Moka kanvička Bialetti Express Mini zaujme už na prvý pohľad, pretože miesto jedného štandardného výpustu má výpusty dva. Vyskúšali sme ju vo vonkajších podmienkach a pripravili sme si v nej konzervatívnu zmes od pražiarne Coffeein – Nový Štandard. Predpokladáme, že milovníkom prípravy kávy v takomto type kávovaru by mala sadnúť.
Náš tip: Nový Štandard, ale aj ďalšie kávy z eshopu coffeein.sk, nakúpite lacnejšie so zľavovým kódom BLOGOKAVE10.
Bialetti Express Mini je tak trochu iná moka kanvička. Namiesto vrchného zásobníka na pripravenú kávu má len dva výpusty smerujúce priamo do dvoch šálok. Estetickosť jej nemožno odoprieť, no dokáže pripraviť aspoň takú kávu ako klasická moka kanvička?
Exteriérový test Bialetti Express Mini
Test sme vykonali v exteriéri. Namiesto klasického sporáka sme využili prenosný plynový horák a s prípravou sme sa veľmi nemaznali. Tentokrát sme kávu nevážili baristickou váhou a spoliehali sme sa len na objemové jednotky.
Pri príprave sme použili filtrovanú vodu a najemno namletý Nový Štandard. Coffeein túto zmes ušil na mieru konzervatívnemu kávovému publiku. Nový Štandard sa skladá z 50 percent arabiky a 50 percent robusty. V chuti nájdete tmavú čokoládu, orechy a tabak. Vďaka robuste má káva plné telo a vyšší obsah kofeínu.
Príprava kávy v Bialetti Express Mini
Do sitka Bialetti Express Mini sme nasypali také množstvo kávy, aby sme ho naplnili takmer povrch. Kávu sme nijako neutláčali a sitkom sme len jemne zatriasli, aby namletá káva sadla a hrudky v nej sa rozpadli. Následne sme bojler naplnili filtrovanou vodou, naskrutkovali vrchnú časť a pripravili šálky.
Tradične v netradičnom
Káva vytekala z oboch výpustov takmer dokonalo rovnomerne. Po tom, čo sme začuli prvé syčanie, sme kanvičke prestali dodávať teplo a počkali, kým dokvapkajú posledné kvapky Nového Štandardu.
Príprava v tejto netradičnej moka kanvičke prebiehala absolútne štandardne. Výsledný nápoj mal tenkú vrstvu cremy, ktorá sa však rýchlo vytratila. Káva bola chuťovo presne taká, na akú ste u moka kanvičky zvyknutí. Káva mala príjemné plné telo, vysokú sladkosť, príjemnú horkosť a absolútne žiadnu aciditu. Pila sa veľmi príjemne a určite by sa hodila aj do mliečnych nápojov.
Moka kanvička, automat aj páka
Nový Štandard je konzervatívna a cenovo dostupná zmes určená pre ľudí, ktorí ostávajú verní klasike a v káve nechcú aciditu. Skvelo sa hodí na prípravu v moka kanvičke, čo potvrdzuje aj tento exteriérový test. Okrem toho si ju môžete pripraviť aj v automatickom či pákovom espresso kávovare.
Náš tip: pri nákupe na eshope coffeein.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.
Fotografie k článku dodala @margomills.