Eshop s kávou

Výberová káva zo slovenskej farmy vo Vietname

eshop s kávou

Výberová káva z Vietnamu. Z farmy, ktorú riadi Slovák. Ručne zbieraná, dôkladne vytriedená a špičkovo spracovaná. Pražená v slovenskej pražiarni výberovej kávy Barista Coffee Roasters. Áno, takáto exkluzívna chuťovka práve pribudla do ponuky eshopu Blogu o káve.

Mariánovi Takáčovi, ktorý pred vyše štyrmi rokmi odletel na dovolenku do Vietnamu a domov sa už nevrátil, sme vás informovali len nedávno. Našiel si tam priateľku, ktorá je už jeho manželkou a postupom času prevzal pod svoj patronát kávovú farmu patriacu jej rodine.

Dopyt prevyšuje ponuku

Vylepšil uplatňované procesy, zdokonalil fungovanie farmy a kvalitu posunul na takú úroveň, že v súčasnosti nestíha produkovať dosť kávy. Dopyt je omnoho väčší ako ponuka, ktorú je schopný zabezpečiť. Veľkú časť produkcie si vopred zmluvne poistili zahraniční distribútori a na Slovensko sa dostalo len niekoľko vriec kávy.

vietnamská káva od Slováka - Vietnam Lang Biang
Kliknite na fotku a prejdite do eshopu.

Stopercentnú arabiku pre potreby eshopu Blogu o káve napražil Miroslav Boltvan z pražiarne výberovej kávy Barista Coffee Roasters. Odroda Heirloom spracovaná „double washed“ procesom ponúka hladké telo, jemnú aciditu a tóny čokolády, fondánu, červeného pomaranča i grapefruitu.

Výberová káva bola vypestovaná na farme Zanya Coffee nachádzajúcej sa niekoľko kilometrov od mesta Đà Lạt pod horou Lang Biang. To všetko pod taktovkou rodeného Galanťana Mariána Takáča. K dispozícii máme len obmedzené množstvo 250-gramových balení pražených na filter a na espresso.

vietnamská káva od Slováka - Vietnam Lang Biang
Vietnam Lang Biang Mountain si viete objednať na eshope Blogu o káve.

Mariánov príbeh chytá za srdce

Kúpou tejto kávy priamo podporíte Mariána Takáča, jeho spoločnosť Zanya Coffee a vietnamskú komunitu, ktorá kávu pestuje a pomáha s jej spracovaním.

„Keď ma prvýkrát zobrala predstaviť rodine, ostal som v úplnom šoku,“ zaspomínal si chvíle, keď ho dnes už manželka Lim priviedla k svojej rodine. „A to z podmienok, v akých žili. Mali dve jednoduché drevené chatrče, žiadnu sprchu, záchod bol iba diera v zemi. A ja som si predtým naivne myslel, že ľudia, ktorí robia s kávou, sú boháči.“

„Dozvedel som sa, že 97 percent vietnamskej produkcie je robusta, ale práve oblasť, v ktorej žije Lim a jej rodina, pestuje arabiku. Celú sezónu som videl, ako z kopcov znášajú ťažké 60-kilogramové vrecia plné kávovníkových čerešní. Začal som sa pýtať, čo s nimi robia a vysvitlo, že ich predávajú obchodníkom. Tí sa potom starajú o ďalšie veci,“ dodal Marián Takáč v rozhovore pre Blog o káve.

Keď zistil, že títo ľudia dokážu zarobiť len okolo 500 eur ročne, rozhodol sa, že farmu vezme pod svoj patronát. Začal sa venovať aj ďalšiemu spracovaniu kávy a robí to tak, aby farmárom ostalo viac peňazí. Podporte ho kúpou tohto produktu. Máme ho vo verzii na espresso i na filter.

Páči sa ti naša tvorba? Podpor nás cez Patreon alebo kúpou balíčka z eshopu. Vďaka 😉
Značky
Zobraz viac
Káva eshop kvalitná káva

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close