utorok, 3 júna, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Veštenie z kávy: Ako funguje taseografia a kafedomantia?

Ladislav Király Od Ladislav Király
4. júna 2021
veštenie z kávy

Počuli ste už o veštení z kávy? My sme si ho vyskúšali...

Share on FacebookShare on Twitter

Je možné vidieť do budúcnosti a predpovedať, čo sa stane? Ľudstvo táto možnosť vždy fascinovala a aj preto sa preslávili ľudia ako Sibyla, Nostradamus, Baba Vanga a mnohí ďalší. Veštenie je súčasťou našich životov už tisícky rokov a realizuje sa mnohými rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je aj veštenie z kávy.

Spomedzi známych metód veštenia človeku ihneď príde na um napríklad veštenie z krištáľovej gule, prípadne z kariet či z ruky, ale v skutočnosti je toho omnoho viac. Existujú stovky metód, medzi ktorými nájdeme napríklad aj veštenie z hodených kociek, z popola, z vajec, zo zrkadiel, z tieňa, z atramentových škvŕn, veštenie pomocou kohúta, ale aj veštenie z krvi či medoviny.

Taseografia a kafedomantia

Na veštenie z kávy je potrebná len klasická zaliata káva, teda „Turek“. Šálku po dopití prekryjete malým tanierikom, prípadne podšálkou a otočíte dolu hlavou. Sediment tak stečie do podšálky a sčasti ostane rozmiestnený po hranách šálky. Následne sa skúmajú vzniknuté obrazce, ktoré majú špecifický význam.

Keďže sa na túto metódu používa šálka (po francúzsky tasse, pozn. autora), je tento spôsob veštenia označovaný aj ako tasseography, prípadne po našom taseografia. Okrem kávy sa používa aj pri veštení z čaju, prípadne z vína. Veštenie z kávy označujeme aj slovom kafedomantia.

Mnoho spôsobov veštenia z kávy

Na rôznych internetových stránkach sa dá nájsť obrovské množstvo spôsobov, ako by sa mala taseografia, prípadne kafedomantia, robiť. Isté je len to, že na ňu potrebujeme v ideálnom prípade bielu šálku, ktorá by mala byť v spodnej časti tenšia a vo vrchnej o niečo širšia. Nuž a k nej samozrejme aj biely tanierik, respektíve podšálku.

Stránka numerologia.sk píše, že sa treba riadiť niekoľkými základnými pravidlami. Kávu treba horúcou vodou zaliať na trikrát, a to tak, aby sa na vrchu vytvorila kávová pena. Nemá sa používať cukor, smotana či mlieko. Počas prípravy sa treba koncentrovať na zodpovedanie vami vytypovanej otázky, prípadne v duchu vyjadrovať želanie, aby pripravovaný nápoj odhalil budúcnosť.

Návod na veštenie z kávy

„Posaďte sa k šálke kávy, miešajte ju lyžičkou a vo svojej mysli si predstavujte otázky, na ktoré chcete poznať odpoveď,“ píše numerologia.sk k téme veštenie z kávy. „S prvým hltom poďakujte v mysli za odhalenie budúcnosti a pripravenú kávu následne vypite siedmimi hltmi naraz po sebe. Na spodku nechajte toľko tekutiny, aby ste šálkou mohli zakrúžiť a usadenina sa mierne prelievala.“

Treba si dať pozor aj na to, aby praváci chytali šálku len pravou rukou a ľaváci len ľavou. Po vypití treba so šálkou spraviť tri krúživé pohyby v smere hodinových ručičiek, následne ju uchopiť a prevrátiť hore dnom. Podšálka by mala byť prekrytá bielou servítkou, aby sa z nej následne lepšie čítalo. Nuž a dole hlavou treba šálku nechať približne 30 minút, aby kávový sediment uschol.

Zapojte predstavivosť a fantáziu

Následne je potrebná aj štipka predstavivosti, vďaka ktorej na stenách šálky, na jej dne, ale aj na servítke, identifikujete rôzne tvary. Môžu to byť postavy, zvieratá, javy, prípadne predmety. Fantázia musí pracovať naplno a je potrebné zapísať si podľa možností čo najviac nájdených „vecí“.

veštenie z kávy
Nájdete v kávovom sedimente nejaký obrazec, prípadne postavu?

V tureckej tradícii sa šálka dokonca delí na dve polovice. Symboly nájdené v jej spodnej časti sú interpretované ako odkazy z minulosti a symboly v hornej časti sa majú týkať budúcnosti. Šálka môže byť okrem toho rozdelená aj vertikálne, pričom jedna vertikálna časť odpovedá na otázky „áno“ a druhá „nie“. Hovorí sa aj o tom, že v ľavej časti sa objavujú „negatívne“ a v pravej „pozitívne“ veci.

Podľa Wikipedie existuje aj povera, že veštenie z kávy vám pomôže potvrdiť si veci z minulosti, ale predpovedať dokáže maximálne na 40 dní do budúcnosti.

Aké symboly môže priniesť veštenie z kávy?

auto – blíži sa veľké štastie

balík – o pár dní sa dočkáte prekvapenia v oblasti majetku

banán – správy z inej krajiny

bicykel – šťastie, zaslúžený úspech

bumerang – zrada, nenávisť

cesta – čakajú vás ďalšie zmeny

čerešňa – dobré výsledky v práci

dvere – nevšedný zážitok

fontána – v budúcnosti očakávajte úspech a šťastie

gitara – šťastie v láske, oslava

had – niekto vám chce vedome ublížiť

hrebeň – falošný priateľ, klam

hviezda – dobré znamenie, nečakané šťastie v podobe výhry

jašterica – urobíte chybu

jeleň – plachá osoba s krásnou dušou

kačka – peniaze, ktoré čakáte, sú už na ceste

klobúk – nové zamestnanie, postup v kariére

kostra – choroba, strata peňazí

kytica – čaká vás šťastie

mačka – hádka, zrada, dávajte si pozor na falošného priateľa

myš – utrpíte malú škodu

netopier – nebezpečné správy, falošní priatelia, cesta končí sklamaním

nôž – prerušenie vzťahu s nejakým mužom

oko – prehliadli ste dôležitú vec

pavúk – dostanete väčšiu sumu peňazí

plot – drobnejšie neúspechy, zákazy alebo obmedzenia

ryba – bude sa vám dariť v práci

slnko – šťastie, úspech, moc

sviečka – pomôžu vám cudzí ľudia

štvorlístok – očakávajte šťastie

topánka – zmena k lepším pomerom

ulita – výborné správy

vlajka – príde to, na čo ste tak dlho čakali

zebra – čaká vás nestály život s partnerom alebo partnerkou

žralok – strata materiálneho bohatstva.

Láka vás veštenie z kávy? Vyskúšajte ho a dajte nám vedieť, k čomu ste sa dopracovali. Nám pri našom pokuse vyšiel takýto zlodej vykukujúci spoza rohu. Alebo tam azda vidíte niečo iné?

veštenie z kávy
Lupič vykukuje spoza rohu. Či?
0x Super článok


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: zaujímavosti o káve
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
Viedenská káva

Viedenská káva: Prečo má mať bohatú šľahačku?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    Václav Faltus na vreciach s kávou

    Václav Faltus zo Zlatého Zrnka: Bál som sa, že po vašej recenzii skrachujeme, dnes som za ňu vďačný

    30. mája 2025
    Colombia El Diviso a Venezuela Rivero Family od Barista Roasters - espresso

    Espresso novinky od Barista Roasters: Funky Venezuela a Kolumbia od svetoznámeho producenta 

    28. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávové trendy kávový bloger kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy podcast o káve Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Rwanda Gicumbi Bukure od READY AFTER - espresso

    Rwanda Gicumbi Peaberry od READY AFTER: Ovocné africké espresso plné prekvapení

    2. júna 2025
    ManGoGo od Aurelica Coffee

    ManGoGo od Aurelica Coffee: Káva, ktorá zmení Liptov na tropický raj

    30. mája 2025
    Future Coffee Dubai - espresso

    Káva od exota Kewina Futura: Rozporuplné dojmy, ale aj zaujímavé chute

    30. mája 2025
    Nicaragua Finca la Huella Limoncillo od BeCafé - turbo shot

    Turbo shot espresso: Čo to je, ako ho pripraviť a ako chutí na výberovke od Be:Café

    29. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL