Vianočné kávy od Goriffee: Dva úžasné blendy, ktoré vás donútia vytiahnuť ozdoby
Vianoce sú za rohom a Goriffee prišli vlastne už na konci októbra. Táto pražiareň si pre vás, rovnako ako minulý rok, pripravila dve sviatočné kávové limitky. Tento rok sa vás rozhodla potešiť špeciálnymi blendmi, ktoré do šálky prinášajú chute trópov kombinované so sladkými a korenistými tónmi. Či už chcete štartovať ráno s niečím výnimočným, alebo hľadáte darček pre kamoša, čo si bez kávy nevie predstaviť deň – tieto limitky sú presne to, čo ste čakali. Poponáhľajte sa, aby vám ich nikto nevyfúkol.
Vianočná káva na espresso aj filter
V Goriffee mysleli na fanúšikov espressa, ale aj na tých, ktorí radšej filtrujú. Oba balíčky na vás už pri prvom pohľade zaútočia vianočnou etiketou s nápisom “Christmas”. Christmas espresso blend využijete v pákovom kávovare, no nemusíte sa báť ani prípravy v automate. Christmas brewing blend si zase najviac užijete vo forme filtrovanej kávy pripravenej v dripperi či batch breweri. Obe kávy už teraz nájdete na eshope goriffee.com a rozhodne vám odporúčame objednať si ich. Je to špička.
Náš tip: pri nákupe na goriffee.com využite zľavový kód BLOGOKAVE10.
Vianočné espresso – škoricový výbuch
Christmas espresso blend spája chute, ktoré akoby boli stvorené do sviatočnej atmosféry. Zmes dvoch káv z Kolumbie a Kostariky sľubuje chute sladkého medovníka, vanilky a škorice. Pri prvom otvorení balíčka vás doslova ovalí neskutočná vôňa. Dominuje v nej škorica a sladký “koláčový” podtón. Z kávy srší autentické “sviatočno”, až budete mať chuť vytiahnuť svetielka a ozdoby.
Táto atmosféra sa prenesie aj do šálky espressa či kapučína. Espressu dominuje perníková sladkosť a výrazná chuť škorice. V káve nehľadajte výraznú aciditu či prenikavú horkosť. Tie len v nenápadnej miere dopĺňajú výraznú korenistosť a sladkosť kávy. Nám tento blend sadol vo forme espressa a dokonca ešte o niečo viac ako kapučíno či flat white. Vo verzii s mliekom vás zahrejú na duši ale aj na tele. Mňam!
Tropický filter so škoricovým podtónom
Christmas brewing blend je z o čosi iného súdka ako zmes určená na espresso. Narozdiel od sladkosti a korenistosti vám prináša chute tropického ovocia, ktoré si mnohí z nás spájajú práve s Vianocami. V brewing blende nájdete zrnká káv z Kene, Indonézie a Kolumbie. Tie oproti espresso blendu absolútne nezaostávajú, čo sa týka prvého dojmu. Prvé otvorenie balíčka prináša rovnaké aromatické odpálenie dekla. Výrazná vôňa spája ovocné prvky manga a banánu so sladkou čokoládou a škoricou. Predstavte si roztopenú čokoládu, do ktorej si namáčate banán a zrelé mango. Presne tak vonia Christmas brewing blend.
Prípravu filtrovanej kávy naďalej sprevádza intenzívny aromatický zážitok, ktorý sa pretavuje aj do chute výsledného nápoja. Chuť filtra je kombináciou ovocnosti tropických plodov, sladkosti mliečnej čokolády a škoricového záveru. Káva si svojou chuťovou a aromatickou výraznosťou buduje dojem, že pijete niečo luxusné, určené len pre špeciálne príležitosti, medzi ktoré sa určite radia aj Vianoce. Či už chcete urobiť radosť sebe alebo svojmu blízkemu, káva je vynikajúci darček. Hlavne, ak je takáto nadupaná.
My máme pre vás dva darčeky. Prvým je zľavový kód BLOGOKAVE10, ktorý môžete uplatniť pri nákupe v eshope goriffee.com a obe vianočné kávy vás budú stáť menej. Druhým sú recepty, ktoré sme pri oboch kávach používali a vám môžu uľahčiť proces nastavovania.
Recept Christmas espresso blend
Pomer (ratio): 1:2,5
Teplota extrakcie: 92°C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: 25-27 s
Recept Christmas brewing blend – Hario V60
16 g —> 240 ml (90°C)
20 klikov na mlynčeku Comandante
0:00 – 0:30 60 ml (rýchly krúživý nálev a následný “blooming”)
0:30 – 1:00 70 ml (rýchly krúživý nálev)
1:00 – 1:40 110 ml (krúživý nálev a zamiešanie)
finálny čas extrakcie: cca 2:45-3:00