Winterfresh: Vianočná kávová zmes od READY AFTER skrýva mango, rum i karamel
Hľadáte dokonalý spôsob, ako si spríjemniť vianočné ráno alebo sviatočné večery? Pražiareň READY AFTER pre vás už niekoľký rok po sebe namiešala zmes Winterfresh – výnimočnú limitku spájajúcu chute Vianoc do jednej šálky. Tento rok je Winterfresh nadupanejší a uletenejší než zvyčajne. Poďte ho ochutnať spolu so mnou.
Rum, karamel, mango a čokoláda
Winterfresh je blend troch výberových arabík, ktoré spolu vytvárajú bohatý a komplexný chuťový profil. Už pri prvom dúšku vás osloví sladkosť karamelu, šťavnaté tóny manga, jemná hroznová acidita a príjemná dochuť čokolády. Nechýba ani náznak hrejivého rumu, ktoré skvelo ladí s chladným zimným obdobím.
Zloženie Winterfresh
Winterfresh je tento rok tak trochu iný. Dve z jeho troch kávových zložiek sú špecifické svojím spracovaním a zároveň aj chuťami. Nečakajte žiadnu nudu, ale solídny kávový úlet.
Ethiopia Yirgacheffe (40%)
Základ blendu tvorí jemná, kvetinová a ovocná Etiópia. Vyvažuje chute uletenejších káv, zmesi dodáva zamatové telo a príjemnú aciditu a sladkosť.
Barrel Aged Bentianna (40%)
Ďalších 40 percent zmesi tvorí káva zrejúca v dubových sudoch, v ktorých bol predtým slovenský destilát značky Bentianna. Vďaka zreniu v sudoch do seba káva nasala alkoholovú arómu a chuť, ktorá po upražení pripomína tóny rumu. Rum sa vám na jazyku objaví až po tom, čo odznejú ostatné chute kávy, a zanechá tak veľmi elegantnú a sviatočnú dochuť.
Colombia Monteblanco Mango Fermentation (20%)
Poslednou, no nemenej zaujímavou a dôležitou, zložkou je káva z legendárnej farmy Monteblanco v Kolumbii. Zrná, ktoré v READY AFTER využili, boli kofermentované s čerstvým mangom. Podobne, ako pri zrení v dubových sudoch, aj tento proces obohatil kávu o chute, ktoré by za bežných podmienok nenadobudla. Do kávy presiakli chute a vône manga, ktoré posúvajú blend Winterfresh na úplne inú úroveň.
Sladké chute Etiópie a rumové chute “barrel aged” kávy sú doplnené veľmi lahodným nádychom tropického ovocia, ktoré sa mnohým z nás spája hlavne so zimným obdobím. Kofermentovaná káva však tvorí len dvadsať percent zmesi. Vďaka tomu je chuť manga a tropického ovocia vyvážená a nezakrýva ostatné chuťové tóny kávy.
Filter aj espresso
Tento unikátny mix je pražený tak, aby zažiaril nielen na espresse, ale aj na filtri, takže si ho môžete vychutnať podľa vašich preferencií. Pre oba spôsoby prípravy som si pre vás pripravil krátky recept.
Espresso:
Pomer: 1:2 (napríklad 18 g kávy → 36 ml espressa)
Teplota vody: 93 °C
Extrakcia: 28-30 sekúnd
Na espresse vás Winterfresh prekvapí plným telom, sladkou dochuťou a náznakom rumu, ktorý skvele ladí s tónmi mliečnej čokolády a tropického ovocia.
Filter:
Hrúbka mletia: Jemnejšie než obvykle (18 klikov na Comandante)
Pomer: 1:15
Teplota vody: 90 °C
Čas extrakcie: 2:45
Pri filtri odporúčam tri pomalé krúživé nálevy a dlhší blooming (aspoň 40 sekúnd), aby sa naplno rozvinuli sladké a ovocné tóny kávy. Vo forme filtrovanej kávy sú chute čistejšie a jasnejšie. Do popredia sa dostáva rum a tropické ovocie, ktoré strieda čokoládová dochuť. Káva má stredne ťažké telo a všetky chute sú veľmi vyvážené a lahodné.
Ako chutia Vianoce?
Pripravte si Winterfresh a nechajte svoju kuchyňu zaplniť vôňou tropického ovocia, sladkého karamelu a rumovej opojnosti. Táto káva vás naladí na sviatočnú atmosféru. Je ideálna na ranné rozjímanie pri vianočnom stromčeku alebo ako dezert po večeri (pre tých kofeínovo tolerantnejších).
Ak vás Winterfresh zaujal minimálne tak ako mňa, poďte si kávu zakúpiť priamo cez eshop slovenskej pražiarne READY AFTER readyafter.sk. Pri objednávke nezabudnite na zľavový kód BLOGOKAVE10.
PS: keď pred Vianocami nakúpite nad 35€, READY AFTER vám k objednávke automaticky pribalia 100 gramov Guatemaly.