Predstavujeme nové kávy

Výberová robusta existuje: Túto Indiu od Goriffee určite ochutnajte

Konečne sa nám to podarilo. Po dlhom hľadaní sme natrafili na kávu, ktorá poteší indických followerov instagramového účtu kávového maharadžu – @ladislavkiraly. Áno, ak ste nedávno zachytili “beef” okolo podivuhodne veľkej skupiny indických fanúšikov na Láďovom instagrame, tak ste v obraze. Nejaký dobrák mu kúpil zopár tisíc Indov, ktorí teraz zádumčivo čakajú na svoju kávovú príležitosť. Tá teraz prichádza v podobe kávy India Mooleh Manay Natural od Goriffee, ktorá však má potenciál osloviť aj skupinu reálnych kávopičov.

Výberová robusta od Goriffee

V Indii to s pestovaním kávy nie je úplne ružové. Prevažnú časť produkcie predstavuje menej kvalitná robusta, a tak väčšina indickej kávy skončí v anonymných alebo menej anonymných zmesiach robusty a arabiky. Toto samo o sebe neznie lákavo ani zaujímavo. Naše hľadanie indickej kávy, ktorá by stála za to, tak dlho pripomínalo hľadanie ihly v kope sena. Napokon sme ju však našli. Pomohli nám ju nájsť chalani z Goriffee, ktorí do svojho portfólia zaradili výberovú robustu menom India Mooleh Manay Natural

Môj tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

India Mooleh Manay od Goriffee a flavor wheel

Farma Mooleh Manay a ich indické kávové rebelstvo

Ako som spomínal, produkcia kávy v Indii sa často nechytá na vlnu produkcie výberovej kávy. Single origin lotov z malých fariem s presným rodným listom a jedinečným terroirom je fakt málo. Robusta od Goriffee tak ide v podstate proti prúdu. 

Farma Mooleh Manay je jednou z najzaujímavejších a najpokrokovejších kávových fariem v Indii. Prevádzkuje ju duo Komal Sable a Akshay Dashrath. Komal a Akshay sa venujú moderným prístupom pestovania, ale aj spracovania kávy. To sa odrazilo aj na lote od Goriffee. Káva je spracovaná metódou anaeróbnej fermentácie. 

Počas fermentácie celých čerešní robusty boli do fermentačných nádob umelo pridané vínne kvasinky. Práve vďaka fermentácii za prítomnosti kvasiniek káva nadobudla oveľa hlbší chuťový rozmer. Po ukončení fermentácie boli celé kávové čerešne vybrané z nádob a sušené klasickým naturálnym spôsobom. 

Goriffee a ich slovenské kávové rebelstvo

V dnešnom svete, kedy si všetci ideme výberové arabiky plné komplexných ovocných chutí, väčšina moderných pražiarní ani len očkom nezablúdi po akejkoľvek robuste. 

V Goriffee sa na to pozreli inak. Kvalitnú robustu tu nemá len tak hocikto. Dokonca je veľmi ťažké nájsť kvalitnú robustu, ktorá by nebola primiešaná do blendu. Goriffee si vzalo príklad od Komala a Akshaya a priniesli robustu výberovej kvality, ktorú s ničím nezmiešali. Na stole sa mi teda ocitá balík kvalitnej výberovej kávy, ktorá je transparentná a čerstvá. A je to stopercentá robusta z Indie. Celkom sranda.

Espresso dvoch tvárí

Zrniečka kávy sú už na prvý pohľad okrúhlejšie a menej pretiahnuté, ako sme zvyknutí u rôznych odrôd arabiky. Káva je pražená na espresso a obsah balíčka tomu presne zodpovedá. Aróma kávy mi na prvý “oňuch” pripadala trochu zvláštna. Pri druhom a treťom ovoňaní som však postupne začal rozoznávať sladké hrozienkové tóny spolu s tónmi karamelu a mandlí. 

Kávu som pripravoval na stroji La Marzocco Linea Micra spolu s mlynčekom Mahlkönig X54 (toto kombo máme od profesionalne-kavovary.sk) a poriadne som sa s ňou vyhral. 

výberová robusta India Mooleh Manay od Goriffee - espresso - Mahlkonig X54 a La Marzocco Linea Micra

Vo výsledku sa mi veľmi páčili dve tváre, ktoré mi ponúkla. Pri dlhšej extrakcii (28 sekúnd) a teplote vody 94°C mi ponúkla rumové tóny spolu so sladkými figami. V dochuti som našiel horkú čokoládu a mandle. Na druhej strane, pri kratšej extrakcii (20 sekúnd) a teplote vody 89°C sa v espresse objavili aj ovocné tóny. S ovocím pri robuste som sa popravde stretol prvýkrát. V tomto prípade ide o sušené ovocie, najmä sušené hrozienka a sušené slivky. Od kávy teda nečakajte výraznú aciditu, skôr sladkosť a korenistosť. 

Kofeínová bomba

Popri nastavovaní receptov som ochutnal a vypil zopár espriess z Indie Mooleh Manay. To sa odrazilo na mojom poobedí a večeri, pretože celý zbytok dňa mi espressá poriadne šľapali. Ako už možno viete, zrnká robusty obsahujú výrazne viac kofeínu ako zrnká arabiky – v priemere až trikrát toľko. A to je skvelé v prípade, že kávu pijete aj s cieľom naberania síl do dlhých dní. S Indiou Mooleh Manay spojíte užitočné nakopnutie s príjemným chuťovým zážitkom.

Finálny verdikt

Pražiareň Goriffee sa rozhodla pre vcelku odvážny krok. Do svojho portfólia vybrala nekonvenčnú kávu z netradičného originu, ktorú by mal podľa mňa vyskúšať každý pokročilý aj menej pokročilý kávičkár. India Mooleh Manay vám ponúkne nový obzor vo svete výberovej kávy, ktorý sa neustále posúva napred. Robusta si určite zaslúži viac starostlivosti a hlavne viac pozornosti. Práve preto som rád, že som sa o tento zážitok mohol podeliť aj s vami a možno aj s našimi imaginárnymi kamarátmi z Indie 😉.

Môj tip: na eshope goriffee.com môžete využiť zľavový kód BLOGOKAVE10 a ušetríte.

espresso z výberovej robusty India Mooleh Manay od Goriffee
Značky
Zobraz viac

Podobné články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Back to top button
Close
Close