Vždy, keď nám dorazia kávy z pražiarne Barista Roasters, tušíme, že to bude vysoká kvalita a veľmi dobrý pomer cena/kvalita. Miro Boltvan sa v biznise týkajúcom sa výberovej kávy pohybuje už mnoho rokov a svoje skúsenosti pretavuje do vydareného kávového diela lučeneckej pražiarne.
Kostariku La Abejilla (odroda geisha) sme nedávno chutnali v podaní inej pražiarne a bola to špičková káva. Bolo teda pravdepodobné, že aj odroda catuai rovnakého pôvodu, s ktorou pracovala pražiareň Barista Roasters, by mohla patriť medzi výnimočné kávy. Táto domnienka sa začala potvrdzovať hneď po otvorení balíčka a privoňaní ku krásne upraženým zrnám.

Kostarika La Abejilla – recept
V okamihu pripravovania filtrovanej kávy som bol v kontakte s pražiarom Mirom, tak som sa ho hneď aj opýtal na odporúčaný recept. Znel takto:
- 20g kávy 300g vody
- 23 klikov na Comandante
- teplota vody 92 až 93 stupňov

Nálevy:
- blooming: 60 gramov vody
- druhý nálev: 120 gramov vody v čase 0:35
- tretí nálev: 120 gramov vody v čase 1:25.
Do dekantéra mi natiekla káva vysokej kávovej ligy, v ktorej bolo možné nájsť množstvo rôznych chuťových vnemov. Veľa ich uvádza aj oficiálny chuťový profil: ananás, fermentované čerešne, kalifornské slivky, hnedý cukor, čokoládový finiš. To, čo konkrétne v káve nájdete vy, bude závisieť aj od vášho konkrétneho receptu a od použitej vody. Neviem si však predstaviť, že by ste kúpu tejto kávy ľutovali. Odporúčam vám ju všetkými desiatimi.

Čo na to barista Filip?
Kolega Filip Lörinc otestoval Kostariku La Abejilla aj na kávovare La Marzocco GS3 AV. Pripravil si espresso a vzápätí napísal toto:
„Hlavné črty tejto kávy udáva veľmi dobre vykonaná anaeróbna fermentácia. Experimentálne spracovanie je cítiť už vo vôni kávy, ktorá je výrazná a prenikavá. Nájdete v nej slivky, tropické ovocie a štipku alkoholovej vôni fermentácie.“

„Chute kávy sú minimálne tak prenikavé ako jej aróma. Káva má výraznú aciditu tropického ovocia, ktorá však nepôsobí ostro či nepríjemne. Vyvažuje ju lahodná sladkosť slivkového lekváru a čokolády a horkosť kakaa. Jednotlivé chute sa na rôznych teplotných stupňoch striedajú v intenzite a rozohrávajú zaujímavú chuťovú symfóniu. Tá je navyše obohatená plným a šťavnatým telom a dlhou dochuťou. Kávu odporúčam tým, ktorí chcú s espressom experimentovať a skúšať niečo zábavné a zaujímavé. Mne osobne takéto kávy sedia viac vo forme čistého espressa ako v mliečnych nápojoch.“

Keď hľadáte zaujímavú kávu, ktorou chcete osviežiť svoje kávové bytie, toto by mohol byť ten správny tip. Kostarika La Abejilla z pražiarne Barista Roasters je ozaj vysoká kávová liga.
Zľavový kód
Pri nákupe na eshope baristaroasters.sk použite zľavový kód BLOGOKAVE10.

Náš tip: z pražiarne Barista Roasters jednoznačne odporúčame aj Etiópiu Burka Gudina, ktorej kilovku aktuálne dostanete za 23,85€, aj keď v iných pražiarňach stojí od 39 do 46€.