Recepty

Viedenská káva (Einspänner)

Eshop s kávou

Viedenská káva patrí medzi najznámejšie kávové nápoje a dať si ju môžete v podstate v každej kaviarni. Jej pôvodné označenie je „der Einspänner“; ide o viedenskú kávovú špecialitu a pevnú súčasť viedenskej kávovej kultúry.

Ako vznikla viedenská káva?

Názov Einspänner je možno nezvyčajný, avšak má svoje opodstatnenie. Týmto slovom sa v nemčine označuje konský povoz s jedným koňom a tento nápoj zvykli popíjať práve kočiši, prípadne pohoniči.

„V jednej ruke držali kávu, v druhej opraty,“ hovoria historici, z ktorých slov si vieme odvodiť aj to, že viedenská káva má byť podávaná v pohári s uškom. „Vďaka hrubej vrstve šľahačky ostala káva dlho horúca a napiť sa z nej mohli aj počas neskoršej pauzy.“

Ako pripraviť viedenskú kávu?

Spôsoby prípravy viedenskej kávy sa môžu mierne líšiť, avšak v zásade by sme mali vychádzať z dvoch dávok espressa (niekto ju potom označuje za dvojitý Einspänner), ktoré zvyknú byť „predĺžené“ malým množstvom vody, približne 30 mililitrami.

Cukor treba pridať podľa vlastnej chuti a na vrch samozrejme 100 až 120 mililitrov hustej šľahačky. Nuž a na záver si kávu možno vhodne dozdobiť napríklad čokoládovým alebo kakaovým posypom, prípadne čímkoľvek, na čo práve máte chuť a čo vám domácnosť dá.

Potom si už len obstarať koňa s povozom a cválať si malebnými uličkami viedenského centra. Dobre, možno sme sa nechali trochu uniesť… 😉

Casa del Caffé
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close

Máte Adblock :(

Spravodajské stránky nemajú šancu prežiť bez reklamy. Preto by sme vás radi poprosili o to, aby ste si u nás vypli Adblock. Ďakujeme za pochopenie.