát vyťahujem svoj aeropress.

Recept prípravy:

Metóda: Aeropress (obrátená metóda)
Mletie: 18 klikov na mlynčeku Comandante
Vstupná dávka kávy: 16 g
Celkový objem a teplota vody: 220 ml, 94 stupňov Celzia
Nálevy: 0:00 – 0:30 do 40 ml a poriadne premiešať  (bloom), 0:30 – 0:45 do 140 ml a zamiešať, 0:45 – 1:00 do 220 ml a nasadiť sitko s filtračným papierom, 1:25 otočiť na nádobku, 1:30 – 2:00 pretláčať
Celkový čas extrakcie: 2:00

Pozitívne vibrácie cítim v celej miestnosti, káva sladko a ovocne rozvoniava a ja s úsmevom ochutnávam. Tretí skvelý filter za jedno poobedie. Good Vibes Only chutí citrusovo, kvetinovo, s jemnou korenistosťou v pozadí a v dochuti. Dve premyté kávy krásne vyvažujú fermentovanú Jávu a výsledný filter je veľmi vybalansovaný. Chuťovo by som ho radil presne niekde medzi fermentovanú Čínu a premytú Kolumbiu. Ak máte radšej chuťovo plnšie kávy so stredne ťažkým telom, no nechcete experimentovať s 360-hodinovými fermentáciami, toto je vaša voľba.

Coffeein Good Vibes Only - aeropress

Good Vibes Only Blend – praženie na espresso

Oprášil som svoj manuálny kávovar ROK a pustil som sa do poslednej dnešnej kávy. Espresso roast Good Vibes Only voňal podobne sladko, ovocne, no o trochu čokoládovejšie ako filter roast.

Recept prípravy:

Metóda: espresso (ROK)
Mletie: 6 klikov na mlynčeku Comandante
Vstupná dávka kávy: 16 g
Celkový objem a teplota vody: 38 ml, 98 stupňov Celzia
Celkový čas extrakcie: 28 sekúnd

Po troch filtroch som sa rozhodol zakončiť svoje kávové poobedie espressom. Doubleshot, ktorý som vyčaril na svojom manuálnom espresse, mal krémovú textúru, plné telo, bol sladký, karamelový s jemnou ovocnosťou a kakaom v dochuti. Znovu veľmi dobre vybalansovaná šálka kávy. Nejde o nič prehrotene acidné, či veľmi fermentované. Ak mám použiť rétoriku podobnú názvu tohto blendu, tak by som povedal, že ide o sladké, “vychillené” espresso.

Coffeein Good Vibes Only - ROK

Po poriadnej dávke kofeínu a pozitívnych vĺn sa s vami lúčim a verím, že vám moje slová pomôžu vybrať a pripraviť si vašu veľkonočnú kávu.

PS: Na eshope coffeein.sk aktuálne platí super akcia: pri nákupe nad 35€ máte dopravu zadarmo, dostanete 50g vzorku kávy zadarmo a rovnako tak 5€ poukážku na ďalší nákup. Keď sa na ich webe zaregistrujete a prihlásite, ceny vám klesnú o 5% a keď použijete kód BLOGOKAVE10, klesnú o ďalších desať percent.


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Coffeein
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
recept Burundi a Etiópia od Barista Coffee Roasters

Africká nádielka od Barista Coffee Roasters a metóda 4:6

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL