pondelok, 12 mája, 2025
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
  • DOMOV
  • Zľavové kódy
  • Všetky články
  • Pražiarne
  • Kaviarne
  • O nás
Žiadne výsledky..
View All Result
Blog o káve
Žiadne výsledky..
View All Result
Domov Predstavujeme nové kávy

Vzácna Nikaragua Laurina od Barzzuz: Káva s prirodzene nízkym obsahom kofeínu

Filip Lörinc Od Filip Lörinc
30. apríla 2024
Nikaragua La Escondida Laurina od Barzzuz
Share on FacebookShare on Twitter

Počuli ste už o odrode kávy, ktorá neobsahuje takmer žiadny kofeín? Nie, nehovoríme o bezkofeínovej káve, ktorá o kofeín prišla kvôli zásahu človeka. Existuje niekoľko odrôd kávovníka, ktoré prirodzene produkujú výrazne nižšie množstvo tejto látky. Jedna z najvzácnejších a najviac cenených je odroda Laurina. 

Keď sme nedávno ochutnávali kávy z pražiarne Barzzuz, bola medzi nimi aj Laurina La Escondida vypestovaná v Nikarague. Pred ochutnávkou sme boli veľmi zvedaví. Ako to napokon dopadlo? Je možné jej skutočne vypiť viac a bez toho, aby sme pocítili nepríjemné prekofeínovanie?

Nikaragua La Escondida Laurina od Barzzuz - obal

Prirodzený mutant z Réuniónu

Pôvodné pomenovanie Lauriny sa skladá z dvoch slov – Bourbon pointu. Laurina je podľa historických a genetických údajov prirodzeným mutantom odrody Bourbon pochádzajúcej z ostrova Réunion, kedysi nazývaného Bourbon. Miestni farmári objavili Laurinu ako nízku rastlinu kávovníka vzhľadom pripomínajúcu vianočný stromček. 

V prírode Réuniónu vznikla prirodzene, mutáciou rastlín odrody Bourbon, ktorá sa na ostrove vyskytovala úplne bežne. Rastliny Lauriny dorastali narozdiel od rastlín Bourbonu len do výšky necelých dvoch metrov. Okrem toho sa odlišovali aj v tvare plodov a listov. Boli oválnejšie a pretiahnutejšie než listy a plody klasického Bourbonu. Na základe toho dostala odroda pomenovanie Bourbon pointu.

Nikaragua La Escondida Laurina od Barzzuz - zrná

Nízky vzrast a málo kofeínu

Okrem malého vzrastu a odlišného tvaru niektorých orgánov sa Bourbon pointu (dnes označovaný hlavne ako Laurina) od pôvodného Bourbonu líši ešte v jednej zásadnej veci. Jeho pomalý rast a pomalšia tvorba stavebných a zásobných látok má za následok nižší obsah kofeínu v zrnách. 

Kofeín slúži rastline ako obranná látka proti škodcom, hlavne hmyzu. Plody Lauriny však obsahujú približne o polovicu až dve tretiny menej kofeínu, ako je to zvyčajné u bežných odrôd arabiky. To však pre Laurinu predstavuje jednu veľkú nevýhodu. Jej kofeínové hradby brániace škodcom napadnúť jej orgány sú o polovicu nižšie. Preto je výrazne citlivejšia a mortalita jej rastlín je oveľa vyššia. 

Nikaragua La Escondida Laurina od Barzzuz - detail zŕn

Náročné pestovanie odmenené jedinečnými vlastnosťami

Pestovanie Lauriny je náročné a vyžaduje si trpezlivosť a starostlivosť. Prečo ju teda farmári pestujú? Aj na to máme odpoveď.

Laurina vyniká v niekoľkých zásadných vlastnostiach. Jej nízky vzrast umožňuje ľahší zber čerešní. Napriek pomalému rastu dokáže produkovať dostatok čerešní na to, aby sa jej produkcia farmárom oplatila. Nízky obsah kofeínu má za následok nižšiu horkosť a zamatové telo. Káva z nej je navyše vhodná pre ľudí, ktorí chcú z dobrovoľných či nedobrovoľných dôvodov obmedziť príjem kofeínu. Vďaka tomu ju farmári dokážu predávať za vyššie ceny, čo sa rozhodne oplatí.

Nikaragua La Escondida Laurina od Barzzuz - mletá káva

Úspechy Lauriny

Pôvod jej dnešného pomenovania “Laurina” nie je úplne jasný. Domnieva sa, že toto slovo je odvodené od jej vzhľadu pripomínajúceho rastlinu vavrína alebo od mena farmára, ktorý ju na ostrove Réunion pestoval medzi prvými. Čo je však s istotou jasné, je, že dnes sa Laurina pestuje v niekoľkých krajinách po celom svete a na svojom konte má dokonca niekoľko prvenstiev. 

Anaeróbne fermentovaná Laurina z farmy Daterra v Brazílii bola v roku 2016 najdrahšou brazílskou kávou, ktorá bola kedy vypestovaná. Jedna libra tejto kávy sa v zelenom stave predala za 58 amerických dolárov. To je v prepočte približne 128 dolárov za kilogram. S rovnako spracovanou Laurinou z farmy Daterra v roku 2018 vyhrala súťažiaca zo švajčiarskej pražiarne MAME Emi Fukahori svetový šampionát v príprave filtrovanej kávy. Vďaka tomu sa Laurina radí medzi odrody kávovníka, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.

Nikaragua La Escondida Laurina od Barzzuz - espresso

Laurina z Nikaraguy od Barzzuz

Slovenská pražiareň Barzzuz vám prináša Laurinu vypestovanú na farme Finca La Escondida v Nikarague. Farma sa nachádza v regióne Jinotega v nadmorskej výške 975 až 1230 metrov nad morom. Laurinu tu pestujú v tieni vyšších rastlín, čo napomáha jej rastu a produkcii plodov. 

V ponuke pražiarne Barzzuz nájdete naturálne spracovanú Laurinu v troch rôznych stupňoch praženia. Najsvetlejší stupeň City + vám ponúkne najviac ovocnosti, zatiaľčo najtmavší Full City ++ najviac horkosti. Zlatou strednou cestou je praženie Full City. Všetky tri stupne sa hodia na prípravu espressa a je len na vás, ktorý si vyberiete.

espresso - Nikaragua La Escondida Laurina od Barzzuz

Espresso s takmer žiadnou horkosťou

My sme do rúk dostali Laurinu upraženú na stupeň City +. Už na prvý pohľad je vidieť, že zrno tejto kávy je skutočne pretiahnutejšieho tvaru. Zrná praženia City + sú svetlohnedé a napražené sú krásne rovnomerne. 

Espresso z nich je už pri prvom sŕknutí citeľne odlišné od toho, na čo ste pri káve bežne zvyknutí. V chuti nájdete oveľa menej horkosti, čo je dôsledkom nízkeho obsahu kofeínu. Káva má vysokú sladkosť pripomínajúcu trstinový cukor a zrelé bobuľové ovocie. Sladkosť dotvára jemná acidita čerešní a fakt nepatrná horkosť pripomínajúca karamel. Telo kávy je stredne ťažké a štruktúra zamatová. Chute kávy sú zaoblené a na jazyku veľmi príjemné. Dochuť pripomína trstinový cukor a štipku kakaa. 

espresso z kávy Nikaragua La Escondida Laurina od Barzzuz

Citeľne menej kofeínu

Nikaraguu Finca La Escondida sme pripravovali v pákovom stroji, no nemusíte sa báť ani prípravy v automatickom kávovare. A už vôbec sa nemusíte obávať jej vypiť viac. Popri testovaní sme  vypili niekoľko espress v krátkom časovom slede. Vplyv kofeínu sme však pociťovali oveľa menej. Jeho nižší obsah tak rozpoznáte nielen v chuti, ale v jeho účinkoch na váš organizmus.

Recept pre pákové espresso

Keď vás táto káva zaujala, navštívte eshop www.kafe.sk a uchmatnite si svoj balíček kávovej raritky. My sme si pre vás navyše pripravili recept pre pákové kávovary, pri ktorom nám Laurina chutila najviac.

Pomer (ratio): 1:2,5
Mletie: jemné
Teplota extrakcie: 94°C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: 26 s.

Nikaragua La Escondida Laurina od Barzzuz - espresso, obal a zrná


Newsletter: Dostávaj novinky, horúce tipy
na kávy a zľavové kódy pravidelne e-mailom.

Intuit Mailchimp

Značky: Barzzuz
Filip Lörinc

Filip Lörinc

Ahojte! Volám sa Filip. Niekoľko rokov som pracoval s kávou ako barista. Za barom ma dnes nájdete len zriedka. Venujem sa “online baristike” pre Blog o káve. Testujem kávy, príslušenstvo a objavujem možnosti a hranice výberovej kávy. Okrem toho sa venujem praženiu kávy pre svoj vlastný projekt Brewing Something a pre košickú pražiareň Melody Fine Roastery. Ak máte nejaké otázky, neváhajte mi napísať na instagrame :)

Ďalší článok
Habesh Aricha Adorsi - filtrovaná káva

Aricha Adorsi od Habesh: Káva, ktorú budete buď milovať alebo nenávidieť

Please login to join discussion

KATEGÓRIE ČLÁNKOV

  • Audioblog
  • Druhy kávových nápojov
  • Exkluzívne
  • Kaviarne
  • Kávovary
  • Kávové drinky s Vlčie sirupy
  • Kávové trendy sociálnych sietí
  • Kávový bloger
  • Nezaradené
  • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
  • Predstavujeme nové kávy
  • Recenzie káv
  • Recenzie kávových kapsúl
  • Recepty
  • Spôsoby prípravy
  • Zaujímavosti o káve
  • Zdravie

VAŠE ZĽAVOVÉ KÓDY

SOCIÁLNE SIETE

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    Kostarika La Abejilla od Barista Roasters - obal a zrno

    Vysoká kávová liga: Kostarika La Abejilla od Barista Roasters

    24. apríla 2025
    Coffeein - káva spod štyroch vyhasnutých sopiek

    Kávy spod štyroch vyhasnutých sopiek: Skvelé espressá aj filtre od pražiarne Coffeein

    26. apríla 2025
    Blog o káve

    Na Slovensku máme viac ako 120 pražiarní kávy. Poďte ich spolu s nami ochutnať.

    Naše sociálne siete

    KATEGÓRIE ČLÁNKOV

    • Audioblog
    • Druhy kávových nápojov
    • Exkluzívne
    • Kaviarne
    • Kávovary
    • Kávové drinky s Vlčie sirupy
    • Kávové trendy sociálnych sietí
    • Kávový bloger
    • Nezaradené
    • Poď ochutnať slovenskú pražiareň
    • Predstavujeme nové kávy
    • Recenzie káv
    • Recenzie kávových kapsúl
    • Recepty
    • Spôsoby prípravy
    • Zaujímavosti o káve
    • Zdravie

    ZNAČKY

    Alter-Nativ anketa Barista Coffee Roasters Be:café Brazília cappuccino Coffeein Coffia cold brew De'Longhi ekológia espresso festival kávy filtrovaná káva Goriffee jednorazové poháre kaviarne kofeín koronavírus káva káva a chudnutie káva a zdravie káva na chudnutie Kávoholik kávovar kávové kapsuly kávové nápoje kávový bloger kávový grunt kávový odpad Marián Takáč pestovanie kávy Pozitívne vlastnosti kávy praženie kávy pražiareň kávy príprava kávy Ready After Coffee recenzia kávy recepty rozhovor starbucks Verticcio video výberová káva zaujímavosti o káve

    TOP ČLÁNKY

    Musetti Gold Cuvée - príprava espressa na kávovare La Marzocco

    Recenzia kávy od Musetti: Gold Cuvée nie je hodné svojho honosného mena

    8. mája 2025
    Ladislav Király a káva od Duo Jamaha

    Recenzia kávy Duo Jamaha: Aj lacnejšia káva sa dá robiť poctivo

    6. mája 2025
    This is Coffee - drinky z letného menu

    Summer Specials: Letnú ponuku prešovskej This is Coffee musíte ochutnať

    1. mája 2025
    namiešanie dokonalej vody pre kávu od Rye Island Roastery

    Experiment s minerálmi Lotus Water Set: Namiešali sme dokonalú vodu pre kávu od Rye Island Roastery

    6. mája 2025
    • Cenník
    • Ochrana osobných údajov
    • Štatút

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL

    Spravovať Súhlas

    Na poskytovanie tých najlepších skúseností používame technológie, ako sú súbory cookie na ukladanie a/alebo prístup k informáciám. Súhlas s týmito technológiami nám umožní spracovávať údaje.

    Funkčné Vždy aktívny
    Technické uloženie alebo prístup sú nevyhnutne potrebné na legitímny účel umožnenia použitia konkrétnej služby, ktorú si účastník alebo používateľ výslovne vyžiadal, alebo na jediný účel vykonania prenosu komunikácie cez elektronickú komunikačnú sieť.
    Predvoľby
    Technické uloženie alebo prístup je potrebný na legitímny účel ukladania preferencií, ktoré si účastník alebo používateľ nepožaduje.
    Štatistiky
    Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na anonymné štatistické účely. Bez predvolania, dobrovoľného plnenia zo strany vášho poskytovateľa internetových služieb alebo dodatočných záznamov od tretej strany, informácie uložené alebo získané len na tento účel sa zvyčajne nedajú použiť na vašu identifikáciu.
    Marketing
    Technické úložisko alebo prístup sú potrebné na vytvorenie používateľských profilov na odosielanie reklamy alebo sledovanie používateľa na webovej stránke alebo na viacerých webových stránkach na podobné marketingové účely.
    Spravovať možnosti Správa služieb Spravovať {vendor_count} dodávateľov Prečítajte si viac o týchto účeloch
    Spravovať
    {title} {title} {title}
    Žiadne výsledky..
    View All Result
    • DOMOV
    • Zľavové kódy
    • Všetky články
    • Pražiarne
    • Kaviarne
    • O nás

    Copyright © 2025 Blogokave.sk - Všetky práva vyhradené. Made by Creawise.DIGITAL