pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Zaujímavosti o káve

Výberová káva je hnus a spôsob odlíšenia bradatých hipsterov, tvrdí anglický kritik

Ladislav Király Od Ladislav Király
22. októbra 2020
výberová káva je hnus

Milovníci výberovej kávy pozor: dnes tu máme poriadne tvrdý názor! (Foto: Amelia Hallsworth/Pexels)

Share on FacebookShare on Twitter

Vo Veľkej Británii práve prebieha týždeň kávy. Akcia, ktorá sa volá UK Coffee Week je vymedzená 19. a 25. októbrom, no a nie je len o pití kávy. Má aj charitatívny rozmer a zbierajú sa peniaze pre Project Waterfall, ktorý má mnohým oblastiam, v ktorých sa pestuje káva, pomôcť s krízou týkajúcou sa nedostatku vody.

Nuž a toto obdobie pochopiteľne prinieslo aj množstvo názorov na kávu ako takú. Vo Veľkej Británii sú pritom rôzne názorové prúdy; veľká časť ľudí holduje čaju, ktorý bol dlhé roky národným nápojom, ale dnes to už tak celkom neplatí. Káva sa mu vyrovnala a možno ho aj predbehla, pričom si získava čoraz väčšie množstvo stúpencov.

Čudne sa dívajúci bradatí hipsteri…

Toto všetko je skvelé. Vďaka káve funguje aj množstvo kaviarní, pražiarní či eshopov. Táto oblasť je čoraz silnejšia a mnohým poskytuje zamestnanie. No a keď sa dá prostredníctvom špeciálnej týždňovej akcie pomôcť tým, ktorí nám kávu v konečnom dôsledku zabezpečujú, nemôže to byť zlé. Z každého nápoja kúpeného v zúčastnených predajniach vrátane najväčších britských reťazcov ide niečo aj na chvályhodný projekt.

Jedného z ostrovných odborníkov na kávu však niečo predsa len nahnevalo. A to smer, ktorým sa celá oblasť kvalitnej kávy uberá. „Osobne cítim, že UK Coffee Week mohol byť aj príležitosťou na spustenie inej kampane, ktorá by u bradatých hipsterov, čudne sa dívajúcich na každého, kto spochybní ich domnelé vedomie o ‚výberovej‘ káve, už nebola taká populárna,“ napísal Andy Newman vo svojom komentári pre Ipswich Star.

Výberová káva je hnus

A teraz možno najvážnejšia a najtvrdšia veta z celého článku, ktorú Newman napísal: „Táto vec je hnus, takže vyzrel čas spustiť kampaň za skutočnú kávu.“

„Myšlienka mi skrsla vo chvíli, keď som vstúpil do predajne ‚výberovej‘ kávy v Norwichi,“ pokračoval nahnevaný Angličan. „Už len preto, že som si opýtal espresso, ma nechali cítiť sa zreteľne druhoradým. No a to, čo mi prišlo na stôl, bolo také kyslé, že som skôr potreboval dávku Gavisconu (prípravok, ktorý pomáha predchádzať refluxu a eliminuje príznaky pálenia záhy, pozn. red.) ako mlieko.“

Dodáva výberová káva pocit nadradenosti?

„Asi nikoho neprekvapí, že väčšinu z tej kávy som tam nechal. No a keď čašník odnášal takmer plný pohár, tak to, že tento produkt jeho zákazníka zjavne neuspokojil, ho neprekvapilo a ani neznepokojilo,“ začudoval sa kávičkár, ktorý svoje skúsenosti a postrehy opisoval poriadne kriticky.

Na tomto eshope nakúpite kvalitné kávy tradičného typu. V budúcnosti by sme však radi priniesli aj výberovky.

Výberovú kávu vôbec nešetril a poznamenal, že ide o „slabý a kyslý nápoj, ktorý bol postavený zjavne tak, aby ani trochu nechutil ako káva. Celkom jednoznačne tu ide o produkt vytvorený ľuďmi a pre ľudí, ktorí sú zaťato anti-mainstreamoví a ktorí neznášajú myšlienku, že ich obľúbený nápoj sa stal populárnym, takže týmto spôsobom si chcú udržať pocit nadradenosti.“

„Toto sú týpkovia, ktorí na vás budú v prípade, ak si objednáte flat white, alebo dokonca aj espresso, krivo pozerať. Ak sa káva nerobí pomaly cez filter, prípadne cez ich obľúbený prístroj, Aeropress, tak to nie je tá ‚pravá‘ káva,“ uštipačne pokračoval Andy Newman.

Skysnutá acidná trpkosť

Podľa neho je úplne najhoršie to, že milovníci výberovej kávy vlastne ani nechcú, aby ich nápoj chutil ako káva. Vraj hľadajú všetky možné spôsoby, ktorými to zabezpečiť.

„Takže používajú celé spektrum rôznych veľkolepých označení chutí od grapefruitov po nektárinky, limetku či akékoľvek tropické ovocie. No a na stôl vám namiesto bohatých karamelových či orieškových chutí príde šálka skysnutej acidnej trpkosti. Nuž a ľudia, ktorí vám tieto skysnuté nápoje podávajú, to robia absolútne vážnym spôsobom tak, akoby bolo pitie kávy pietnou, takmer religióznou skúsenosťou a nie niečím, čo vám má priniesť radosť a vítanú dávku kofeínu.“

Bradatý hipster je viac

Situácia vraj zachádza až tak ďaleko, že niektorí ľudia sa podľa neho začnú báť chodiť do kaviarní. Nevedia totiž, čo dostanú a napokon možno budú siahať po káve z veľkých reťazcov, ktorá je síce podpriemerná, ale stále rovnaká. A hlavne je to klasická káva, ktorá chutí tak, ako káva chutila celé desaťročia.

Kaviarne si podľa Newmana majú čím skôr uvedomiť, že zákazníci sú rôzni a netreba ich vyplašiť. „Nemôžete sa cítiť menejcenným už len preto, že sa opýtate na dostupné kávy a nevyberiete si hneď tú, o ktorej si niektorý bradatý hipster myslí, že práve ju by ste mali piť.“

Talianska káva ako vzor

„V tejto chvíli nemôžeme cestovať do kontinentálnej Európy a hlavne do Talianska, kde som ešte nikdy nedostal zlú kávu. Ak by tam niekomu dali takúto britskú ‚výberovku‘, tak by to skončilo vzburou. V tejto chvíli sa však musíme spoliehať len na naše domáce kaviarne, ktoré nám majú dodať to, čo požadujeme a UK Coffee Week je podľa mňa vhodným okamihom na to, aby sme to od nich začali chcieť,“ dodal Andy Newman.

PS: viac sa o výberovej káve dozviete v našom článku „Čo je to výberová káva?„


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: výberová káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
inteligentné kávové predplatné

Kávové predplatné: Inteligentný algoritmus rozpozná, kedy potrebujete dodávku

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL