Vianočné kávy od Be:Café: Okúste rumové čaro
V rámci spoznávania vianočných káv som sa tentoraz pristavil pri slovenskej pražiarni kávy Be:Café. Opäť ma zaujímalo, ako takú vianočnú kávu vlastne vyrobiť a „postaviť“. Aká by mala byť, čo by mala ponúkať a ako by mala chutiť? V čom sú vianočné kávy od Be:Café zaujímavé?
Smerom k rumu
Pražiareň z Rajca pre tieto Vianoce pripravila hneď dve kávy. Jedna nesie pomenovanie Rum Barrel Aged a ponúka chuťové tóny rumu, horkej čokolády a sušených sliviek, druhá zasa ponúka arómu rumových praliniek a likéru, jemnú chuť kakaa, orechov a ovocia. Spoločný je teda rum.
Dospel som teda k poznaniu, že vianočná káva by podľa Be:Café mala chutiť rumovo. Je to tak? „Áno, podľa mňa by vianočná káva mala chuťovo tiahnuť smerom k rumu alebo rumovým pralinkám, keďže takto sa vieme priblížiť chuti vaječných koňakov,“ povedal obchodný zástupca Be:Café Radovan Vrzgula v rozhovore pre Blog o káve.
Radovan vzápätí priznal, že existujú aj ďalšie tradičné vianočné chute. „Boli by to škorica a perník, ale tieto chute je v káve veľmi ťažké nájsť. Našli sme aj jednu intenzívne škoricovú kávu, ale jej cena bola astronomická a výsledný produkt by bol dvakrát drahší,“ prezradil Radovan.
Rum Barrel Aged
Prvou z vianočných káv Be:Café je tzv. Rum Barrel Aged káva. „Ide o naturálne spracovanú Kolumbiu, ktorá 20 dní dozrievala v dubových sudoch od rumu. Zrná takto do seba natiahli rumovú arómu aj chuť. My sme z tejto kávy do finálnej vianočnej zmesi pridali 40 percent.“
Prečo práve 40 percent? „Lebo inak by toho bolo priveľa. Stopercentná barelka je dobrý zážitok, ale chuť rumu je natoľko výrazná, že je doslova ťažké dopiť espresso, nie to si ešte dať druhé. Nastavili sme to na jemnú rumovú dochuť a arómu. Takto je to super.“
Repete
Druhá vianočná zmes od Be:Café je kópiou minuloročnej. „Všetkým veľmi chutila,“ prezradil Radovan. „Označil by som ju za nerumovú, aj keď v chuti má rumové pralinky. Takto chutí naturálne spracovaná Uganda bez toho, aby dozrievala v sudoch od rumu. V chuti zmesi sú aj maliny a tropické ovocie.“
Zaujímalo ma aj to, či Be:Café robí aj iné blendy pri iných príležitostiach. „Zatiaľ sme iné nerobili, pretože všetky ostatné príležitosti či sviatky sú pomerne krátkodobé. Vianočný ošiaľ však trvá aj mesiac a toto obdobie si špeciálnu kávu doslova žiada,“ dodal Radovan Vrzgula.
Zľavový kód
K dobrej káve chcem dostať aj vás a zľavový kód je skvelá cesta. Ochutnáte kvalitu a dostane vás to rovnako ako mňa. Do stredy 30. novembra môžete na eshope becafe.sk využiť zľavový kód KAVOVYBLOGER10. Ceny majú veľmi nízke a aj z nich pôjde s kódom dole ešte 10%. Využite to a zásobte sa.