Vianočné kávové menu 2023: Päť netradičných sviatočných chodov
V chladnom zimnom a vianočnom období vždy pomôže šálka horúcej kávy. Len si predstavte sladké, korenisté a možno aj jemne alkoholové chute kávy. Páči sa vám táto myšlienka? Poďte si vychutnať vianočné kávové menu Blogu o káve, ktoré sa skladá z piatich hrejivých nápojov.
Začneme zľahka, a to tradičným perníkovým kapučínom. Odporcov mliečnych nápojov zahreje korenisté zimné americano. Spojenie chladivej mäty a sladkého kakaa vyskúšate v nápoji nesúcom názov Mätová mocha. Na ozvláštnenie sme do menu pridali aj studený drink cold brew so škoricovou penou. Nuž a ako sladkú bodku na záver ochutnáte krémovú nutellovú kávu.
De’Longhi Eletta Explore
Pri príprave vianočného kávového menu sme využili plnoautomatický kávovar De’Longhi Eletta Explore. Ide o najnovší prírastok do rodiny plnoautomatických kávovarov značky De’Longhi, ktoré sú k dispozícii na slovenskom trhu. V roku 2023 to bol veľký predajný hit.
Eletta Explore sme si už preklepli v recenzii. Je to všestranný rodinný kávovar s množstvom vychytávok a inteligentných funkcií. Je schopný prípravy obrovského množstva kávových nápojov, okrem iného aj za studena extrahovaného cold brew. Funkciu prípravy cold brew spolu využijeme aj pri jednom z nápojov tohto vianočného kávového menu.
Výberová káva a automatické kávovary
V prípade kávovaru Eletta Explore sa výberovej kávy nemusíte báť. Pri správnom nastavení sa dokáže poľahky popasovať aj s modernými výberovými praženiami. My sme sa rozhodli, že Elettu otestujeme v spojitosti s lokálnou pražiarňou výberovej kávy Be:Café sídliacou v Lietavskej Lúčke pri Žiline.
Náš tip: Správnemu nastaveniu automatického kávovaru pri príprave výberovej kávy sme sa venovali v článku s názvom “Dokáže automatický kávovar pripraviť chutnú kávu?”
Vianočná káva od Be:Café
V Be:Café pravidelne miešajú svoj špeciálny vianočný blend. Nám zachutil natoľko, že sme ho využili pri troch z piatich drinkov. Prezradíme vám, že vo sviatočnom blende sa nachádzajú tri rôzne zrná: mokro spracovaný Honduras a Peru a sucho spracovaná Kolumbiu, ktorá 21 dní zrela v rumovom sude. Honduras káve dodáva intenzívne telo a chuť čokolády. Peru zmes obohacuje o sušené figy a pomarančovú aciditu. “Barrel aged” Kolumbia hrá v blende “funky rolu”. Vo Vianočnej káve je vďaka nej prítomná výrazná rumová chuť a aróma.
Náš tip: na eshope becafe.sk môžete použiť zľavový kód BLOGOKAVE10.
Papua Nová Guinea Lamari a Rwanda Rugali
Do zvyšných dvoch drinkov použijeme dve ďalšie kávy z pražiarne Be:Café. Sladká Papua Nová Guinea Lamari s tónmi sušených marhúľ, mliečnej čokolády a mandariniek sa skvele hodí do perníkového kapučína. Ovocnú Rwandu Rugali pripomínajúcu chuť ovocného džemu a ananásu zasa využijeme pri jedinom studenom drinku v tomto vianočnom kávovom menu.
Kávové zrná sú pripravené, Eletta Explore nažhavená, tak poďme na to.
Vianočné kávové menu:
1. Predjedlo – Perníkové kapučíno
Suroviny:
10-15 ml perníkového sirupu
single shot espressa Papua Nová Guinea Lamari od Be:Café
cca 150 ml napeneného mlieka
Program na De’Longhi Eletta Explore: Cappuccino
Chuť: mliečna čokoláda, perník, škorica
Ako predjedlo podávame pravdepodobne najtradičnejší a najvianočnejší drink – perníkové kapučíno. Tento nápoj zvládne pomocou kávovaru Eletta Explore pripraviť skutočne každý.
Pre prípravu budete potrebovať tri základné ingrediencie: chuťovo plné espresso, plnotučné mlieko a kvalitný perníkový sirup. Pre perníkové kapučíno vyberáme espresso roast premytej Papuy Novej Guiney od Be:Café. Káva je plná tmavej čokolády a mandarínkového kompótu. Vďaka výrazným chutiam sa v chuti výsledného nápoja nestratí. Práve naopak, čokoláda a mandarínky doplnia chuť mlieka a korenistého perníkového sirupu.
Zrnká Papuy nasypte do kávovaru a presuňte sa k ďalšiemu kroku. Pre napenenie mlieka použite systém napeňovania LatteCrema Hot. Mlieko nalejte do nádoby napeňovacieho systému a ďalej postupujte podľa inštrukcií kávovaru. V poslednom kroku prípravy budete potrebovať kvalitný perníkový sirup (cca 15 ml podľa výdatnosti sirupu). Odporúčame použiť sirup od poctivých slovenských výrobcov (napríklad Vlčie sirupy) alebo si pripraviť vlastný domáci sirup. Svoj sirup nalejte priamo do šálky, šálku umiestnite pod kávovar a hor sa do prípravy.
V menu kávovaru Eletta Explore zvoľte prípravu kapučína a spokojne si vyložte nohy. Kávovar za vás pripraví vynikajúce perníkové kapučíno. Keď ho chcete ešte mierne “vytuningovať”, dozdobte vrch nápoja mletou škoricou alebo hviezdičkou badiánu.
2. Polievka – Sviatočné americano
Suroviny:
10 ml perníkového sirupu
štipka perníkového korenia
1 ks celej škorice
1 hviezdička badiánu
single shot espressa Vianočná káva od Be:Café
Program na De’Longhi Eletta Explore: Americano
Chuť: horúca čokoláda, rumové pralinky, vianočné pečivo, med
Zimný nápoj predsa nemusí automaticky obsahovať mlieko. Príkladom toho je Zimné americano, ktoré predstavuje polievku vianočného kávového menu. V nápoji prepojíme funky chute limitky od Be:Café a koreniny, ktoré sa vám spájajú s týmto ročným obdobím.
Americano je pomerne bežným kávovým nápojom počas celého roka. Existuje množstvo jeho variácií medzi nimi aj letné ľadové americano. Ako však dosiahnete zimné hrejivé chute? Základom bude vianočný blend Be:Café – Vianočná káva. Ten dodá drinku chute sladkej čokolády a príjemnú rumovú dochuť. A vy tento “vibe” ešte pozdvihnete.
Pri príprave americana na De’Longhi Eletta Explore sa, ako už je zvykom, kávovar o všetko postará. Do šálky pripraví espresso a nariedi ho horúcou vodou. Tuning tohto americana spočíva v tom, čo umiestnite do šálky ešte pred jeho prípravou. Pred spustením programu pripravte do šálky cca 10 ml perníkového sirupu, štipku perníkového korenia, jedno drievko škorice a hviezdičku badiánu. Stlačte tlačidlo a znovu si vyložte nohy. Pripravené americano nezabudnite poriadne zamiešať lyžičkou.
Zimné americano odporúčame popíjať pomaly. Vychutnávať si ho dúšok po dúšku a sŕkať presne tak, ako keď jete polievku. Do chute kávy sa postupne začnú uvoľňovať tóny škorice, badiánu a čerstvo napečených perníčkov. Sirup kávu jemne dosladí, čím vytvorí o čosi intenzívnejšie telo oproti tomu, na čo ste pri americane bežne zvyknutí. Keď po ruke nemáte perníkový sirup, skúste použiť med ako sladidlo a perníkové korenie ako korenistú zložku.
3. Hlavný chod č.1 – Mätová mocha
Suroviny:
150 ml plnotučného mlieka
1-2 čajové lyžičky kakaa
1 čajová lyžička vanilkového cukru
5-10 ml mätového sirupu
double shot espressa z Vianočná káva od Be:Café
Program na De’Longhi Eletta Explore: Dvojité espresso
Chuť: kakao, mätová čokoláda, rum, vanilka
Máme pre vás kontrolnú otázku. Máte radi mätovo-čokoládové sušienky After Eight? Ak áno, tento nápoj je pre vás. Mätová mocha pripomína tekuté After Eight doplnené o kávové chute. Do konceptu tohto drinku sa ako riť na šerbel hodí zimný blend od Be:Café.
V prípade mätovej kávy máte na výber tri možnosti. Mlieko nepotrebujete napeniť, ale len ohriať. S tým vám pomôže mikrovlnná rúra, sporák alebo samotný kávovar Eletta Explore a jeho možnosť zohriať mlieko bez vytvorenia peny. Postup je veľmi jednoduchý.
Do cca 150 ml mlieka pridajte dve lyžičky kakaa (množstvo kakaa je len a len na vašich preferenciách), lyžičku vanilkového cukru a 5-10 mililitrov mätového sirupu. Namiesto mätového sirupu môžete použiť mätovú arómu alebo čerstvú mätu. Mlieko spolu s ostatnými ingredienciami zahrejte na 60 až 70 stupňov a nalejte do vašej obľúbenej šálky.
Poslednou zložkou tohto šialeného nápoja je dvojité espresso z Vianočnej kávy. Na kávovare Eletta Explore zvoľte program pre doubleshot espressa a ten nechajte pretiecť priamo do šálky s kakaovo-mätovým mliekom. Všetky zložky nápoja poriadne premiešajte a vychutnávajte. Mätová mocha má mliečnu štruktúru, kakaovo-rumovú sladkosť a vanilkovo-mätovú dochuť. Nápoj vás v prvom momente zahreje a v závere schladí. Keď chcete tento zaujímavý nápoj ešte viac vyšperkovať, dozdobte ho šľahačkou a farebnými ozdobami.
4. Hlavný chod č.2 – Cold brew so škoricovou penou
Suroviny:
cold brew z Rwanda Rugali od Be:Café
1 až 2 čajové lyžičky vanilkového cukru
50 ml smotany na šľahanie
štipka mletej škorice
1 čajová lyžička trstinového cukru
Program na De’Longhi Eletta Explore: Cold brew
Chuť: džem z lesného ovocia, vanilkový puding, škorica
Áno, automatický kávovar De’Longhi Eletta Explore dokáže pomocou technológie studenej extrakcie pripravovať aj cold brew. Prečo by ste túto vychytávku nemohli využiť aj v najchladnejších mesiacoch v roku? Spoločne si pripravíme ľadový, no aj napriek tomu sviatočný nápoj.
Cold brew so škoricovou penou sa skladá z dvoch chuťovo ale aj vizuálne odlíšiteľných častí. Spodnú časť nápoja tvorí za studena extrahovaná Rwanda Rugali Natural od Be:Café. V menu Eletta Explore zvoľte prípravu cold brew, avšak kávu nepustite ihneď na kocky ľadu. Vo vyextrahovanej káve izbovej teploty rozpustite lyžičku vanilkového cukru. Až po úplnom rozpustení cukru vložte do kávy niekoľko kociek ľadu, čím ju schladíte. V cold brew sa spojí sladkosť vanilkového cukru s tónmi ovocného džemu a sladkého kakaa.
To ani zďaleka nie je koniec. Druhou zložkou nápoja je sladká škoricová pena. Tú pripravíte zo smotany na šľahanie, ktorú dochutíte mletou škoricou a trstinovým cukrom. Všetky tri zložky vyšľahajte mixérom alebo “vyšejkujte” v šejkri. Pozor, zo smotany nepotrebujete pripraviť šľahačku. Mixovanie a “šejkovanie” ukončite v bode, kedy pena dosiahne hutnejšiu štruktúru, no ešte stále sa poľahky prelieva. Takto pripravenú sladkú penu pomaly nalejte na vrch ľadového cold brew a na záver posypte mletou škoricou.
Pri konzumácii tohto vianočného potešenia sa vám v ústach lahodne premieša chuť a štruktúra kávy spolu so smotanovou štruktúrou sladkej škoricovej peny.
5. Dezert – Nutellová káva
Suroviny:
2 polievkové lyžice Nutelly
single shot espressa Vianočná káva od Be:Café
cca 150 ml plnotučného mlieka
Program na De’Longhi Eletta Explore: Cappuccino
Chuť: mliečna čokoláda, lieskové oriešky, rum
Sladká bodka na záver. Pozor, tento drink je fakt návykový! Nutellou nebudeme vôbec šetriť. Do svojej šálky pripravte dve polievkové lyžice Nutelly. Nutellu zalejte 50 ml horúcej vody a poriadne premiešajte. Vďaka vode nariedite orieškovo-čokoládovú nátierku do “piteľnej” štruktúry. Šálku alebo pohár s rozpustenou nutellou umiestnite pod výpust Eletta Explore.
Nasleduje príprava kapučína. Priamo na sladký orieškovo-čokoládový základ nechajte vašu Elettu Explore pripraviť klasické kapučíno z Vianočnej kávy od Be:Café. Pred konzumáciou nezabudnite všetky komponenty poriadne premiešať.
V chuti nájdete hlavne megasladkú orieškovú nátierku, spoza ktorej ucítite rumové tóny vianočného blendu. Mliečna pena vytvorená pomocou technológie LatteCrema Hot nutellovú kávu odľahčí a vytvorí príjemnú zamatovú štruktúru. Uznávame, že v tomto prípade hrá káva v nápoji až druhotnú rolu. Berte ho ale ako sladký dezert vášho vianočného kávového menu.
Dobrú chuť a Šťastné a kávové!
To sú slová, ktoré sa na záver vianočného kávového menu hodia najviac. Je len na vás, ktoré nápoje a v akom poradí vyskúšate. V tomto menu nie je hriechom začať dezertom a skončiť predjedlom. Všetky recepty sme vymysleli s jedným účelom – zahriať vaše žalúdky a srdcia. Tak šup, objednávajte kávu od Be:Café a štartujte vaše kávovary od De’Longhi!