Recepty

Viete, čo je to affogato?

Stalo sa vám už niekedy, že ste vošli do kaviarne, opýtali ste sa na ich ponuku a barista na vás vybalil množstvo názvov nápojov, ktoré nepoznáte? S novou rubrikou nesúcou názov “Viete, čo je to …?” sa už nebudete musieť cítiť trápne. Postupne si v sérii predstavíme širokú plejádu kávových nápojov, s ktorými sa v kaviarňach môžete stretnúť. Viete, čo je to affogato?

Affogato

Affogato (alebo “affogato al caffè” – v preklade “utopené v káve”) je kávový drink pochádzajúci z Talianska. Je to relatívne jednoduchý drink. Jeho základ tvorí kopček (primárne) vanilkovej zmrzliny a single shot teplého espressa. Možno je trochu otázne, do akej miery môže byť affogato brané ako nápoj. Niektorí ho kategorizujú ako dezert, pre iných je to zasa príjemné osvieženie klasického espressa. 

espresso affogato od Fernando Cordero Costa Rica
Príprava affogato v @blogokavelab.

Čo potrebujete na affogato?

Príprava affogata je jednoduchá. Potrebujete len kvalitnú výberovú kávu a kvalitnú zmrzlinu. Keď tieto popisy ingrediencií vnímate ako veľmi vágne, ukážeme vám, ako sme si affogato pripravili my a pre aké ingrediencie sme sa rozhodli. 

Káva od LOT roastery

Keď experimentujete rovnako radi ako my, táto káva vám sadne. Vo väčšine prípadov sa do affogata používa káva s čokoladovejšími a orieškovejšími tónmi. Blog o káve však ide proti prúdu a preto sme si zvolili doslova šialenosť od slovenskej pražiarne LOT roastery

Fernando Cordero Costa Rica od Lot Roastery
Fernando Cordero Costa Rica od LOT Roastery.

Touto šialenosťou nie je nič iné, ako káva Fernando Cordero Costa Rica spracovaná termickou fermentáciou. Uletený experimentálny spôsob spracovania dodal káve charakteristickú chuť sladkých jabĺk a vínneho striku. Jednoducho ovocná pecka.

Náš tip: na eshope lotroastery.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10.

Keďže ide o acidnejšiu, fermentovanú kávu, pri jej príprave na La Marzocco Linea Micra sme sa rozhodli zvýšiť extrakciu. Kávu sme si pripravili ako espresso, ktoré sme extrahovali o niečo dlhšie (30 sekúnd), aby vo výslednom nápoji chutila sladšie. To, či použijete single shot alebo double shot espressa, je už len na vás a vašich preferenciách. My sme sa rozhodli použiť double shot, a to z dôvodu, že sme nechceli, aby sa nám v chuti zmrzliny táto výborná Costa Rica úplne stratila.

Fernando Cordero Costa Rica v labe Blogu o káve
Fernando Cordero Costa Rica od LOT Roastery.

Vanilková zmrzlina 

Čo sa týka zmrzliny, odporúčame použiť jemné, krémové zmrzliny na mliečnej báze. Pri príprave affogata sa tradične používa vanilková zmrzlina. Presne pre ňu sme sa rozhodli aj my. Pred prípravou sme vybehli do lokálnej zmrzlinárne, aby bol výsledný nápoj čo najchutnejší a pripravený z čerstvých surovín. Alebo vyskúšate aj iné druhy zmrzliny?

Náš tip: Namiesto vanilkovej zmrzliny vyskúšajte použiť zmrzlinu s chuťou bieleho nugátu. Biely nugát je o niečo sladší, nájdete v ňom tóny bielej čokolády, mandlí a vanilky. Vo výslednom kávovom nápoji môže prekvapiť.

affogato z kávy od LOT Roastery

Návod na prípravu espresso affogato

  1. Zmrzlinu si naložte do pohára. Odporúčame cca jeden až dva kopčeky.
  2. Pripravte si espresso: my sme stavili na kávu Fernando Cordero Costa Rica od pražiarne LOT roastery. To, či použijete single shot alebo double shot, závisí len od vás. My sme použili double shot. 
  3. Espresso si nalejte na zmrzlinu, prípadne rovno pustite na ňu. Teplé espresso zmrzlinu jemne rozpustí a vytvorí smotanovú štruktúru nápoja. 

Vanilka z Madagaskaru a Costa Rica od pražiarne LOT vytvorili úžasnú synergiu chutí. Ovocné tóny kávy doplnili sladkú chuť vanilkovej zmrzliny, no vo výslednom drinku sa nestratili. Do popredia vystupovalo bobuľové ovocie a jemná vínna acidita.

Prikladáme aj video z prípravy affogato v kávovom laboratóriu Blogu o káve @blogokavelab

Značky
Zobraz viac

Podobné články

Jeden komentár

Pridaj komentár

Back to top button
Close
Close