nedeľa, 18 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Exkluzívne

Výberová káva za menej ako 15 eur? V Poprade si z nás robia srandu

Ladislav Király Od Ladislav Király
2. júla 2022
popradská créma espresso
Share on FacebookShare on Twitter

Zaujala ma nová reklama na Popradskú kávu, konkrétne na Crema Espresso. Na to, že tmavo praženú kávu pripravujú cez chemex, som si už zvykol, ale iná vec ma, úprimne, totálne dojala. A to konkrétne slová „lahodná chuť výberovej kávy“. Môžeme si len tak za výberovú kávu označovať čokoľvek, čo výberovou kávou vlastne vôbec nie je?

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Popradská káva (@popradskakava)

Pojem výberová káva je pritom presne stanovený súbor podmienok, ktoré by daný produkt mal spĺňať. Detailnejšie som sa tejto téme venoval v článkoch „Výberová káva: Čo to vlastne je?“ a „Má výberová káva šancu proti masírovaniu reklamou?“. Reklamní experti popradskej spoločnosti ma však prinútili reagovať opäť. Lebo si jednoducho robia čo chcú a prostredníctvom reklám natlačia masám do hlavy čokoľvek.

A keď bežný človek uvidí „výberovú kávu“ za približne 14€/kg, ako mu potom seriózne pražiarne vysvetlia svoju možno dvojnásobnú cenu? Aby však toto všetko nebolo len o mojich názoroch, oslovil som odborníka zo slovenskej pražiarne Be:Café.

Klasifikovanie výberovej kávy

„Výberovú kávu môžeme klasifikovať na základe dvoch kategórií; tzv. vnútorných vlastností a vonkajších vlastností,“ povedal mi Radovan Vrzgula. „Vnútornými vlastnosťami mám na mysli kvalitu zrna. Ide tu napríklad o triedenie, pričom výberová káva by mala spĺňať najvyššie štandardy triedenia a v 300-gramovej vzorke by sa nemalo nachádzať viac ako päť plných defektov. V angličtine ich označujeme ako full defects a chuť najviac ovplyvňujú full black a full sour.“

Tejto téme sme sa už venovali v článku „Kávové defekty: Zemiakový PTD by ste nechceli…“ Odporúčam vám prečítať si ho, dozviete sa plno zaujímavých informácií.

Výberová káva a 82-bodové minimum

„Ďalšou z vnútorných vlastností kávy je jej unikátny chuťový profil. Nemôže to byť len prepečený kávový produkt, ale v káve by mali byť príjemné ovocné tóny, acidita, dochuť a mala by mať aj telo – nie však telo získané tmavým pražením. Dovedna by malo ísť o určitú komplexnú unikátnu chuť. Jednotlivé vlastnosti sa bodujú na stupnici od 0 do 10, pričom pri každom parametre je maximom 10 bodov a celkové maximum je 100 bodov. Výberová káva by mala dosahovať aspoň 82 bodov,“ pokračoval Radovan.

Teraz jedna úloha pre vás: skúste sa pozrieť na obal kávy, ktorú máte doma. Je na ňom napísané, koľko má bodov? Ak nie, tak v rukách bohužiaľ určite nedržíte výberovú kávu. Keby totiž pražiar kupoval kvalitné zrno výberovej kvality, určite by sa tým pochválil. Napríklad Be:Café má na viditeľnom mieste nálepku 82+ a slová „specialty grade coffee“, čo je v preklade výberová káva.

Výberová káva má byť z jednej farmy

Toľko v skratke vnútorné vlastnosti kávy. Ale aké sú tie vonkajšie? „Tu radíme napríklad pôvod kávy, teda či je káva z jednej farmy alebo je to zmes káv z viacerých regiónov. Výberová káva by mala byť z jednej farmy. Jedným z aspektov je však aj to, či kúpou danej kávy podporíte rôzne projekty – ako príklad by som uviedol našu kávu Nikaragua Women Coffee project. Pri komoditných kávach platí aj ďalšia vec: farmári pozbierajú úrodu a nedostanú žiadne prémie. Toto sa stáva často hlavne vtedy, keď všetku ich úrodu skupujú veľkí hráči. Tí cenu kávy stláčajú nadol.“

Je možné vyprodukovať výberovku za 15€/kg?

No a teraz otázka za všetky drobné: kilo popradskej Crémy Espresso som našiel aj za menej ako 14 eur. Bolo by možné za takúto cenu vôbec vyprodukovať výberovú kávu?

„Pri splnení vlastností, ktoré by výberová káva mala mať, je veľmi ťažké predstaviť si cenu menej ako 15 eur na kilogram. Pri dnešných vysokých cenách kávy vyjde aj komoditná káva pochádzajúca z viacerých oblastí, bez bodového hodnotenia, ale v najvyššom triedení, na približne 8 eur za kilogram. Takúto používame do našich zmesí. A to je zelená káva, ktorá pri pražení ešte stratí 15 až 20 percent hmotnosti. Keď k tomu pripočítame náklady na balenie a etiketu, plus náklady spojené s predajom, dostaneme sa na minimálne 12 eur. No a k tomu ešte treba prirátať náklady na prevádzku, na praženie, na personál.“

„Pre malých pražiarov by bolo 15 eur za kilogram neudržateľné – a to stále hovorím len o komoditnej káve najvyššej kvality. Úprimne teda poviem, že predaj akože výberovej kávy za menej ako 15 eur je trošku nezmysel,“ skonštatoval Radovan Vrzgula.

Koľko stojí výberová káva?

Následne som sa zaujímal aj o to, koľko stojí zelená výberová káva. Skúsme si posvietiť na najlacnejšie výberové kávy, ktoré je možné dostať. „Kilo výberovej zelenej kávy s unikátnym a zaujímavým chuťovým profilom sa pohybuje minimálne od 10 až 12 eur za kilogram, ale zväčša je to výrazne vyššia suma. Horná cenová hranica v podstate ani nie je stanovená. Keď k tomu prirátame stratu pri pražení a mnoho ďalších nákladov, dostaneme sa na omnoho, omnoho vyššiu sumu, ako 15 eur. Tá suma je úplne nereálna.“

De facto teda musíme prísť k záveru, že spomínaná Créma rozhodne nie je výberová káva. Polkilové balenie sa dá kúpiť dokonca za 6,80 eur, čo je na výberovku nepredstaviteľná suma. Pritom si stačí pozrieť obal a o káve sa nedozvieme takmer nič: nepoznáme jej bodovanie, región pestovania ani farmu. Je teda celkom jasné, že ide iba o komoditnú kávu s marketingovou „nálepkou“ výberová.

Dehonestovanie názvu výberová káva

Nejde teda o podraz a zavádzanie ľudí? „Určite je to dehonestovanie názvu výberová káva,“ odpovedal Radovan Vrzgula. „Ľudia sú v konečnom dôsledku marketingom veľmi ľahko ovplyvniteľní a toto na nich zjavne funguje. Čo už.“


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Popradská kávavýberová káva
Ladislav Király

Ladislav Király

Káva mi dlho nechutila. Bol to pre mňa len horký a nepríjemný nápoj, s ktorým som sa nevedel zblížiť. Až som raz čistou náhodou ochutnal výberovú kávu a pochopil som, že káva nemusí byť len horká. Káva môže chutiť.

Veľmi som túžil vykričať to do sveta a dať o tom vedieť všetkým. Preto som si v roku 2019 bookol doménu blogokave.sk a založil tento web.

Záleží mi na tom, aby ste ochutnali kávu zo slovenských pražiarní a touto cestou ich podporili. Tuto nájdete ZĽAVOVÉ KÓDY do najlepších z nich.

Potrebujete poradiť? Napíšte mi na IG @ladislavkiraly.

Ďalší článok
espresso v bielej šálke - presso

Preso, presso, espresso alebo expreso? Ako je to správne?

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    14. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Guatemala Finca la Pastoria - vytekanie espressa

    Be:Café prináša novinky pre milovníkov espressa: Odvážna Kostarika a elegantná Guatemala

    15. mája 2025
    Štrbské Presso Barista - DeLonghi Magnifica Plus - príprava espressa

    Recenzia Štrbské Presso Barista: Rekord v počte defektov a chuťová vražda

    15. mája 2025
    farmár s kávovníkovými čerešňami

    Prečo má robusta viac kofeínu ako arabika?

    14. mája 2025
    Burundi Turaco od Alter-Nativ

    Štyri tipy na kávy od Alter-Nativ

    13. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL