Whisky barrel aged káva zo sudov od Nestville: Darček pre náročného kávomilca
Máte v rodine nadšeného kavomilca, ktorý už všetko má a všetko vyskúšal? Presne pre tento každoročný problém prinášame riešenie. Káva zrejúca v sude od slovenskej whisky Nestville sa len tak nevidí. Spojenie slovenského destilátu a kvalitnej výberovej kávy je raritné a limitované. Whisky barrel aged káva od Grand Roastery tak môže byť skvelým darčekom pre niekoho, na kom vám záleží. Pozor, z kávy je k dispozícii len veľmi obmedzené množstvo.
Žltý bourbon
Grand Roastery ako pražiareň kávy so sídlom v Bardejovských kúpeľoch v tomto prípade siahla po kvalitnom zrne. Pražiari vybrali brazílsku kávu odrody Yellow Bourbon (žltý bourbon) pochádzajúcu z regiónu Carmo de Minas. Brazília Mantiquera Mountains sa sama o sebe vyznačuje sladkými orieškovými a čokoládovými chuťami a príjemnou štruktúrou. Tu však príbeh nekončí.
V ďalšom kroku spracovania sa Bardejovčania z Grand Roastery rozhodli kávu mierne vytuningovať. Zelené kávové zrná na 22 dní uzavreli do dubového sudu, v ktorom pred tým niekoľko rokov zrela slovenská whisky značky Nestville. Zatiaľ čo si zrnká veselo spievali známu pieseň od Mekyho Žbirku – 22 dní, nasávali do seba chute a arómy dubového dreva a whisky.
22 dní v dubovom sude
V dvadsiatydruhý deň nastala tá správna chvíľa. Kávové zrná opustili sud a vydali sa do pražičky. V Grand Roastery sa rozhodli kávu napražiť tak, aby si na nej pochutnali všetci. Konzumenti espressa a rovnako aj tí z vás, ktorí holdujú filtrovanej káve.
Omni roast Whisky barrel aged kávy od Grand Roastery vyniká hlavne svojou sladkosťou a funky aromatikou. V chuti espressa, ale aj filtra, dominuje sladký marcipán, dubové drevo a alkoholová dochuť pripomínajuca whisky. Na espresse očakávajte koncentrovanejšie chute, vysokú sladkosť, hutnú štruktúru a dlhočiznú whisky dochuť.
Pri príprave filtrovanej kávy sa whisky z dochute pretlačí do popredia, vďaka čomu je výraznejšia aj v samotných chutiach kávy. Okrem whisky v nej nájdete marcipán, vanilku a dubové drevo. Káva má extrémne hrejivý feeling. Zahreje vás na žalúdku aj na duši. Čo lepšie si môže človek v týchto mrazivých dňoch priať.
Či už ste sa rozhodli obdarovať “barrelkou” svojho blízkeho alebo seba, pripravili sme si pre vás recepty na prípravu espressa, ale aj filtrovanej kávy.
Recept espresso:
Pomer (ratio): 1:2
Teplota extrakcie: 92*C
Tlak: 9 barov
Čas extrakcie: 25 s
Chuť: marcipán, dubové drevo a whisky so smotanovým telom a dlhou whisky dochuťou
Tip: Pri espresse sa nebojte experimentovať s mliečnymi nápojmi. Chute brazílskej kávy sú ako predurčené pre výborné kapučíno. Funky chute whisky a dubového dreva sa v mlieku veľmi citeľne prejavia. Kapučíno tak bude pôsobiť nevšedne a zaujímavo.
Recept filter Hario V60
16 g —> 220 ml (90*C)
21 klikov na mlynčeku Comandante (stredne hrubé mletie)
0:00 – 0:30 40 ml (krúživý nálev a zamiešanie lyžičkou)
0:30 – 1:00 90 ml (krúživý nálev)
1:00 – 1:40 90 ml (nálev do stredu a zamiešanie celým dripperom)
finálny čas extrakcie – 2:30
Chuť: whisky, marcipán, vanilka, dubové drevo so stredne ťažkým telom a príjemnou korenistou dochuťou
Whisky barrel aged káva od Grand Roastery je skvelý darček pre každého milovníka kávy, ale aj whisky. V jednom balíčku kávy nájdete prepojenie chutí slovenského destilátu a sladkej brazílskej kávy. Káva je sladká, alkoholová, ale hlavne hrejivá. Preto sa s vami rozlúčime so slovami: Šťastné a hrejivé!
Whisky barrel aged kávu si môžete zakúpiť na eshope praziarenkupele.sk.