pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Vieme kvalitu kávy posúdiť bez ochutnania?

Ladislav Király Od Ladislav Király
16. júla 2022
prepražené olejnaté kávovníkové zrná
Share on FacebookShare on Twitter

Čím viac sa na sociálnych sieťach (@ladislavkiraly a @blogokave) venujeme recenzovaniu káv, tým väčšie množstvo z vás nám kladie podobné otázky. Prebieha to asi takto: pošlete nám fotku vašej obľúbenej kávy a opýtate sa na náš názor. Väčšinou ide o klasické supermarketové produkty ako Tchibo, L‘OR, Eduscho, Davidoff, ale objavujú sa aj žiadosti o posúdenie slovenských káv komoditného typu. Aj keď sme niektoré kávy ani nechutnali, do istej miery vám vieme odpovedať. Ako vieme kvalitu kávy posúdiť bez ochutnania?

Aby tento príspevok nebol subjektívny a nebol len dielom nás v redakcii, oslovili sme aj odborníkov. V priebehu posledných týždňov sme navštívili viacero pražiarní a kaviarní, pričom všade sme sa medzi rečou opýtali aj na to, ako kávu posúdiť bez ochutnania. Dá sa to vôbec?

Preštudujte si obal

Ako prvému sme otázku „Ako vieme kvalitu kávy posúdiť bez ochutnania“ položili Peťovi Szabóvi z Coffeeinu. Ten nás navigoval na jeho niekdajší článok „Aké faktory vplývajú a v akej miere na výslednú chuť kávy?“, ktorý je poriadne obsiahly a v záverečnej časti rieši aj nami položenú otázku.

„Zákazník by si mal v prvom rade pozrieť obal kávy a už z toho, čo tam je, prípadne nie je, sa dá zistiť veľmi veľa,“ povedal Peťo Szabó pre Blog o káve. „Dobré kávy, ktoré sa nemajú za čo hanbiť, uvádzajú aj odrodu, región a farmu, okamih zberu, spôsob zberu, nadmorskú výšku pestovania, metódu spracovania, odtieň praženia a pražiareň by k tomuto všetkému mala pridať aj dátum praženia.“

„Ak toto všetko viete, dá sa predpokladať, že ide o solídnu pražiareň pracujúcu so zrnom obstojnej kvality. Ak tieto informácie na obale nenájdete, pražiareň nimi nedisponuje a v takom prípade ide len o kávu komoditnej kvality. A verte či nie, bude prepražená a jediné, čo ponúkne, bude horkosť. Bohužiaľ,“ dodal Peťo.

Posúdenie arómy zŕn

Keď ste dôkladne preštudovali obal a máte dostatočné kávové povedomie, žiadny supermarketový brak pravdepodobne nekúpite. Ak však už takú kávu máte doma, pristúpte k ďalšiemu kroku. Tým by malo byť posúdenie aromatických vlastností zrna. Otvorte balenie, s kávou trochu zatraste a nadýchnite sa. Vonia alebo smrdí?

Svetlejšie pražené kávy vykazujú príjemnú vôňu, tmavšie pražené smrdia. Prečo je to tak? „Je to o prepraženosti a olejoch,“ odpovedal nám Peťo. „To, čo pri tmavej káve smrdí, sú oleje, ktoré sa uvoľnili pri pyrolýze. Ak káva príjemne vonia, tak má správne skaramelizované cukry. Ak smrdí, cítiť len smrť cukrov a tukov. Svetlejšie kávy vždy voňajú krajšie. Vtedy je to ideálny stav karamelizácie a káva je najsladšia.“

PS: téme sme sa venovali už aj v článku „Prečo sú niektoré kávové zrná výrazne olejnaté?„

Vizuálne posúdenie zrna

S predchádzajúcimi riadkami úzko súvisí aj vizuálne posúdenie zrna. Jednoducho sa na neho pozrite a čo vidíte? Je svetlohnedé, hnedé, tmavohnedé alebo takmer čierne? Takto nejako sa jeho farba vyvíja v priebehu procesu praženia.

A vedeli ste o tom, že po rozbehnutí praženia najskôr do popredia vystupuje acidita, potom aróma a následne telo kávy? Spomínané vlastnosti najskôr zosilnejú a postupne „odchádzajú“. Pri veľmi dlhom pražení už zanikne acidita, aróma a dokonca aj telo. Viete, čo jediné ostane? Horkosť.

Veľmi tmavé praženie už teda neponúka v podstate nič, len spomínanú horkosť. Takýmto kávam sa teda treba vyhnúť a od čiernych zŕn jednoducho držte ruky preč. Všetky chuťové tóny v nich dávno zakapali.

vývoj vlastností kávovníkového zrna v priebehu procesu praženia
Takto sa vyvíjajú vlastnosti kávovníkového zrna v priebehu procesu praženia. V grafe vidíte krivku vývoja acidity, arómy, tela a horkosti. (Zdroj: taylorsofharrogate.co.uk)

Rozdrvenie zrna v prstoch

Na ďalšiu zaujímavú vec nás upozornil kávový odborník Jakub Sobota (@wild.cobb) z European Coffee Trip. Názorne nám predviedol krehkosť prepraženého kávového zrna. Do rúk vzal veľmi tmavé zrno a bez väčších problémov ho dvoma prstami rozdrvil.

„Neupražené zelené zrno je veľmi tvrdé. Keby sa dostalo do bežného mlynčeka, tak ho rozbije. Také je tvrdé,“ uviedol Jakub pre Blog o káve. „V priebehu procesu praženia zrno postupne krehne. Keď ho melieš na ručnom mlynčeku a je podpražené, respektíve slabo upražené, tak cítiť určitý odpor. Nejde to tak ľahko. A naopak, keď máš tmavšie praženú kávu, tak to ide až veľmi ľahko.“

Pri pokuse sme mu predložili kávu od najsilnejšej slovenskej kolagénovo-kávovej influencerky. „Toto zrno veľmi ľahko zlomíš i rozpučíš, takže je to problém. Je prepražené,“ odvetil Jakub Sobota a následne sa spýtal: „Toto ste vážne kúpili? Za toto ste dali peniaze? Vy ste blázni. Nie je možné, že za toto niekto pýta 35 eur.“

Prečo zrno mäkne?

Ale späť k veci. O tom, prečo zrno mäkne, sme sa bavili aj s Peťom Szabóm. Ten nám Jakubove slová len potvrdil.

„Je to tak,“ prikývol. „Prvý crack (veľmi včasná fáza praženia) rozbije pevnú štruktúru zrna a v podstate od toho momentu sa dá pomlieť. Druhý crack rozbije štruktúru ešte viac a v tejto fáze sa už veľmi výrazne odparuje aj vlhkosť. Zo zrna ostane už v podstate len ‚prázdna schránka‘ a preto sa veľmi ľahko láme. Každý si to vie otestovať aj doma.“


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: kávakávové zrná
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
ako chutila káva v 18 storočí

Ako chutila káva v 18. storočí?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL